ΑΘΗΝΑ
01:24
|
03.05.2024
Προσπάθεια διαχείρισης των δύσκολων σχέσεων της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, ενόψει και της προγραμματισμένος συνόδου κορυφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έφτασε σήμερα, Πέμπτη, στο Πεκίνο, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των δύσκολων σχέσεων της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, ενόψει και της προγραμματισμένος για φέτος συνόδου κορυφής των δύο πλευρών.

Το ταξίδι του Μπορέλ, το οποίο αναβλήθηκε δύο φορές φέτος και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, θα περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι για ζητήματα όπως οι διμερείς σχέσεις, οι παγκόσμιες προκλήσεις και το εμπόριο.

«Μόλις προσγειώθηκα στην Κίνα για να συμπροεδρεύσω στις διαδικασίες του στρατηγικού διαλόγου Ε.Ε.-Κίνας με τον ομόλογό μου υπουργό Γουάνγκ Γι», έγραψε ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας και οι βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις με κυβερνητικές αρχές, μελετητές και εκπροσώπους επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας παραμένουν τεταμένες μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης καθώς το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει, ακολουθώντας την Δύση, την Μόσχα. Όμως, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν σταματήσεις τον διάλογο με την Κίνα και οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μια προσέγγιση με το Πεκίνο που εξισορροπεί τις ανησυχίες τους σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, διατηρώντας παράλληλα δεσμούς με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Γουάνγκ Γι: «Ταραχώδης» κόσμος

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε, από την πλευρά του ότι η Κίνα χαιρετίζει την επίσκεψη του Μπορέλ, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του θα «δώσει νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια ασταθή και ταραχώδη κατάσταση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η Κίνα και η Ε.Ε., ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, αγορές και πολιτισμοί, έχουν κοινά συμφέροντα στην προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας και του ανθρώπινου πολιτισμού».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν -η οποία πραγματοποίησε τη δική της επίσημη επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο- ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ε.Ε. ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την παροχή επιδοτήσεων από το Πεκίνο για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων του, που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, με το Πεκίνο να επικρίνει την απόφαση, προειδοποιώντας ότι θα βλάψει τις εμπορικές σχέσεις του με το μπλοκ.

Και νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ε.Ε. κατονόμασε ευαίσθητες τεχνολογίες που πρέπει να υπερασπιστεί από τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα