ΑΘΗΝΑ
00:00
|
04.05.2024
Το θέμα πρέπει να αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, αποφάσισαν οι δικαστές στην Ινδία.
Ακτιβιστής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ινδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε την προσφυγή για νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων, απόφαση που αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Το ανώτατο δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση την Τρίτη, αφού άκουσε επιχειρήματα τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τρεις από τους πέντε δικαστές να διαπιστώνουν ότι το θέμα πρέπει να αποφασιστεί από το κοινοβούλιο.

«Το δικαστήριο, κατά την άσκηση της εξουσίας του δικαστικού ελέγχου, πρέπει να απομακρυνθεί από ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που θίγουν την πολιτική, τα οποία εμπίπτουν στο νομοθετικό πεδίο», δήλωσε ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Dhananjaya Yeshwant Chandrachud.

Αντίθετα, το δικαστήριο ενέκρινε μια κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την παροχή ορισμένων δικαιωμάτων και προνομίων σε ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Chandrachud είπε ότι το κράτος θα πρέπει να παρέχει κάποια νομική προστασία στις ομόφυλες ενώσεις, υποστηρίζοντας ότι η άρνησή τους “παροχών και υπηρεσιών” που παρέχονται σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

«Η επιλογή ενός συντρόφου ζωής είναι αναπόσπαστο μέρος της επιλογής της πορείας της ζωής κάποιου», είπε.

Μερικοί μπορεί να θεωρήσουν αυτή την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους. Αυτό το δικαίωμα βρίσκεται στη ρίζα του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία σύμφωνα με το άρθρο 21 (του συντάγματος της Ινδίας).

Ο Chandrachud τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα LGBT άτομα δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών και ασφαλών κατοικιών για όσους είναι ευάλωτοι και να τερματίσει τις ιατρικές διαδικασίες που στοχεύουν στην αλλαγή ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί μια αναφορά που υποστηρίζει ότι η αποτυχία αναγνώρισης των ενώσεων ομοφύλων παραβίασε τα συνταγματικά δικαιώματα των LGBTQ ατόμων.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Μπαρατιγια Τζανατα της Ινδίας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, αντιτάχθηκε στο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αφεθεί στο κοινοβούλιο και ότι μια απόφαση που νομιμοποιεί τον γάμο ομοφύλων θα «διέλυε» με τις κοινωνικές αξίες.

Η απόφαση της Τρίτης έρχεται πέντε χρόνια αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την απαγόρευση των ομόφυλων σεξουαλικών σχέσεων από την εποχή της αποικίας.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα