ΑΘΗΝΑ
16:01
|
30.04.2024
Αν και ο Τζόρνταν κέρδισε 200 ψήφους, χρειάζεται άλλες 217 για να γίνει Πρόεδρος.
Τζιμ Τζόρνταν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν έχασε την πρώτη ψηφοφορία στην προσπάθειά του να γίνει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Παρά το έντονο λόμπι, 20 Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον δεξιό βουλευτή του Οχάιο.

Ο σύμμαχος του Τραμπ εγκατέλειψε τα σχέδια για την άλλη ψηφοφορία μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου δεν έχει Πρόεδρο, από τότε που ο Κέβιν Μακάρθι εκδιώχθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε μια εξέγερση της δεξιάς. Χωρίς ηγέτη, η Βουλή δεν είναι σε θέση να εγκρίνει κανένα νομοσχέδιο ή να εγκρίνει αιτήματα του Λευκού Οίκου για επείγουσα βοήθεια. Αυτό περιλαμβάνει πιθανή βοήθεια για το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του με τη Χαμάς.

Ο Τζόρνταν κέρδισε 200 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία την Τρίτη, αλλά χρειάζεται 217 για να εξασφαλίσει το σφυρί του προέδρου. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, της Νέας Υόρκης, κέρδισε περισσότερες ψήφους, 212, από τον Τζόρνταν, αλλά οι Δημοκρατικοί είναι το μειοψηφικό κόμμα στη Βουλή, επομένως δεν ήταν αρκετό.

Ο Τζόρνταν υποσχέθηκε να «συνεχίσει να εργάζεται» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βγει τελικά νικητής. «Προχωράμε. Νιώθω καλά γι’ αυτό», είπε στους δημοσιογράφους «Θα συνεχίσουμε». Ο Τζόρνταν έχει την πολυτέλεια να χάσει 4 ψήφους Ρεπουμπλικανών σε μια αίθουσα που ελέγχει το κόμμα του με 221-212.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής δήλωσε αρχικά, ότι είχε προγραμματιστεί μια δεύτερη ψηφοφορία για την Τρίτη, αλλά αργότερα είπε ότι θα διεξαχθεί στις 11:00 την Τετάρτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι που αρνήθηκαν να επιλέξουν τον Τζόρνταν ψήφισαν αντ’ αυτού τον Κέβιν Μακάρθι, τον πρώην Πρόεδρο που καθαιρέθηκε στις 3 Οκτωβρίου ή και επέλεξαν άλλους υποψηφίους.

Τρεις ψήφισαν ακόμη και τον Λι Ζέλντιν, έναν βουλευτή από τη Νέα Υόρκη, που αποσύρθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ένα μπλοκ Ρεπουμπλικανών της Νέας Υόρκης που καταψήφισαν τον Τζόρνταν επικαλέστηκε την αντίθεσή του στα οφέλη για τους επιζώντες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων πολιτικών ζητημάτων.

Όμως, μια άλλη Ρεπουμπλικάνος της Νέας Υόρκης, η Ελίζ Στέφανικ, αποκάλεσε τον Τζόρνταν «πατριώτη, πολεμιστή που κερδίζει τις πιο σκληρές μάχες». Ο Τζόρνταν έχει ιστορικό διαφωνιών με μέλη του κόμματός του. Είναι ιδρυτικό μέλος του υπερσυντηρητικού κόμματος της Βουλής για την Ελευθερία, μια ομάδα που κάποτε χαρακτηρίστηκε «νομοθετικοί τρομοκράτες» από τον πρώην Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τζον Μπένερ.

Ωστόσο, ο Τζόρνταν είχε συναντήσεις μετά την ψηφοφορία της Τρίτης με ορισμένους από τους Ρεπουμπλικάνους που τον καταψήφισαν. Αρκετοί, όμως, πρότειναν ότι δεν θα υποχωρήσουν, και κάποιοι ανέφεραν ότι ο αριθμός των ψήφων κατά του Τζόρνταν μπορεί να αυξηθεί. Ο Ρεπουμπλικανός από το Κολοράντο, Κεν Μπακ δήλωσε, ότι ο βουλευτής του Οχάιο δεν είχε ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός που ψήφισε κατά του Τζόρνταν, ο Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ, από τη Φλόριντα, είπε ότι δεν αισθάνθηκε «καθόλου πίεση» να αλλάξει την ψήφο του. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια «εκφοβισμού» του θα τερματίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις. «Αν είναι έτσι, εκεί με χάνεις» δήλωσε.

Η Λόρι Τσάβες-Ντέρεμερ του Όρεγκον, άλλη μια από τους αντι-Ιορδανούς κρατούμενους, πρότεινε να παραχωρηθούν στον προσωρινό Πρόεδρο Πάτρικ Μασενρί, Ρεπουμπλικανός από τη Βόρεια Καρολίνα, πρόσθετες εξουσίες για να επιτρέψει στη Βουλή να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του αδιεξόδου.

Ο Μπάιρον Ντόναλντς, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα που υποστηρίζει τον Τζόρνταν, τόνισε στο BBC, ότι ήταν έκπληκτος με το πόσοι άνθρωποι ψήφισαν εναντίον του. Απολαμβάνοντας τη δυσλειτουργία των Ρεπουμπλικανών, οι Δημοκρατικοί απεικονίζουν τον Τζόρνταν ως εξτρεμιστή.

Ο Πιτ Αγκιλάρ από την Καλιφόρνια τον περιέγραψε ως «έναν αρνητή των εκλογών». Η Δημοκρατική από την Καλιφόρνια Νάνσι Πελόζι, δύο φορές πρώην Πρόεδρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι ο Τζόρνταν είχε σαφώς υποτιμήσει την αντίσταση εναντίον του.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο ηγέτης της Δημοκρατικής μειονότητας, Τζέφρις, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους για να βρει έναν Πρόεδρο που θα μπορούσε να ταιριάζει και στα δύο κόμματα «Υπάρχουν συνεχείς άτυπες συνομιλίες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες»

«Υπάρχει μια πιθανότητα να επιταχυνθούν τώρα που ο Τζιμ Τζόρνταν σαφώς δεν έχει τις ψήφους για να γίνει Πρόεδρος».

Εάν η υποστήριξη προς τον Τζόρνταν καταρρεύσει, ο επόμενος πιθανός υποψήφιος Πρόεδρος είναι ο Τομ Έμερ της Μινεσότα, ο οποίος είναι ο τρίτος υψηλότερος Ρεπουμπλικανός στη Βουλή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Πώς εξηγούν οι ΗΠΑ ότι το χρήμα ρέει στον στρατό του Ισραήλ παρά την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα