ΑΘΗΝΑ
18:58
|
02.05.2024
Οι ηγέτες των ιθαγενών της Αυστραλίας κάλεσαν την Κυριακή για μια εβδομάδα σιωπής και προβληματισμού μετά το «Όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Οι ηγέτες των ιθαγενών είπαν ότι θα κατέβαζαν τη σημαία των Αβορίγινων και του νησιού Στενό Τόρες στο μεσίστιο για την εβδομάδα και προέτρεψαν και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες των ιθαγενών της Αυστραλίας κάλεσαν την Κυριακή για μια εβδομάδα σιωπής και προβληματισμού, αφού το δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Πρώτων Λαών στο σύνταγμα απορρίφθηκε αποφασιστικά, αναφέρει το Reuters.

Πάνω από το 60% των Αυστραλών ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα ορόσημο του Σαββάτου που ζήτησε να τροποποιηθεί το σύνταγμα ώστε να αναγνωριστούν οι Αβορίγινες και οι κάτοικοι του Στενού Τόρες με ένα συμβουλευτικό σώμα των Ιθαγενών, τη «Φωνή στο Κοινοβούλιο», που θα συμβούλευε το κοινοβούλιο σε θέματα που αφορούν την κοινότητα.

Το πρώτο δημοψήφισμα της Αυστραλίας εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα χρειαζόταν εθνική πλειοψηφία και πλειοψηφίες σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες για να περάσει. Και τα έξι κράτη απέρριψαν την πρόταση.

«Αυτό είναι μια πικρή ειρωνεία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των ιθαγενών. «Το ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την ήπειρο μόνο για 235 χρόνια θα αρνούνταν να αναγνωρίσουν εκείνους των οποίων η πατρίδα ήταν αυτή η γη για 60.000 και πλέον χρόνια είναι πέρα από τη λογική».

Είπαν ότι θα κατέβαζαν τη σημαία των Αβορίγινων και του νησιού Στενό Τόρες στο μεσίστιο για την εβδομάδα και προέτρεψαν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες συμφιλίωσης με την κοινότητα των ιθαγενών της χώρας και βλάπτει την εικόνα της Αυστραλίας στον κόσμο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών.

Σε αντίθεση με άλλα έθνη με παρόμοια ιστορία, όπως ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα ούτε έχει συνάψει συνθήκη με τους Πρώτους Λαούς της.

Οι Αβορίγινες και οι κάτοικοι του νησιού Στενό Τόρες αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού των 26 εκατομμυρίων της Αυστραλίας και κατοικούν στη χώρα για περίπου 60.000 χρόνια. Αλλά δεν αναφέρονται στο σύνταγμα και οι πιο μειονεκτούντες άνθρωποι της χώρας με τα περισσότερα κοινωνικοοικονομικά μέτρα.

«Είναι πολύ σαφές ότι η συμφιλίωση έχει πεθάνει», δήλωσε η Μάρσια Λάνγκτον, αρχιτέκτονας του Voice, στο NITV. «Νομίζω ότι θα περάσουν τουλάχιστον δύο γενιές μέχρι να μπορέσουν οι Αυστραλοί να αφήσουν πίσω τους το αποικιακό μίσος τους και να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουμε».

Το Reconciliation Australia, ένα όργανο των ιθαγενών, είπε ότι η κοινότητα αφέθηκε να αντιμετωπίσει τις «άσχημες πράξεις ρατσισμού και παραπληροφόρησης» που όπως είπαν ήταν χαρακτηριστικό της συζήτησης.

Ο ηγέτης των ιθαγενών της Αυστραλίας και πρώην παίκτης της εθνικής ένωσης ράγκμπι Λόιντ Γουόκερ είπε ότι ο δρόμος προς τη συμφιλίωση φαινόταν δύσκολος τώρα, αλλά η κοινότητα έπρεπε να συνεχίσει να αγωνίζεται.

«Μπορούμε να πούμε ότι ψηφίστηκε, αλλά υπήρχε ακόμα το 40% των ανθρώπων που το ήθελαν. Πριν από χρόνια και χρόνια δεν θα είχαμε αυτό το ποσοστό σίγουρα», είπε ο Γουόκερ.

«Βαθύς αναστοχασμός»

Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζ διακύβευσε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο δημοψήφισμα του Voice, αλλά οι επικριτές του λένε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος του από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον είπε ότι ήταν ένα δημοψήφισμα «που δεν χρειαζόταν να έχει η Αυστραλία» και ότι κατέληξε να διχάσει το έθνος.

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για την «ηττα» ήταν η έλλειψη δικομματικής υποστήριξης, με τους ηγέτες των μεγάλων συντηρητικών κομμάτων να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Όχι».

Κανένα δημοψήφισμα δεν πέρασε στην Αυστραλία χωρίς δικομματική υποστήριξη.

«Θα υπάρξουν πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του ρατσισμού και της προκατάληψης εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών σε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωση. «Το μόνο πράγμα που ζητάμε είναι κάθε Αυστραλός που ψήφισε σε αυτές τις εκλογές να σκεφτεί σκληρά αυτό το ερώτημα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα