ΑΘΗΝΑ
01:49
|
03.05.2024
Και παιδιά μεταξύ των νεκρών μετά το χτύπημα παλαιστινιακής αυτοκινητοπομπής.
Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ώρα μηδέν για την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού, στο φόντο της σύρραξης μεταξύ της κυβέρνησης υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μονάδα πεζικού έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της επικείμενης εισβολής του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, κονβόι πολιτών που αποχώρησε χθες (Παρασκευή, 14/10) από τη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από πυρά, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.

Προειδοποιεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ: Ο «Άξονας της Αντίστασης» θα αντιδράσει σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Γάζα

Ουπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, υποστήριξε το Σάββατο (14/10) από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την προαναγγελθείσα εισβολή του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Συμφωνία ΗΠΑ-Αιγύπτου για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξουν προσωρινά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ώστε να μπορέσουν οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βομβαρδίζονται, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (14/10).

Σύμφωνα με τη Washington Post, υπάρχουν περίπου 500-600 Παλαιστίνιοι που έχουν αμερικανική υπηκοότητα στη Γάζα και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές Αρχές.

Αναφέρεται ότι η συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καΐρου, στις οποίες συμμετείχαν, επίσης, το Ισραήλ και το Κατάρ. Πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πέρασμα θα ανοίξει το Σάββατο μεταξύ 12:00 και 17:00 [τοπική ώρα].

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου (14/10) στο κέντρο του Λονδίνου υπέρ του παλαιστινιακού λαού, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ενώ ο χρόνος για την εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας μετράει αντίστροφα.

Εκδήλωση κατά της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έλαβε χώρα και στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή ακτιβιστών εβραϊκής καταγωγής να φωνάζουν «όχι στο όνομά μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι ώρας τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες είναι και ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα