ΑΘΗΝΑ
11:40
|
28.04.2024
Το συλλαλητήριο διοργάνωσε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και ακροδεξιές οργανώσεις.
Διαδήλωση συντηρητικών και ακροδεξιών στη Βαρκελώνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς Ισπανούς πολιτικούς ηγέτες στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην αποτυχημένη και παράνομη πίεση για την Καταλανική ανεξαρτησία πριν από έξι χρόνια.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου εκτιμούν ότι πάνω από 300.000 άτομα προσήλθαν στη διαδήλωση, ενώ η αστυνομία της Βαρκελώνης τοποθετεί τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 50.000. Μια παρόμοια διαδήλωση στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα προσέλκυσε περίπου 40.000 άτομα.

Η διαδήλωση της Κυριακής, που διοργάνωσε η ομάδα κατά της ανεξαρτησίας Societat Civil Catalana, συγκλήθηκε αφότου καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του Ιουλίου μόνο εάν τους προσφερόταν αμνηστία ως αντάλλαγμα.

Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) τερμάτισε πρώτο στις εκλογές, δεν κατάφερε να λάβει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών για να σχηματίσουν κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για την ανάθεση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), υπό την ηγεσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, έχει τώρα την ευλογία του βασιλιά Φελίπε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά θα μπορέσει να το κάνει μόνο με τις ψήφους του σκληροπυρηνικού κόμματος Junts που τάσσεται υπέρ της Καταλανικής ανεξαρτησίας, του οποίου ηγείται ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια για να αποφύγει τη σύλληψη για τον ρόλο του ως ενορχηστρωτή της απόπειρας απόσχισης, είναι ένας από τους εκατοντάδες Καταλανούς ακτιβιστές που θα κληθούν ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η προθυμία του Σάντσεθ να δώσει αμνηστία αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της υπερβολικής του εξάρτησης από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα και της κυνικής αποφασιστικότητας να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Σαλβαδόρ Ίλα, ο ηγέτης του καταλανικού κλάδου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι η διαμαρτυρία λειτούργησε μόνο για να αυξήσει τις εντάσεις και να επιδεινώσει την πολιτική πόλωση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, εν τω μεταξύ, επέμεινε ότι οποιοδήποτε βήμα κάνει θα είναι σύμφωνο με το σύνταγμα και «προς το κοινό συμφέρον». Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η απόφασή του πριν από δύο χρόνια να δώσει χάρη σε εννέα ηγέτες της ανεξαρτησίας της Καταλονίας για τη συμμετοχή τους στην ώθηση για απόσχιση είχε βοηθήσει να ηρεμήσει η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα