ΑΘΗΝΑ
23:52
|
04.05.2024
Βομβαρδισμοί αμάχων με 49 νεκρούς στη Ράφα και στη Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό. Στο Ισραήλ μεταβαίνουν Μπάιντεν και Σολτς.
Ακόμη και η λέξη πέρασμα στη Ράφα χάνει κάθε έννοια...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν σταματάνε οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ το Ισραήλ φαίνεται να ανοίγει και δεύτερο μέτωπο στα βόρεια όπου η πίεση από τα πυρά της Χεζμπολάχ αυξάνεται. 

Σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού ήχησαν χθες (16/10) το απόγευμα στη Ιερουσαλήμ, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη και το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον θύλακα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους και εκδιώκουν περίπου τους μισούς -από τα 2,3 εκατομμύρια των Γάζας– από τα σπίτια τους. Το Ισραήλ επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, εμποδίζοντας μέχρι στιγμής κάθε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.

Τουλάχιστον 3.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 750 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τέτοιες ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη έφτασε τους 61. Οι τραυματίες στη Γάζα, σύμφωνα με αναφορά του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Ραμάλα, ανέρχονται σε 12.500, ενώ άλλοι 1.250 τραυματισμοί αναφέρονται για την Δυτική Όχθη.

Βομβαρδισμός αμάχων στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα

Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν στοχεύσει σπίτια στα νότια της Γάζας, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών – συμπεριλαμβανομένων 21 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς.

Ανέφερε ότι άλλοι 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στην περιοχή Ράφα, κοντά στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των 28 που σκοτώθηκαν στο «οικογενειακό σπίτι», ενώ βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν διασώστες να απεγκλωβίζουν πτώματα μικρών παιδιών από τα συντρίμμια.

Το σύνολο των 49 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις χθεσινοβραδινές επιδρομές είναι μια ενημέρωση σχετικά με προηγούμενο αριθμό που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλοί κάτοικοι της Γάζας απομακρύνθηκαν χθες στη Χαν Γιουνίς, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είπε στους αμάχους να μετακινηθούν νότια.

Πάνω απο 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα

Πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Βόρεια Γάζα με σκοπό να μετακινηθούν νότια μετά από προειδοποίηση του Ισραήλ για εκκένωση πριν από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στον τόπο χωρίς να έχουν μετακινηθεί.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η μετακίνηση αρρώστων και τραυματισμένων από τη Βόρεια Γάζα θα ήταν η «θανατική καταδίκη» αυτών των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στο νότο και το Ισραήλ «στοχεύει τους ηγέτες της Χαμάς και τις υποδομές τους». Στόχος του Ισραήλ είναι να συνεχίσει «την ενεργή αναζήτηση για το πού κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς».

Σε Ισραήλ και Ιορδανία ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη υψηλού κινδύνου στο Ισραήλ την Τετάρτη για να δείξει την υποστήριξή του στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, αφού η Ουάσιγκτον είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους πολιορκημένους κατοίκους της Γάζας.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες -σχεδόν εννιάωρες- συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

«Ο πρόεδρος θα ακούσει από το Ισραήλ τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον λαό του, καθώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες», είπε ο Μπλίνκεν. Ο Μπάιντεν θα «ακούσει επίσης από το Ισραήλ πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων και επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα με τρόπο που δεν ωφελεί τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής στο Αμάν.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Στο Ισραήλ και ο Σολτς

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος ηγέτης που θα βρεθεί στην περιοχή. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στο Ισραήλ και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσκεψη ενώ το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη οι 27 ηγέτες της Ε.Ε..

Αίγυπτος: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν να τους επιτραπεί να περάσουν στη Γάζα

Τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters περίπου 160 φορτηγά έφυγαν από την κοντινή αιγυπτιακή πόλη Αλ-Αρίς, ενώ διπλωμάτες προσπαθούσαν επί μέρες να ανοίξουν τη διαδρομή.

«Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα», που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η Ε.Ε. ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος της Ράφα σε διάστημα 10 ημερών πολέμου και την «πλήρη πολιορκία» που επιβάλλει το Ισραήλ, δεν έχει εισέλθει στη Γάζα – όπου η φτώχεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες– καμία βοήθεια.

«Οι προσπάθειες παραποίησης της θέσης της Αιγύπτου σχετικά με το πέρασμα της Ράφα είναι απαράδεκτες… η διάβαση έχει υποστεί 4 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν λειτουργεί κανονικά… η διάβαση δεν έχει κλείσει ποτέ επίσημα από την Αίγυπτο», δήλωσε σήμερα στο BBC, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα».

«Θα λέγαμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των αλλοδαπών», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου που κατευθύνεται και ο ίδιος στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Ανάπτυξη Αμερικανικών δυνάμεων στη Μεσόγειο

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων έχει αποτρεπτικό ρόλο, και όχι τον σκοπό να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες -αντί για 96, ως είθισται- στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα