ΑΘΗΝΑ
15:46
|
05.05.2024
Οι Δημοκρατικοί, θα προτείνουν τον Χακίμ Τζέφρις, αλλά καθώς είναι το μειοψηφικό κόμμα στην αίθουσα, δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί.
Τζιμ Τζόρνταν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συντηρητικός Τζιμ Τζόρνταν επιλέχθηκε ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του προέδρυ της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο βουλευτής του Οχάιο συγκέντρωσε 124 ψήφους υπέρ από μέλη του κόμματός του στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής, έναντι 81 κατά.

Ωστόσο, ο Τζόρνταν, ο οποίος έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη αντίθεση από τις τάξεις του κόμματός του. Η εβδομάδα τελειώνει με τους Ρεπουμπλικανούς να μην είναι πιο κοντά στο να εγκαταστήσουν με επιτυχία έναν Πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι εν μέσω συνεχιζόμενων εσωτερικών συγκρούσεων.

Η Βουλή έχει περάσει 10 μέρες άκεφαλη. Μέχρι να επιλεγεί νέος υποψήφιος, δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο, να εγκρίνει αιτήματα του Λευκού Οίκου για επείγουσα βοήθεια προς Ουκρανία και αλλού ή να εγκρίνει προτάσεις βραχυπρόθεσμων δαπανών.

Ενώ ο Τζόρνταν βγήκε νικητής από τη μυστική ψηφοφορία κατά του βουλευτή της Τζόρτζια Όστιν Σκοτ, γρήγορα απέτυχε να εδραιώσει την υποστήριξη στο ευρύτερο κόμμα.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, οι Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι προχώρησαν σε μια δεύτερη πρόταση για να καθορίσουν εάν τα μέλη θα τον υποστήριζαν σε μια ψηφοφορία, προτού διαλυθούν για το Σαββατοκύριακο.

Στη δεύτερη ψηφοφορία 55 μέλη ψήφισαν «όχι» στην πρόταση Τζόρνταν. Όπως έχουν τα πράγματα, οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν χωρός ηγέτη στη Βουλή και χαμένοι στην αβεβαιότητα.

Αρκετοί υποστηρικτές του Στιβ Σκάλις -ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος την Τετάρτη πριν αποσυρθεί- έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στον κ. Τζόρνταν πάση θυσία.

Ο κ. Τζόρνταν διεύρυνε μόνο οριακά το εύθραυστο περιθώριο που κέρδισε ο κ. Σκάλις την Τετάρτη με 113 ψήφους έναντι 99. Μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να είναι αντίθετοι με τον κ. Τζόρνταν ήταν ο Μάριο Ντίαζ-Μπάλαρτ από τη Φλόριντα, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο βουλευτής του Οχάιο έχει να αντιμετωπίσει ένα «πολύ, πολύ μεγάλο εμπόδιο» μέχρι να γίνει Πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι είναι αυτός», είπε ο κ. Ντίαζ-Μπάλαρτ. «Τελικά, θα πρέπει να έχουμε κάποιον που μπορεί πραγματικά να μας ενώσει».

Πριν από τη μυστική ψηφοφορία της Παρασκευής, ο κ. Τζόρνταν δήλωσε αισιόδοξος και ότι αισθάνεται «πολύ καλά» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Νομίζω ότι μπορώ να ενώσω τη διάσκεψη», είπε. «Νομίζω ότι μπορώ να πάω να πω στη χώρα τι κάνουμε και γιατί έχει σημασία για αυτήν».

Όμως, όπως ο κ. Σκάλις – και ο έκπτωτος ομιλητής Κέβιν ΜακΚάρθι πριν από αυτόν – η πορεία του κ. Τζόρνταν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν τη Βουλή με πολύ μικρή διαφορά, θα χρειαστεί 217 ψήφους από τα 221 μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Έχει την πολυτέλεια να χάσει μόνο πέντε ψήφους.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζόρνταν θα μπορέσει να επηρεάσει πολλούς από αυτούς που τον καταψήφισαν.

«Νομίζω ότι ο Τζιμ μπορεί να φτάσει εκεί», είπε ο εκπρόσωπος της Φλόριντα Μπράιαν Μαστ, προσθέτοντας ότι το Σαββατοκύριακο θα του δώσει επιπλέον χρόνο για να ασκήσει πίεση στους επικριτές. «Ο Τζιμ έχει ανθρώπους να μιλήσει».

Ένας άλλος εκπρόσωπος της Φλόριντα, ο Μπάιρον Ντόναλντς – που υποστηρίζει τον κ. Τζόρνταν – δήλωσε έκπληκτος που έχασε τόσες πολλές ψήφους από τον κ. Σκοτ, ο οποίος αποφάσισε και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μόλις την Παρασκευή.

«Νόμιζα ότι θα ήταν υψηλότερο το ποσοστό», είπε ο κ. Ντόναλντς.

Το πότε θα κριθεί τελικά η ψηφοφορία για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένει ασαφές, καθώς πολλοί νομοθέτες δήλωσαν ότι φεύγουν για το Σαββατοκύριακο και ότι το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει η ψηφοφορία θα ήταν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε και να το τελειώσουμε, αλλά εξαρτάται από αυτόν», είπε ο Ντόναλντς. «Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία την Παρασκευή, ο κ. Μακάρθι εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Τζόρνταν, λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο Τζόρνταν θα έκανε εξαιρετική δουλειά».

Ο Τζόρνταν, συνιδρυτής της ακροδεξιάς Ομάδας Ελευθερίας, είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τον Τραμπ, ειδικά τις ημέρες μετά τις εκλογές του 2020, όταν αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Τραμπ του απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, θα προτείνουν τον Χακίμ Τζέφρις, αλλά καθώς είναι το μειοψηφικό κόμμα στην αίθουσα, δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στα σκαλιά του Καπιτωλίου μετά την υποψηφιότητα του Τζόρνταν, ο Τζέφρις επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς επειδή επέλεξαν αυτό που ονόμασε ένα πρόεδρο της «Συνέλευσης του Χάους» – μια αναφορά στον ρόλο του κ. Τζόρνταν ως ηγέτη στο Freedom Caucus. «Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής έχουν πλέον μια επιλογή», είπε. «Να συνεχίσουν να αυξάνουν το χάος, τη δυσλειτουργία και τον εξτρεμισμό που έχει πέσει στον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος, ο Κέβιν Μακάρθι, καθαιρέθηκε από τη θέση του στις 4 Οκτωβρίου μετά από συμφωνία με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί , με επικεφαλής τον βουλευτή της Φλόριντα, Ματ Γκάετς, επικαλέστηκαν ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο διαδικαστικό εργαλείο, γνωστό ως πρόταση εκκένωσης για την εκδίωξη του κ. ΜακΚάρθι.

Αν και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία των ΗΠΑ που ψηφίστηκε εκτός Βουλής, οι δύο τελευταίοι Ρεπουμπλικανοί Πρόεδροι – ο Τζον Μπένερ και ο Πολ Ράιαν – αναγκάστηκαν επίσης να αποχωρήσουν μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις με συντηρητικά μέλη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα