ΑΘΗΝΑ
11:57
|
28.04.2024
Ο πολιτικός ακτιβιστής είναι καταδικασμένος με ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πολιτικός ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οσμάν Καβαλά, ο Τούρκος πολιτικός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκεται στη φυλακή, τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο 66χρονος επιχειρηματίας, με μεγάλη φιλανθρωπική δράση, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και στη συνέχεα καταδικάστηκε το 2022 σε ισόβια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», μέσω της χρηματοδότησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του «κινήματος Γκεζί» το 2013.

Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, είχε καταγγείλει μια «δικαστική δολοφονία» καθώς και την επιρροή του αρχηγού του κράτους στη δικαιοσύνη.

Η καταδίκη του επικυρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του 2019, του δικαστικού σκέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έκρινε ότι η κράτηση του Καβαλά αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Είμαι πολύ λυπημένη που δεν είναι μαζί μας για να παραλάβει αυτό το βραβείο, αυτό το τόσο σημαντικό βραβείο», δήλωσε η σύζυγός του Αϊσέ Μπουγκρά Καβαλά, παραλαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ.

Πέρυσι, το βραβείο δόθηκε στον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά κάθε χρόνο από το 2013 μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις «εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα