ΑΘΗΝΑ
15:43
|
22.11.2024
Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν παράπονα, ότι η ντερ Λάιεν εκδηλώνει συμπεριφορά «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
Η «βασίλισσα» Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απογοήτευση και ενόχληση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Παρά την, κατά γενική ομολογία, πετυχημένη θητεία της με γνώμονα τους στόχος της Ε.Ε η έμπειρη Γερμανίδα πολιτικός συγκεντρώνει αρκετή κριτική στο πρόσωπό της, προερχόμενη από τους κεντρικούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών επειδή, όπως λέγεται, κάνει κατάχρηση της θέσης της, παρακάμπτει τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δρα αυτοβούλως για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως είναι για παράδειγμα η εξωτερική πολιτική.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico, διπλωμάτες, ευρωβουλευτές και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν παράπονα, ότι η ντερ Λάιεν εκδηλώνει την προαναφερθείσα συμπεριφορά και κάνει πολιτική αυθαίρετα με μια μικρή ομάδα συμβούλων της με ένα μοντέλο «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Η κριτική εναντίον της κορυφώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πραγματοποίησε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι στο Ισραήλ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων διπλωματών.  Αρκετοί δήλωσαν στο Politico, ότι ήταν δυσαρεστημένοι που η Φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς, δεν μετέφερε τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα.

Μέχρι και ο επικεφαλής για τη πολιτική διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη δημόσια επίπληξη στην πολιτική προϊστάμενή του. Χαρακτηριστικά, είπε ότι η Ούρσουλα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκπροσωπεί τις απόψεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες κανονικά διαμορφώνονται από τις χώρες μέλη της Ένωσης. «Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται -επαναλαμβάνω- από τις κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, το οποίο επισκέφθηκε επίσημα το Σάββατο. «Η εξωτερική πολιτική αποφασίζεται από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ σε διεθνείς συνόδους κορυφής και συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών σε συναντήσεις “υπό την προεδρία μου”», πρόσθεσε.

«Συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν βασίλισσα», δήλωσε στο Politico Ευρωπαίος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

Το επεισόδιο με το ταξίδι στο Ισραήλ είναι μόνο μία από περιπτώσεις, όπου η φον ντερ Λάιεν επέλεξε να μη συμβουλευτεί δεόντως τις πρωτεύουσες της Ε.Ε πριν λάβει μια σημαντική πολιτική απόφαση ή όπου αιφνιδίασε ένα από τα μέλη της ομάδας των κορυφαίων επιτρόπων της. 

Η φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει άλλη μια πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν. Αλλά οι ηγέτες της συντηρητικής ευρωομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα την υποστηρίξουν αν αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Βέβαια, η στάση της φον ντερ Λάιεν στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει δυσαρέσκεια στους ίδιους κύκλους

«Είδαμε το ίδιο πράγμα με τις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις ή για τα περισσότερα θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία: Δεν τα συζητάει με πολλούς ανθρώπους, απλά αποφασίζει», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής που παραχώρησε ανωνυμία για να συζητήσει εσωτερικά θέματα. Ο αξιωματούχος συνέχισε: «Άρπαξε την εξουσία στην πανδημία και προσκολλήθηκε σε αυτήν. Κανείς δεν το αμφισβητεί πραγματικά, επίσης επειδή το ιστορικό της είναι πολύ θετικό. Το μειονέκτημά της είναι ότι κάποια πράγματα δεν αποφασίζονται για πολύ καιρό». 

Σπάνια συμβουλεύεται τους 27 επιτρόπους, σε σύγκριση με τον προκάτοχό της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους των Βρυξελλών, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα εσωτερικά θέματα, γράφει το Politico.

Αν και μέχρι στιγμής κανένας ηγέτης δεν έχει δηλώσει ρητά ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του στο πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν, η απογοήτευση μεταξύ των επικριτών της -ιδιαίτερα κεντρικών φιγούρων των Σοσιαλιστών όπως ο Μπορέλ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ– θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για μια ομόφωνη στήριξή για μια δεύτερη θητεία, εκτιμά το Politico. 

Και συμπεραίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη φον ντερ Λάιεν, η απογοήτευση, η οποία μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στον κύκλο των Βρυξελλών και σε ιδιωτικές συζητήσεις, να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Μια συντονισμένη εναντίωση από τις χώρες της Ε.Ε η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πιθανή υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα