Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών προέτρεψαν το Ισραήλ να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις ως κατοχική δύναμη και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών που να παρέχει ένα βιώσιμο κράτος για την Παλαιστίνη.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, χθες Τετάρτη, οι υπουργοί τόνισαν «τη σημασία της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και της έναρξης σοβαρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ».
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να σταματήσει κάθε επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας και άμεση αποστολή τροφίμων, καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στον φτωχό και πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα, ενώ παράλληλα προέτρεψαν το Ισραήλ να επανεξετάσει την «άδικη απόφασή του να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού».
Η κίνηση του Αραβικού Συνδέσμου, όπως εκτιμούν αναλυτές, αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας, σε μεγάλο βαθμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, που έχει στόχο να κάνει το Ισραήλ να αποδεχθεί ότι η άρνησή του να διαπραγματευτεί οδήγησε στην κατάρρευση των σχέσεων με τη Χαμάς.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας συγκρίνεται δυσμενώς από την Ουάσιγκτον με την προθυμία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, να καταγγείλουν ρητά την Χαμάς, την ίδια ώρα που το Ριάντ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ολοκλήρωσε μια παρόμοια διαδικασία εξομάλυνσης, παρά τα όποια πρώτα βήματα.
Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ηγέτες του Κόλπου και της Δύσης -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι- επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την κρίση.
Στη συνέχεια, μια δήλωση της Σαουδικής Αραβίας προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να συσπειρωθεί για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του αδελφού παλαιστινιακού λαού», τονίζοντας την ανάγκη να προστασίας των άοπλων πολιτών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, και επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στη «συνεχιζόμενη κατοχή» και «τη στέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του».
Σε ένδειξη ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ήδη καλέσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, για να τονίσει ότι το βασίλειο του Κόλπου «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωσή της στην περιοχή», τονίζοντας τη σημασία της σωτηρίας της ζωής των αμάχων.
Ο διάδοχος επανέλαβε επίσης την αμείωτη υποστήριξη του βασιλείου προς τον παλαιστινιακό λαό «στην επιδίωξή του για τα νόμιμα δικαιώματά του», χωρίς να αναφέρει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.