ΑΘΗΝΑ
01:56
|
08.05.2024
Οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν εμπιστεύονται τον Επίτροπο της ουκρανικής βουλής, που είναι ενήμερος για την εναντίον τους βία.
Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδόσιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδόσιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας θα βοηθήσει στην προστασία των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ουκρανικής βουλής, ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες από τον επικεφαλής της Επισκοπής Τσερκάσι για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της UOC, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως πραγματικά δεν έστειλε καταγγελίες στον Επίτροπο για διάφορους λόγους.

Αυτό οφείλεται, καταρχάς, στο γεγονός ότι οι εξουσίες του διαμεσολαβητή δεν περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παρέμβασης σε υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, τόνισε, προσθέτοντας πως τα προηγούμενα χρόνια, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή έλαβε δεκάδες εκκλήσεις από πιστούς της UOC, και ήδη από το 2020 γνωρίζει την «εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση σε σχέση με πολυάριθμες συγκρούσεις στην Ουκρανία για θρησκευτικούς λόγους».

«Επιπλέον, το 2022 και το 2023, ακόμη και το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις εκθέσεις του αναγνώριζε κατηγορηματικά την ύπαρξη θρησκευτικών αντιπαραθέσεων στην Ουκρανία και τόνισε τους σημαντικούς περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος.

Σχετικά με την έλλειψη προσφυγών από πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον Διαμεσολαβητή μέχρι στιγμής, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος ανέφερε πως αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πιστών – πολιτών της Ουκρανίας στον θεσμό αυτό και στον Διαμεσολαβητή προσωπικά.

«Για παράδειγμα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας δεν διαπίστωσε παραβιάσεις δικαιωμάτων στον τομέα της θρησκείας και δεν προέβη σε καμία αποτελεσματική δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών στην περιοχή Χμελνίτσκι, γεγονός που έκανε τους πιστούς να έχουν λογικές αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα του διαμεσολαβητή, ο οποίος, σύμφωνα με τους πιστούς αυτής της περιφέρειας, σκόπιμα αποσιωπά προβλήματα και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών προκειμένου να δημιουργήσει pro forma την εμφάνιση νομιμότητας στη θρησκευτική σφαίρα της Ουκρανίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Στο σχόλιό του, ο Επίσκοπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «η αναπόφευκτη προσοχή της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, θα βοηθήσει, επιτέλους, στην προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πιστών της UOC στη χώρα τους».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Τουρκία: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα