ΑΘΗΝΑ
00:30
|
25.02.2024
H Γερμανία στρέφεται όλο και δεξιότερα. Η AfD έχει απανωτές νίκες και καθορίζει την ατζέντα. O κυβερνητικός συνασπισμός κατακρημνίζεται.
Όλο και δεξιότερα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικότατες εκλογικές επιτυχίες κατόρθωσε να σημειώσει η άκρα δεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στις εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Έσσης και της Βαυαρίας που διεξήχθησαν χθες 8/10. Ταυτόχρονα, η Χριστιανοδημοκρατία αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ενώ τα τρία κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού κατακρημνίζονται σε μία ακόμη εκλογική διαδικασία λίγο πριν το μέσον της κυβερνητικής θητείας.

Έσση

Το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης με πρωτεύουσα το Βισμπάντεν είναι η χρηματοπιστωτική καρδιά της Γερμανίας: περιλαμβάνει τη πόλη της Φρανκφούρτης, έδρα των τραπεζών και του μεγαλύτερου γερμανικού χρηματιστηρίου. Με περίπου 6,5 εκατομμύρια πληθυσμό, και ΑΕΠ που έφτασε το 2022 στα 322 δισ. ευρώ, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα βιομηχανιών μετά το Ρουρ. Εκεί έχει για παράδειγμα εργοστάσιο η Opel, αλλά και η εταιρεία Continental.

Σε αυτό το κρατίδιο τις εκλογές κέρδισε η Χριστιανοδημοκρατία με 34,6%, κατορθώνοντας να αυξήσει τις δυνάμεις της κατά 7,6% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Δεύτερο κόμμα βγήκε η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18,4%, αυξημένη κατά 5,3%. Ηττημένοι των εκλογών είναι τα τρία κόμματα του συνασπισμού που κυβερνά τη Γερμανία: το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχασε 4,7% και έπεσε στο 15,1%, οι Πράσινοι έχασαν 5% και προσγειώθηκαν στο 14,8%. Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι του FDP έπιασαν οριακά το απαραίτητο για την είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο 5% χάνοντας τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Τέλος, σημαντική ήττα υπέστησαν τα υπολείμματα του Αριστερού κόμματος χάνοντας παραπάνω από τις μισές τους δυνάμεις σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές το 2018: από 6,3% έπεσαν στο 3,1% και δεν θα εκπροσωπείται το κόμμα αυτό πλέον κοινοβουλευτικά. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 66%, κινούμενη στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2018.

Βαυαρία

Στο Μόναχο τα στελέχη και τα μέλη της AfD έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένα: κατόρθωσαν να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους, για ένα διάστημα μάλιστα φαίνονταν να κατακτούν κι εδώ την δεύτερη θέση. Στην πορεία της καταμέτρησης τους ξεπέρασαν οι ανεξάρτητοι και συντηρητικοί συνδυασμοί των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler), ένα σχήμα που παραδοσιακά έχει πολιτική παρουσία και δύναμη στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Η Βαυαρία κυβερνάται από το 1957 αδιάκοπα από το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία και είναι αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Στις ομοσπονδιακές εκλογές τα δύο αυτά κόμματα κατεβαίνουν μαζί. Έχει περάσει όμως ο καιρός που η CSU συγκέντρωνε απόλυτες πλειοψηφίες. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία το κόμμα κινείται κάτω από το 50% αρχικά και κάτω από το 40% πλέον. Διατήρησε όμως τις δυνάμεις του με 37% χάνοντας μόνο 0,2% σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Το ακραίο συντηρητικό και δεξιό και φιλελεύθερο οικονομικά κόμμα της AfD κατόρθωσε να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του: 14,6% των ψήφων πήγαν σε αυτό το κόμμα, που είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται περίπου κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες είχε εξασφαλίσει το 10,2%. Και εδώ τα τρία κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο υπέστησαν ήττα: το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχασε κι άλλο, πέφτοντας από 9,7% στο 8,3%, οι Πράσινοι έπεσαν από το 17,6% στο 14,4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι του FDP δε θα εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά καθώς εξασφάλισαν μόλις το 3% των ψήφων, έναντι του 5,1% που είχαν πάρει το 2018.Αποκαρδιωτικό, τέλος, είναι και εδώ το αποτέλεσμα για το Αριστερό Κόμμα DieLinke: σε ένα ούτως ή άλλως δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, καθώς η Βαυαρία είναι παραδοσιακά ένα δεξιό κρατίδιο και μια σχετικά συντηρητική κοινωνία, με αρκετό πλούτο, το κόμμα έχασε πάνω από το μισό της δύναμής του και πήρε μόλις 1,5%. Το 2018 είχε πάρει 3,3%. Η συμμετοχή έφτασε στο 73,3%.

H Γερμανία στρέφεται όλο και δεξιότερα

Όλο και πιο πολύ δεξιά

Τα κόμματα του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς έχασαν για άλλη  μια φορά. Η Χριστιανοδημοκρατία κατορθώνει να κερδίζει αναμετρήσεις και να κυβερνά, καρπούμενη τις αδυναμίες των αντιπάλων της, πλην της AfD. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εδραιώνεται πλέον ως τρίτο ή και δεύτερο κόμμα και καθορίζει όλο και πιο πολύ την ατζέντα: η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το κόμμα αυτό, ενώ η ατζέντα ορίζεται όλο και πιο πολύ με βάση τα ζητήματα που προκρίνει η AfD, είτε αυτά έχουν να κάνουν με κοινωνικά ζητήματα είτε με περιβαλλοντικά. Η AfDκατόρθωσε να σπάσει τον κλοιό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και να εκφράσει σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων στην καρδιά της ανεπτυγμένης Δυτικής, στα οικονομικά κέντρα της χώρας.

Τέλος, το Αριστερό Κόμμα DieLinke βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην κρίση του, από την οποία κανείς δεν πιστεύει στα αλήθεια πως θα κατορθώσει να βγει. Ο δημοκρατικός και αριστερός κόσμος της Γερμανίας δεν συσπειρώνεται και δεν εκφράζεται από τα ήδη υπάρχοντα σχήματα. Η άνοδος της άκρας δεξιάς θα οδηγήσει όπως φαίνεται σε αλλαγές σε δεξιά κατεύθυνση σε επίπεδο διακυβέρνησης, αλλά επίσης και στην αναζήτηση νέων σχημάτων και πολιτικών μορφωμάτων που θα κληθούν να αντισταθούν στη δεξιά στροφή. Πιθανώς στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε εξελίξεις στο χώρο πέριξ του Αριστερού Κόμματος που θα φέρουν την υπογραφή της Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη

Αυστρία: Τέσσερις γυναίκες και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στη Βιέννη μέσα σε 24 ώρες

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Κερκόπορτα σε «ολιγάρχες και Τουρκία» το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέει η Ελληνική Λύση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα