ΑΘΗΝΑ
10:51
|
06.05.2024
Εκατόμβη νεκρών και από τις δύο πλευρές.
Ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δίχως τέλος εξελίσσεται η πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο, με τον ισραηλινό στρατό να περνάει στην αντεπίθεση, σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Σιδερένια Σπαθιά», με αξιωματούχους και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνουν λόγο για «ιστορικά αντίποινα». Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει διορία εκκένωσης 24 ωρών σε ισραηλινούς οικισμούς στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ξεπερνά τους 700, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ενώ 100 στρατιώτες και πολίτες απήχθησαν και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ισραήλ. Παράλληλα, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα από χθες.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ, χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα σύνορα με τη Γάζα σε άλλα σημεία του Ισραήλ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά».

Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία είναι η εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ η οποία εξαπέλυσε επίθεση σε αμφισβητούμενη περιοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν από το έδαφος του Λιβάνου, πυροδοτώντας σενάρια για τυχόν γενικευμένη είσοδό της στις πολεμικές συγκρούσεις.

Άμεση ήταν η απάντηση από το ισραηλινό πυροβολικό που έπληξε τον νότιο Λίβανο, όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί. «Το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις για τη φύση της επίθεσης.

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η οργάνωση ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά). Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 480 νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης μιλά στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ

Μετά από παρόμοια εμφάνιση του Ισραηλινού ομολόγου του, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ.

Ο Ριάντ Μανσούρ εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα μηνύματα σχετικά με το «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από την ισραηλινή κυβέρνηση ως «άδεια για δολοφονία». Ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών (LAS) στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, ο Μανσούρ μίλησε για τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προώθηση της ειρήνης.

Είπε ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ στη Γάζα δεν κατέστρεψε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και προκάλεσε μόνο τρομερά δεινά σε έναν ολόκληρο άμαχο πληθυσμό.

Οι Παλαιστίνιοι, είπε, δεν ήταν «υπάνθρωποι» και δεν θα αποδεχτούν ποτέ μια ρητορική που «υποτιμά την ανθρωπιά τους, παραβιάζει τα δικαιώματά τους… αγνοεί την κατοχή της γης τους και την καταπίεση του λαού τους».

Η Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρει ότι κρατά 30 Ισραηλινούς ομήρους

Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν χθες και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, στην επίθεση που εξαπέλυσε.

Ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσει πλοία, αεροσκάφη στην περιοχή

Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει πολεμικά σκάφη και μαχητικά αεροσκάφη για «να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής» εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στο Ισραήλ, αναφέρει ανακοίνωση του Πενταγώνου, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν λέει ότι ένας στόλος πλοίων με επίκεντρο ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης πολλά καταδρομικά και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.

Επιπλέον, αυξάνονται οι μοίρες της αμερικανικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή. «Οι ΗΠΑ διατηρούν δυνάμεις παγκοσμίως για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτή τη στάση αποτροπής, εάν απαιτείται», προσθέτει ο Όστιν.

Επιπλέον πόροι, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, αποστέλλονται επίσης στο Ισραήλ, με την πρώτη βοήθεια ασφαλείας να αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες. Ο Όστιν λέει ότι η ενέργεια «υπογραμμίζει τη σιδηρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και στον ισραηλινό λαό».

ΥΠΕΞ: Επαναπατρίζονται 81 Έλληνες επισκέπτες από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα πετάξουν για Αθήνα απευθείας με προγραμματισμένη πτήση της El Al, απόψε στις 21:30.

Για τους υπόλοιπους μεμονωμένους επισκέπτες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ο ΟΗΕ καλεί σε δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα

Τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα ζήτησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Καθώς η σύγκρουση εντείνεται, οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες τροφίμων», δήλωσε το WFP.

«Το WFP προτρέπει για ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου… συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης σε τρόφιμα, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το WFP δήλωσε έτοιμο να δημιουργήσει προ-τοποθετημένα αποθέματα τροφίμων για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί ή βρίσκονται σε καταφύγια.

«Ενώ τα περισσότερα καταστήματα στις πληγείσες περιοχές της Παλαιστίνης διατηρούν επί του παρόντος αποθέματα τροφίμων ενός μήνα, αυτά κινδυνεύουν να εξαντληθούν γρήγορα, καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα υπό το φόβο μιας παρατεταμένης σύγκρουσης», ανέφερε.

Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται πρόσθετη υποστήριξη στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «κατευθύνει πρόσθετη υποστήριξη» στο Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Η δήλωση αναφέρει ότι ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας νωρίτερα την Κυριακή για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ισραήλ.

«Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα παραμείνουν σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας», προσθέτει η δήλωση. «Οι ομάδες εθνικής ασφάλειας συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς και τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή».

Στην Αίγυπτο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο προειδοποίησε τους Αμερικανούς να ασκήσουν «αυξημένη ευαισθητοποίηση και προφυλάξεις για την ασφάλεια» μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών πολιτών από πυροβολισμούς στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του

Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει δίπλα από αυτή της Ε.Ε. στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι «η πλήρης κλίμακα της βαρβαρότητας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς μάς αφήνει με κομμένη την ανάσα. ‘Ανθρωποι ανυπεράσπιστοι, βάναυσα δολοφονημένοι εν ψυχρώ στους δρόμους».

«Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του. Σήμερα η σημαία της Ε.Ε. και του Ισραήλ κυματίζουν δίπλα-δίπλα» σημειώνει.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δίνουν μια σύντομη ενημέρωση

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μόλις παραχώρησαν μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρει το BBC.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια», λέει.

«Κοιτάμε και προς τα βόρεια, με πλήρη ετοιμότητα».

Ο Χαγκάρι προσθέτει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες της Γάζας σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η ενημέρωση των ΜΜΕ ολοκληρώθηκε απότομα με τον Χαγκάρι να λέει ότι «όσοι μας επιτεθούν θα αντιμετωπίσουν αποφασιστική επίθεση».

Μπορέλ: Προτεραιότητα να σταματήσει αμέσως η βία, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Για «μια από τις πιο τραγικές ημέρες της ιστορίας του Ισραήλ» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.  

Σημείωσε ότι συνομίλησε με τον τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκη μας της βίας και της τρομοκρατίας».
« Όπως δηλώσαμε στη δήλωση των 27 που εκδόθηκε νωρίτερα, η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα με το Ισραήλ, το οποίο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» προσέθεσε.
 
Επίσης, ο κ. Μπορέλ συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ και ζήτησε «από την Παλαιστινιακή Αρχή να συμβάλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και να προωθήσει το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και τη φιλοδοξία ολόκληρης της περιοχής για ασφάλεια και σταθερότητα».
 
«Προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει αμέσως η βία και να αποκλιμακωθεί, καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι» υπογράμμισε. 
 
Συμπλήρωσε ότι «πηγή ανησυχίας υπήρξε επίσης η ασφάλεια του διπλωματικού μας προσωπικού της Ε.Ε.». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, ήταν σε επαφή όλη την ημέρα εχθές Σάββατο με την Αντιπροσωπεία και όλο το προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή ασφαλές, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αποστολών της κοινής πολιτικής και ασφάλειας (CSDP) στο πεδίο. «Συντονίζουμε επίσης προξενικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας για τους πολίτες της Ε.Ε., σε επαφή με τα κράτη μέλη» τόνισε.
 
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το μέγεθος της επίθεσης έχει αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά γνωρίζαμε ότι η πρόοδος χωρίς ειρήνη δεν ήταν βιώσιμη».

 «Η Ε.Ε. υπενθυμίζει τη σημασία της εργασίας για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό ακριβώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ξεκινήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών στις 18 Σεπτεμβρίου με την «Προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης». Η θέση της Ε.Ε. παραμένει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται στη λύση των δύο κρατών» κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στους παλαιστινίους

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (…) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται «στο παλαιστινιακό έθνος».

Μπλίνκεν: Το κίνητρο της επίθεσης της Χαμάς πιθανόν να ήταν να παρεμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το κίνητρο της τελευταίας επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε εν μέρει να ήταν να παρεμποδίσει την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέα βοήθεια προς το Ισραήλ σήμερα.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο CNN ο Μπλίνκεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης λάβει υπόψη τις πληροφορίες για πολλούς Αμερικανούς που σκοτώθηκαν και αγνοούνται στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον ψάχνει να διακριβώσει τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λεπτομέρειες για τη νέα βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα δημοσιοποιηθούν αργότερα χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο Ισραήλ «τρομοκρατική επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση».

«”Εξετάζουμε συγκεκριμένα επιπρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί. Νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ, αλλά διεξάγονταν έντονες μάχες στη Γάζα.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να γνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ, κατέληξε ο Μπλίνκεν, αλλά επισήμανε τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ, σε συνέντευξή του στο «Fox News Sunday» σχολίασε σε σχέση με τα παραπάνω ότι είναι ακόμη νωρίς για να πούμε πως εκτυλίχθηκε η επίθεση της Χαμάς, ποιόν πιθανό ρόλο έχει το Ιράν ή αν η επίθεση είχε στόχο να πλήξει τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία.

Είναι νωρίς να μιλάμε για διαμεσολάβηση, λέει η Άγκυρα

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Ίριτ Λιλιάν, εκτίμησε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έδειξαν ότι η Χαμάς προφανώς δεν έχει καμία παρουσία στην Τουρκία ή αλλού.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφότου η Τουρκία είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και δήλωσε έτοιμη για αποκλιμάκωση, η Λιλιάν είπε ότι προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η απάντησή του στην επίθεση.

«Η διαμεσολάβηση έρχεται σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς μετράμε τους νεκρούς, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τους τραυματίες, δεν ξέρουμε καν πόσος είναι ο αριθμός των πολιτών που απήχθησαν», σχολίασε.

«Θέλουμε να δούμε όλους τους απαχθέντες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και θέλουμε την ησυχία και την ηρεμία να επιστρέψουν στο Ισραήλ και στην περιοχή. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για διαμεσολάβηση και γοα το ποιοι θα είναι οι παίκτες σε αυτή τη διαμεσολάβηση».

Η ανάφλεξη προκλήθηκε την ώρα που η Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει Παλαιστίνιους στο παρελθόν, φιλοξενήσει μέλη της Χαμάς και υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση, εργάζεται για την αποκατάσταση των δεσμών της με το Ισραήλ έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Η Άγκυρα δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι – Νετανιάχου

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, η Μελόνι επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ιταλικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις και την εγγυητητα προς τους συγγενείς των θυμάτων, τους ομήρους και τους τραυματίες. «Η κυβέρνησή μας θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους, για τον συντονισμό της υποστήριξης που θα παρασχεθεί. Η Ιταλία, την δύσκολη αυτή στιγμή, είναι στο πλευρό του ισραηλινού λαού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Συλλαλητήριο υπέρ της Γάζας πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό

Συλλαλητήριο υποστήριξης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό.

Η συγκέντρωση, που είδε τους ανθρώπους να κυματίζουν σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, ακολούθησε τις περιορισμένες επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί στις ισραηλινές θέσεις.

Οι επιθέσεις έγιναν «σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε μια δήλωση. Το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα πυροβολικού.

Οι Μαροκινοί συγκεντρώνονται υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα που αντιμετωπίζουν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ για την υποστήριξη των ομάδων της Γάζας και των Παλαιστινίων που πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Εθνική Ομάδα Δράσης για την Παλαιστίνη διοργάνωσε τη συγκέντρωση όπου οι ομιλητές τόνισαν την υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό.

Οι συμμετέχοντες σήκωσαν πανό υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης και κατά των προσπαθειών ομαλοποίησης με το Ισραήλ.

Δεκάδες Ισραηλινοί στα χέρια της Χαμάς

Ομήρους κρατά έναν «σημαντικό αριθμό» Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, ενώ, μάλιστα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κόνρικους, μερικοί είναι ζωντανοί, ενώ άλλοι θεωρούνται ήδη νεκροί.

Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μεταξύ των συλληφθέντων, είπε.

Η Χαμάς λέει ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που συνελήφθησαν είναι κατά «πολλές φορές μεγαλύτερος» από δεκάδες και έχουν μεταφερθεί σε τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσα στους ομήρους και ο υποστράτηγος Nimrod Aloni, διοικητής της περιοχής της Γάζας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα τον οι άνθρωποι της Χαμάς τον απήγαγαν μέσα από το σπίτι του.

Η Χαμάς έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφία από τη στιγμή της σύλληψης του.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για το παλαιστινιακό ζήτημα ευρύτερα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή (8/10), όπως ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ και παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών».

Στηρίζουν Ισραήλ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Άμεση κατάπαυση ζητούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει «έντονα» τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα, υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί τάσσεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τα όσα διεμήνυσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Tην ίδια ώρα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία απευθύνουν έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα