ΑΘΗΝΑ
19:30
|
01.05.2024
Η Πούρα Λούκα Βέγκα συνελήφθη λόγω του ότι υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό ερμηνεύοντας μια πανκ ροκ εκδοχή της Κυριακάτικης Προσευχής κατά τη διάρκεια του Pride.
Η περσόνα Πούρα Λούκα Βέγκα ως Ιησούς Χριστός κατά τη διάρκεια του Pride
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια drag queen περφόρμερ συνελήφθη στις Φιλιππίνες μετά την ερμηνεία της ως Ιησούς Χριστός που απαγγέλει την Κυριακάτικη Προσευχή, κάτι που προκάλεσε την οργή των πιστών Καθολικών της χώρας.

Ο Αμαντέους Φερντάρντο Παζέντε, ο οποίος υποδύεται την περσόνα Πούρα Λούκα Βέγκα, συνελήφθη την Τετάρτη σε σχέση με την εμφάνισή του τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Pride στη Μανίλα μια πανκ ροκ εκδοχή της Κυριακάτικης Προσευχής.

Το βίντεο αργότερα έγινε viral στο διαδίκτυο και καταδικάστηκε από μια σειρά από εξέχουσες θρησκευτικές προσωπικότητες καθώς και από νομοθέτες. Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων χαρακτήρισε την παράσταση «βλάσφημη» και ασεβή προς την εκκλησία.

Το Κίνημα των Φιλιππίνων για τον Ιησού και ορισμένες άλλες χριστιανικές ομάδες, εν τω μεταξύ, υπέβαλαν ποινική μήνυση και ο περφόρμερ κηρύχθηκε «persona non grata» σε 17 μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μανίλα και της νότιας πόλης Κεμπού.

Ο Αμαντέους Φερντάρντο Παζέντε, 33 ετών, κατηγορήθηκε για παράβαση νόμου που απαγορεύει «απρεπή ή ανήθικα έργα, σκηνές, πράξεις ή παραστάσεις» που «προσβάλλουν οποιαδήποτε φυλή ή θρησκεία». Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών, καθώς και πιθανά πρόστιμα.

«Η ερμηνεία του Παζέντε μπορεί να προσβάλλει ορισμένους, αλλά αποτελεί προστατευόμενη καλλιτεχνική έκφραση βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ράιαν Θορσον, ειδικός στο πρόγραμμα για τα δικαιώματα των LGBTQ ταόμων της Human Rights Watch. «Η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την καλλιτεχνική έκφραση που προσβάλλει, σατιρίζει ή αμφισβητεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Εν μέσω της κατακραυγής για το βίντεο τον Ιούλιο, ο Παζέντε υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, λέγοντας ότι η παράσταση ήταν ο τρόπος τους να δοξάζουν τον Θεό.

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι αποκαλούν την απόδοσή μου βλάσφημη, προσβλητική ή λυπηρή», έγραψε ο Παζέντε. «Ωστόσο, δεν πρέπει να μου πουν πώς να εξασκώ την πίστη μου ή πώς να κάνω την τέχνη μου. Αυτή η παράσταση δεν ήταν για εσάς. Είναι η εμπειρία μου και η έκφρασή μου, ότι μου αρνήθηκαν τα δικαιώματά μου».

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP μετά τη σύλληψή του, ο Παζέντε είπε ότι «δεν έκανε τίποτα κακό» και ότι η σύλληψή του ανέδειξε «τον βαθμό της ομοφοβίας» στις Φιλιππίνες.

Ο Θόρσον τόνισε ότι οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν και ο Παζέντε να απελευθερωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα