ΑΘΗΝΑ
16:37
|
02.05.2024
Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα.
Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχουν κληθεί να εκκενώσουν νότια πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη διαταγή «φρικτή»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα, μεταδίδει το BBC.

Οι άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα έχουν ενημερωθεί από τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιήσουν δύο δρόμους για να κατευθυνθούν νότια σήμερα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα αραβικά στο X, πρώην Twitter, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Αβισάι Αντραΐ είπε ότι δύο διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα (7 π.μ. έως 1 μ.μ. GMT) «χωρίς κανένα κακό».

Όσοι ζουν στην πόλη της Γάζας έχουν λάβει συμβουλές να μετακινηθούν νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis, εν όψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό.

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην παραλία και δυτικά του Olive θα επιτρέπεται επίσης να μετακινούνται στις οδούς Daldul και Al-Sana προς Salah Al-Din και Al-Bahr, προσθέτει ο Αντραΐ.

Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς περιέγραψε την επίθεσή της ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών αρχών εναντίον του τζαμιού Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας καθώς εκτελεί επιθέσεις με ρουκέτες στη Γάζα καθώς και σε ορισμένες περιοχές στον Λίβανο και τη Συρία.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 2.215 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8.714 τραυματίστηκαν στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στη Δυτική Όχθη, 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.100 τραυματίστηκαν. Στο Ισραήλ, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 4.000 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης του ποταμού Ιορδάνη.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Επίσης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Παιδιά μεταξύ των νεκρών μετά το χτύπημα παλαιστινιακής αυτοκινητοπομπής ενώ έφευγαν από τη βόρεια Γάζα

Οι αναφορές προέκυψαν για πρώτη φορά χθες το απόγευμα για χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή οχημάτων που κατευθύνονταν προς τη νότια Γάζα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν τη σφαγή στο σημείο.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το χτήπυμα σημειώθηκε στην οδό Salah-al-Din. μία από τις δύο οδούς εκκένωσης από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Ο δρόμος ήταν γεμάτος κίνηση όλη την ημέρα χθες, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας που εδρεύουν στο βορρά τήρησαν τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν την περιοχή.

Τουλάχιστον 12 πτώματα είναι ορατά στα πλάνα, κυρίως γυναίκες και παιδιά – μερικά από τα οποία φαίνονται να είναι μόλις δύο έως πέντε ετών. Η τοποθέτηση των σκιών στο βίντεο υποδηλώνει ότι γυρίστηκε γύρω στις 17:30 τοπική ώρα.

Τα περισσότερα φαίνονται ξαπλωμένα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη επιφάνεια – άλλα είναι διάσπαρτα γύρω από το δρόμο. Άλλα κατεστραμμένα οχήματα γεμίζουν επίσης την περιοχή.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα, αλλά είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία «απορρίπτουν κατηγορηματικά» την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία λένε ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά τη βίαιη μετακίνηση Παλαιστινίων εντός της Γάζας, αφού το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της περιοχής και να κατευθυνθούν νότια.

Σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρεται ότι ζητεί «την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την παροχή πλήρους προστασίας στους Παλαιστίνιους αμάχους σύμφωνα με τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους».

Παρόμοιες παρατηρήσεις αναρτήθηκαν στο X από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ζήτησε επίσης την παροχή βοήθειας και ιατρικών προμηθειών στους κατοίκους της Γάζας, «ειδικά επειδή η άρνηση αυτών των βασικών αναγκών προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός

Ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο άνθρωπος που καθοδήγησε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Ένας διοικητής της μονάδας Νούσμπα (ειδικές ναυτικές δυνάμεις της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Εζεντίν αλ Κασάμ), που διεξήγαγε την επίθεση εναντίον των ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε αυτήν την ανακοίνωση.

Η πληροφορία για τον θάνατο αυτού του Παλαιστίνιου, του Άλι Κάντι, στη Γάζα, βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν ο στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ).

Ο Άλι Κάντι είχε αποφυλακιστεί από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων που συμφωνήθηκε για την απελευθέρωση του Γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο τελευταίος είχε απαχθεί στις 25 Ιουνίου 2006 από τη Χαμάς και αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Οκτωβρίου 2011, έχοντας περάσει πεντέμισι χρόνια σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του διοικητή με το όνομα «Άλι αλ Κάντι» και δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για την τύχη του. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο 37χρονος αλ Κάντι κατάγεται από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και απελάθηκε στη Γάζα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι ο διοικητής της μονάδας «Νούσμπα».

Ντε Κρόο: Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση

«Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ούτε η διακοπή του νερού, του ηλεκτρισμού και του διαδικτύου στη Γάζα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη τύπου.

Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ντε Κρόο επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τους κατοίκους του ως «τρομερή πράξη τρόμου». «Είμαστε όλοι εξαιρετικά συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη εκεί και καταδικάζουμε σθεναρά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς», επισήμανε.

Το Βέλγιο αποφάσισε να συνεχίσει την αναπτυξιακή συνεργασία με την Παλαιστίνη. «Δεν είναι ο σκοπός να στερηθούν οι άνθρωποι τα νοσοκομεία και τα παιδιά την εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βοηθάμε αυτούς τους αθώους πολίτες».

Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξει η διάβαση της Ράφα σήμερα το απόγευμα

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφής με Αμερικανοπαλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σαφές αν η διάβαση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή και είναι επίσης άγνωστο αν η Χαμάς θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να συναντηθεί με στελέχη της Χαμάς για να συζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ελπίζει ότι θα συναντηθεί με στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Μπογκντάνοφ είπε στο πρακτορείο ότι «δεν αποκλείει» μια συνάντηση με την ηγεσία της Χαμάς, προσθέτοντας: «είμαστε πάντα υπέρ των επαφών, ιδίως στην παρούσα κατάσταση, (η συνάντηση) θα ήταν χρήσιμη για να επιλύσουμε πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομήρων».

Τα αραβικά κράτη λένε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στη γη τους καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται

Οι εκκλήσεις για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ή μια οδό διαφυγής για τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έχει κλιμακωθεί, έχει προκαλέσει την ωμή αντίδραση από τους Άραβες γείτονες.

Η Αίγυπτος, το μόνο αραβικό κράτος που μοιράζεται σύνορα με τη Γάζα, και η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται δίπλα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, έχουν προειδοποιήσει και οι δύο να μην αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Η προειδοποίηση αντανακλά τους βαθείς αραβικούς φόβους ότι ο τελευταίος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα μόνιμης εκτόπισης από τη γη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να χτίσουν ένα μελλοντικό κράτος.

«Αυτή είναι η αιτία όλων των αιτιών, η υπόθεση όλων των Αράβων», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. «Είναι σημαντικό ο (παλαιστινιακός) λαός να παραμείνει σταθερός και παρών στη γη του».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ προειδοποίησε «ενάντια σε κάθε προσπάθεια βίας εκτοπισμού Παλαιστινίων από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη ή πρόκλησης εσωτερικού εκτοπισμού τους, ζητώντας να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε γειτονικές χώρες και η όξυνση του προσφυγικού ζητήματος».

Ο επικεφαλής του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, απηύθυνε επειγόντως έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να καταδικάσει «αυτή την παράφρονη προσπάθεια του Ισραήλ να μεταφέρει τον πληθυσμό».

Το Ισραήλ «λυπάται πολύ» για τον θάνατο του δημοσιογράφου του Reuters

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι λυπάται πολύ για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του Reuters που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια διασυνοριακών βομβαρδισμών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν αναγνώρισε την ευθύνη.

«Το εξετάζουμε», είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ για το περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκαν επίσης έξι άλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων δύο από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κίνημα της Χαμάς λέει ότι εκτιμά τη στάση του Πούτιν για τη διευθέτηση της Γάζας

Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειες της Μόσχας να διευθετήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση της ομάδας που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram, μεταδίδει το TASS.

«Η Χαμάς εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεχιζόμενη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας και το γεγονός ότι δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίθεση σε άοπλους αμάχους. Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι καλωσορίζουμε τις ρωσικές άοκνες προσπάθειες για να σταματήσει η συστηματική και βάρβαρη σιωνιστική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι το Ισραήλ έχει δεχθεί βάναυση επίθεση, αλλά η διευθέτηση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων θα ήταν απαράδεκτες.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η αναγκαστική εκκένωση των κατοίκων της Γάζας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης πρέπει να σταματήσει.

Η Ιορδανία προειδοποιεί ότι ο εκτοπισμός Παλαιστινίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευρύτερη σύγκρουση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να επιβάλει νέο εκτοπισμό Παλαιστινίων θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Σε δήλωσή του, ο Αϊμάν Σαφάντι αναφέρει επίσης ότι το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ στη Γάζα και η εντολή εκκένωσης των πολιτών στο βόρειο τμήμα της επικράτειας αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μπορέλ: Ο κόσμος απέτυχε στη λύση των δύο κρατών για τη Μ. Ανατολή

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης πως ενώ η λύση των δύο χωριστών κρατών είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο μελλον, δεν θα διευθετήσει την τρέχουσα σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Μπορέλ έκανε δηλώσεις στο Πεκίνο με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι αναφορικά με ζητήματα διεθνούς ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο ίδιος επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μπορέλ. «Υπεραπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι σκότωσαν μαχητές που προέρχονταν από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε «ορισμένους τρομοκράτες» αφού επιχείρησαν να περάσουν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ο «τρομοκρατικός πυρήνας» εντοπίστηκε πριν από λίγο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε το χτύπημα χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προσθέτει. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ούτε την ομάδα στην οποία ανήκαν, ενώ το BBC δεν έχει επαληθεύσει τον ισχυρισμό.

Η εκκένωση της Γάζας είναι έγκλημα πολέμου, λέει ο Έγκελαντ

Ο Γιαν Έγκελαντ, ο Νορβηγός πρώην διπλωμάτης που συμμετείχε στη Συμφωνία του Όσλο και διευκόλυνε τις συνομιλίες μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, λέει στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ για τη βόρεια Γάζα είναι μια αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων, που θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Ο Έγκελαντ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας πρακτικός τρόπος προσέγγισης της ανθρωπιστικής «καταστροφής» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Υπάρχουν «πολλά παιδιά κάτω από τα ερείπια που κανείς δεν μπορεί να ξεθάψει… δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένες ή αβίωτες κατοικίες… χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», λέει.

Ο Έγκελαντ λέει ότι το μέγεθος της κρίσης στη Γάζα δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τη Δύση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δικαίως είπαν ότι είμαστε με το Ισραήλ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προσθέτει ο Έγκελαντ. «Ελπίζω να μην έχουν δώσει το πράσινο φως για να συντρίψουν ένα εκατομμύριο παιδιά».

Πολλοί άμαχοι Παλαιστίνιοι κινούνται προς νότο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραήλινούς.

Χθες, Παρασκευή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν ειδοποίηση από το Ισραήλ να φύγουν προς νότο μέσα σε 24 ώρες, προθεσμία που έληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με άνευ προηγουμένου ισχύ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σπάνια τηλεοπτική δήλωσή του κατά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου χθες, Παρασκευή, το βράδυ. «Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή.

Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν για μια καταστροφή, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαναγκασθούν να φύγουν και δήλωσαν πως η πολιορκία θα πρέπει να αρθεί για να επιτραπεί η διανομή βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα