ΑΘΗΝΑ
02:39
|
19.05.2024
1.000 Χριστιανοί «ταμπουρώθηκαν» σε εκκλησία της Γάζας-Νετανιάχου: Το «επόμενο στάδιο» της σύγκρουσης «έρχεται».
Κορυφώνεται η αγωνία για εκατομμύρια Παλαιστίνιους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τα βόρεια της περιοχής μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ στους 1,1 εκατομμύρια κατοίκους να φύγουν πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Η υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων «έξοδο».

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το «επόμενο στάδιο» της σύγκρουσης «έρχεται» και αργά χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί από ξηρά, αέρα και θάλασσα, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ή λεπτομέρειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την εντολή εκκένωσης και λέει ότι ο εξαναγκασμός των ασθενών σε νοσοκομεία να μετεγκατασταθούν θα ήταν «μια θανατική ποινή».

Καθώς η σύγκρουση μπαίνει στην όγδοη ημέρα της, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επίθεση της Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στη συνέχεια, λένε οι αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του Reuters που σκοτώθηκε την Παρασκευή στο νότιο Λίβανο ενώ κάλυπτε τη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ», του μακροχρόνιου συμμάχου τους.

Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τη βόρεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας παρατηρεί ο ΟΗΕ

Η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε σήμερα στις 13.00.

Από το πρωί της Παρασκευής, παρατηρείται μια συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ

O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη από την Ελλάδα κάθε τρομοκρατικής δράσης και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανθρωπιστικής προστασίας των αμάχων.

Έτοιμος να συναντήσει τους συγγενείς των εβραίων ομήρων, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος

«Μπορεί, στους αγνοούμενους, να υπάρχουν και εβραίο-αργεντινοί φίλοι μου», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε Ισραηλινό δημοσιογράφο με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τους συγγενείς των ομήρων και να τους βοηθήσει να μάθουν πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Απευθυνόμενος, δε, στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πριν λίγο ο ποντίφικας τόνισε: «συνεχίζω να παρακολουθώ με μεγάλο πόνο όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και είμαι στο πλευρό, ιδιαίτερα, των μικρών και των ηλικιωμένων».

«Επαναλαμβάνω την έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων και ζητώ να τύχει σεβασμού το ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως την Γάζα, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικών διαδρόμων και να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός», υπογράμμισε ο πάπας.

«Πέθαναν ήδη τόσοι πολλοί άνθρωποι, μην χυθεί άλλο αίμα, ούτε στην Γάζα, ούτε την Ουκρανία, πουθενά. Ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα», είπε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος. Απηύθυνε, επίσης, ειδική έκκληση για την προστασία όλων των μοναστηριών και χώρων λατρείας της περιοχής.

Ο Αργεντινός ποντίφικας κάλεσε, τέλος, όλους τους πιστούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν την ερχόμενη Τρίτη, για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους.

126 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Γάζα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, είναι πάνω από 1.300.

Σε μια ενημέρωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι 126.

Ένας νεκρός, 3 τραυματίες από επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ – Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τα σύνορα με το Λίβανο

Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν σήμερα ένα πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν τρεις άλλοι, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και ισραηλινούς γιατρούς.

Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μια αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει το Λίβανο σε αντίποινα.

Ο στρατός απαγόρευσε επίσης σήμερα την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.

Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δίνουν νέα προθεσμία στους αμάχους για να διαφύγουν προς νότο

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα νέα προθεσμία στους αμάχους, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να κατευθυνθούν προς νότο. Οι κάτοικοι μπορούν να αναχωρήσουν από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μέχρι τη 1 μ.μ. και να ακολουθήσουν μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στην ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως ο στρατός δεν θα επιτεθεί στην οδό αυτή κατά την αναφερόμενη χρονική περίοδο.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των οικογενειών τους θα πρέπει να κατευθυνθούν προς νότο, αναφέρεται στη δήλωση του ισραηλινού στρατού, στην οποία προστίθεται πως η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, φροντίζει για τα μέλη της και τις οικογένειές τους.

1.000 Χριστιανοί «ταμπουρώθηκαν» σε εκκλησία της Γάζας

Μιλώντας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Νewsbomb.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, απευθύνει την αγωνιώδη έκκληση, για 1.000 και πλέον Χριστιανούς, οι οποίοι από χθες έχουν κλειστεί στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

«Εκεί βρίσκονται ο Δεσπότης Αλέξιος και ο πατέρας Σύλλας. Τους ζήτησαν «εξωτερικοί παράγοντες» να φύγουν άμεσα. Η απάντηση ήταν ότι δεν θα φύγουμε από εδώ, δεν θα αφήσουμε τον λαό μας, δεν θα αφήσουμε το ποίμνιο μας», μας λέει χαρακτηριστικά. Γύρω από την εκκλησία έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί όμως οι πιστοί αρνούνται να αποχωρήσουν.

«Εμείς ως Εκκλησία καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται και καταδικάζουμε κι αυτόν τον πόλεμο, κι από εδώ, το σημαντικότερο μέρος της Χριστιανοσύνης στον κόσμο, ζητούμε από όλους να προσεύχονται για τους αδελφούς μας στη Γάζα οι οποίοι σκοτώνονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, και πεθαίνουν ολόκληρες οικογένειες», υπογραμμίζει.

Η Αίγυπτος ενισχύει τα σύνορα της Γάζας με τσιμεντένια εμπόδια καθώς κλείνει «επ’ αόριστον» το πέρασμα της Ράφα

Η Αίγυπτος συνεχίζει να κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας για τους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της περιοχής, ολοκληρώνοντας την κατασκευή του τσιμεντένιου τείχους της στο μεταξύ.

Από την έναρξη της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Γάζα που ξεκίνησε μετά από μια επιθετική επιχείρηση της παλαιστινιακής αντιστασιακής ομάδας το περασμένο Σάββατο, η Αίγυπτος έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη λωρίδα καθώς πολλοί από τους κατοίκους της κατέφυγαν στα νότια της πολιορκούμενης περιοχής.

Στη συνέχεια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το New Arab επικαλέστηκε ανώτερη επίσημη πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου ότι ο αιγυπτιακός στρατός το έκλεισε «επ’ αόριστον» επειδή η κατάσταση «έχει γίνει αρκετά επικίνδυνη μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας που είχε αντίκτυπο στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος».

Σύμφωνα με εικόνες και αναφορές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν πλέον λάβει περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουν και να ενισχύσουν τη διάβαση εγκαθιστώντας ψηλά τσιμεντένια φράγματα στην πλευρά των συνόρων.

Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού, σύμφωνα με τους NYT

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Η Ρωσία ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει για το Ισραήλ και τη Γάζα αύριο

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αύριο Δευτέρα επί του σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Ντμίτρι Πολιάνσκι, δεν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στο κείμενο αφότου διανεμήθηκε στα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ, προχθές Παρασκευή, κι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Δευτέρα.

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες – η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Συνάντηση Μπέρμποκ με ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Τουρκίας – Ζήτησε μεταξύ άλλων την απελευθέρωση των ομήρων

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ζήτησε να οργανωθεί άμεσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε εκ νέου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα στερούνται τα πάντα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ στο Κάιρο και ανέφερε ότι βρίσκεται σε «συνεχείς» συζητήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους σχετικά με το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η ανθρωπιστική βοήθεια. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας είναι κατάλληλο για αυτό, επισήμανε και τόνισε ότι «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την τρέχουσα κατάσταση είναι η Χαμάς.

Σύμφωνα με την ίδια, αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι και οκτώ Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου Σαββατοκύριακου. Η γερμανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων, δήλωσε και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. «Είναι αθώοι άνθρωποι. Η απελευθέρωσή τους είναι απαίτηση ανθρωπιάς», σημείωσε και επανέλαβε ότι αξιοποιούνται «όλοι οι δίαυλοι» προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με εκείνους που κρατούν τους ομήρους και καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αθώοι άνθρωποι θα απελευθερωθούν». Η κυρία Μπέρμποκ είχε χθες στο Ισραήλ συνάντηση με την οικογένεια της 22χρονης Γερμανίδας Σάνι Λουκ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται τραυματισμένη στα χέρια της Χαμάς, και με συγγενείς άλλων απαχθέντων και διαβεβαίωσε για την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Ένας από τους συγγενείς της νεαρής γυναίκας, ο Βίλφριντ Γκερ, δήλωσε αργότερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «επετράπη στις οικογένειες να πουν τις ιστορίες εκείνων που απήχθησαν και η υπουργός Εξωτερικών έχυσε μερικά δάκρυα», ενώ περιέγραψε τη συνάντηση ως «πολιτική παράσταση, στην οποία οι οικογένειες χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως κομπάρσοι, αλλά δεν έγιναν αρκετά για να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Στο Κάιρο η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε και με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν, με τον οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησε μεταξύ άλλων τις κοινές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων και τα ζητήματα της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν πληροφορίες και συμπεράσματα από τις επαφές τους των τελευταίων ημερών». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή το προσεχές διάστημα.

Σολτς και Νετανιάχου συμφωνούν ότι πρέπει να αποτραπεί «ανάφλεξη στην περιοχή» και εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν σήμερα ότι πρέπει να αποτραπεί «περιφερειακή ανάφλεξη» και η ανάμιξη της Χεζμπολάχ στη διένεξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα δύο φορές τηλεφωνικά.

Όπως είπε ο κ. Χεμπεστράιτ, ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον καγκελάριο για την τρέχουσα κατάσταση και για τις προσπάθειες του Ισραήλ να προστατεύσουν τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες, όπως ανέφερε, εμποδίζει η Χαμάς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «για τη σημασία αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Σολτς επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας στο λαό του Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Γερμανία «στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ».

Νωρίτερα ο καγκελάριος, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βρανδεμβούργο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που διαθέτουν επιρροή στην περιοχή. «Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση πουθενά γύρω από το Ισραήλ. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τρομακτική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή και φυσικά για το Ισραήλ. Πρόκειται για μια τρομοκρατία που πρέπει κατηγορηματικά να απορριφθεί. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ζωής των πολιτών του», τόνισε.

Τις τελευταίες ημέρες ο καγκελάριος είχε επικοινωνία με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας, ενώ την Τρίτη υποδέχεται τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας», εκτιμά το Πεκίνο

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.

«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.

Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».

Τριακόσιοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας χθες

Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον θύλακα.

Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.

Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.

Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.

Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».

Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», ανέφερε από την πλευρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από το υψίπεδο του Γκολάν, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.

Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

Δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν 3 μαχητές της Χαμάς που πέρασαν τα σύνορα με τον Λίβανο

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως τρεις μαχητές του από τον Λίβανο σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ, αφού ανατίναξαν τμήμα του συνοριακού φράκτη, πέρασαν στην άλλη πλευρά κι ενεπλάκησαν σε μάχη με στρατιώτες.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα πως η αεροπορία έπληξε ομάδα ανθρώπων που θεωρεί πως ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στοιχείων του.

Το Μεξικό πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της.

Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κυρία Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια.

«Προσπαθούμε να τη βγάλουμε από εκεί μέσω Αιγύπτου, όμως το Ισραήλ δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να φύγει», ανέφερε η επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στο Ισραήλ, επειδή ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε η κυρία Μπάρσενα.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θέλει η χώρα του να παραμείνει ουδέτερη στη σύρραξη.

Την Πέμπτη, η μεξικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό πως εκατοντάδες πολίτες της χώρας αναμένουν ακόμη να τους επιτραπεί να φύγουν από το Ισραήλ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» στη Γάζα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) απηύθυναν χθες Σάββατο έκκληση στις αρχές του Ισραήλ να «επιδείξουν την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη».

«Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασυγκράτητα τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μια εβδομάδα, απευθύνουμε πλέον έκκληση να δείξει την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κάλεσε χθες Σάββατο τους Παλαιστίνιους «να μην αργήσουν» να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ζήτημα ωρών να αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, έπειτα από μια εβδομάδα πολέμου που πυροδότησε η αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του. Οι νεκροί είναι πλέον χιλιάδες.

Η πρόεδρος της MSF Γαλλίας ζήτησε ακόμη όσοι κάτοικοι του θύλακα θέλουν να επιτραπεί να φύγουν από την πολιορκημένη περιοχή, που υποβάλλεται σε αποκλεισμό από το 2007, να πάνε στη γειτονική Αίγυπτο.

«Η προσταγή σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν μέσα σε μερικές ώρες σε περιοχές όπου ήδη υπήρχε υπερπληθυσμός και επισφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα, στο νερό και στην ιατρική περίθαλψη είναι τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη», έκρινε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας.

Η οργάνωση ζητεί να υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και να κηρύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε επίσης οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να το κάνουν από το σημείο διέλευσης στη Ράφα», τόνισε.

Στη Ράφα βρίσκεται το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Όμως η διέλευση προς την Αίγυπτο εμποδίζεται συχνά από κλεισίματα και την ανάγκη να εξασφαλιστούν διάφορες άδειες.

Η διέλευση παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες.

Η MSF σημείωσε πως μεγάλο μέρος των ομάδων της στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρθηκε στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο κι αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».

Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν μερικές ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», μετέδωσε από την πλευρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από το υψίπεδο του Γκολάν, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.

Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα