ΑΘΗΝΑ
00:21
|
02.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους για να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα.
Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ – και στη συνέχεια στην Ιορδανία – σε ένδειξη υποστήριξης του προέδρου Μπάιντεν προς το Τελ Αβίβ, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση ασφαλείας και να φροντίσει για όποια επιπλέον βοήθεια μπορούν να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον στρατηγικό τους σύμμαχο, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση από ένοπλους που προκάλεσαν την πιο αιματηρή ημέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

«Θα είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ περιγράφοντας τον σκοπό του ταξιδιού του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Από την επίθεση της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου, ο Μπλίνκεν είχε σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να στείλουν οι σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

«Ήμασταν στα τηλέφωνα, όλη η κυβέρνησή μας τις τελευταίες 24 ώρες, με αξιωματούχους  στην περιοχή και πολύ πέρα από αυτήν», είπε ο Μπλίνκεν στο CNN την Κυριακή, «για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει υποστήριξη προς το Ισραήλ και ότι κάθε χώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει στην κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποβάλει πολλά συγκεκριμένα αιτήματα στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των πυραύλων αναχαίτισης εδάφους-αέρος Iron Dome, βομβών μικρής διαμέτρου, πυρομαχικών για πολυβόλα και αυξημένης συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδίως στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τα αιτήματα του Τελ Αβίβ.

«Η κατεύθυνση του Προέδρου Μπάιντεν ήταν να διασφαλίσει ότι παρέχουμε στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από τη Χαμάς», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Το Πεντάγωνο έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το καταδρομικό USS Normandy κλάσης Ticonderoga και τέσσερα αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει στείλει ήδη και το πρώτο φορτίο πυρομαχικών στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει για τους πρόσθετους πόρους που μπορούμε να διαθέσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα