ΑΘΗΝΑ
02:07
|
05.05.2024
«Πιστεύουμε στις γέφυρες, όχι στους τοίχους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μεξικό απέρριψε την Πέμπτη τα σχέδια των ΗΠΑ να χτίσουν νέα τμήματα τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να συζητήσουν θέματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Πριν συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε το τελευταίο σχέδιο για ανάπτυξη του τείχους ως «βήμα προς τα πίσω».

Εν μέσω αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα χτίσουν επιπλέον τμήματα συνοριακού τείχους στην κομητεία Σταρ του Τέξας, προωθώντας μια πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Στις συνομιλίες, οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και για την άμβλυνση των μεταναστευτικών πιέσεων στα σύνορα. Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρτσένα υπογράμμισε την αντίθεση του Μεξικού στο τείχος.

«Πιστεύουμε στις γέφυρες, όχι στους τοίχους», είπε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Μπλίνκεν και του Μαγιόρκας.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που δεν έχτισε και άλλα τμήματα στο τείχος των συνόρων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Το φράγμα ήταν το κύριο μήλο της έριδος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η ενέργεια της Πέμπτης δεν παρέκκλινε από την αντίθεση του Μπάιντεν στο τείχος, επειδή τα χρήματα που διατέθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ το 2019 έπρεπε να δαπανηθούν τώρα.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είχε εξηγήσει την κατάσταση του προϋπολογισμού και ότι τα μέτρα δεν αντιπροσωπεύουν μια νέα πολιτική, είπε.

Ωστόσο, το 2024 είναι έτος προεδρικών εκλογών τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Μεξικό και η αναβίωση του τείχους θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό σημείο συζήτησης και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ κατηγόρησε την ακροδεξιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι ώθησε την κυβέρνηση του Μπάιντεν, ενός Δημοκρατικού, να εγκρίνει την κατασκευή νέων τμημάτων του τείχους.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι είχε μια «εξαιρετικά θετική, παραγωγική συνομιλία» με τον Λόπες Ομπραδόρ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μεξικό θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στο ζήτημα της οπιοειδούς φαιντανύλης, ένα ναρκωτικό το οποίο παρασκευάζεται παράνομα και αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου από υπερβολική δόση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λόπες Ομπραδόρ, ο Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες του Μεξικού που οδήγησαν στην έκδοση στις 15 Σεπτεμβρίου του Οβίντιο Γκουσμάν, γιου του φυλακισμένου βασιλιά Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξακριβώσει τον Οβίντιο Γκουσμάν και μερικούς από τους αδελφούς του ως κύριους διακινητές φαιντανύλης στις Η.Π.Α.

Ποιος ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα της φαιντανύλης είναι αμφιλεγόμενος. Η υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού, Ρόζα Ισέλα Ροντρίγκεζ, είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι το Μεξικό δεν παράγει φαιντανύλη και χρησιμεύει μόνο ως σημείο διέλευσης για το ναρκωτικό που πηγαίνει βόρεια.

Ωστόσο, η Μπαρτσένα είπε ότι κρυφά εργαστήρια φαιντανύλης είχαν εμφανιστεί στο Μεξικό και είχαν εκριζωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα