Δεκάδες κάτοικοι της Γάζας προστέθηκαν στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων της βάρβαρης ισραηλινής επίθεσης, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με αναφορές παλαιστινιακών και αραβικών ΜΜΕ, την ώρα που οι κάτοικοι θρηνούν για το φονικό χτύπημα στο αραβικό νοσοκομείο αλ-Αχλί.
Πέραν της Γάζας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Νεκρά μέλη της Χαμάς
Εκτός από το χτύπημα «εκατοντάδων» τοποθεσιών στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Ραφάτ Αμπού Χιλάλ, τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης – της τρίτης μεγαλύτερης ένοπλης φατρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αναφέρουν επίσης, ότι ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς, Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.
«O υποστράτηγος Τζεχάντ Μέιζεν, Διοικητής των Παλαιστινιακών Δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας και η οικογένειά του σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στη γειτονιά Sheikh Radwan» αναφέρει η ανάρτηση. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τη διεύθυνση της Σιν Μπετ, κατέστρεψαν εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς».
ΜΜΕ που συνδέονται με τη Χαμάς στη Γάζα αναφέρουν επίσης ότι η Τζαμίλα αλ-Σάντι, η χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι και η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο πολιτικό γραφείο της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η Αλ-Σάντι το 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων. Ο Ραντήσι σκοτώθηκε το 2004 από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 3.480 Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές απώλειες από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 1.400.
Σταγόνα στον ωκεανό τα 20 φορτηγά που αναμένεται να περάσουν από τη Ράφα
Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την συμφωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου – Σίσι να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος 20 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανθρωπιστικές οργανώσεις περιγράφουν την απόφαση σαν «σταγόνα στον ωκεανό», τονίζοντας πως για να αντιμετωπιστεί κάπως η τραγική κατάσταση απαιτούνται τουλάχιστον 100 φορτηγά καθημερινά και για αρκετές ημέρες.
Ανταποκριτές του δικτύου Al Jazeera από το πέρασμα της Ράφα, αναφέρουν πως δεν υπάρχει κινητικότητα στο πέρασμα προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και όλοι παραμένουν με την προσδοκία ότι θα ανοίξει για να επιτρέψει να περάσουν τα 20 φορτηγά που σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα.
Όπως αναφέρουν, αυτό που φαίνεται να αναμένεται είναι η τελική έγκριση του Ισραήλ που σύμφωνα με πληροφορίες ζητά εγγυήσεις ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει σε κανένα μέλος της Χαμάς στη Λωρίδα.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παραδώσει σε εκπροσώπους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως τρόφιμα, για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Συνεχίζεται η ισραηλινή βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Λίγο πιο δίπλα, στην εν γένει ξεχασμένη από τη Δύση Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον πέντε ακόμα Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στις 7 Οκτώβρη, στην Δυτική Όχθη έχουν δολοφονηθεί 69 Παλαιστίνιοι και έχουν συλληφθεί 524.
Συνεχίζεται και η καταστολή
Εντωμεταξύ, η παγκόσμια διαμαρτυρία για την εκατόμβη στο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίστηκε με συλλήψεις Εβραίων αντιπολεμικών διαδηλωτών που αναφέρθηκαν μέσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που στο ίδιο το Ισραήλ οποιαδήποτε διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται με «τέλος ανοχής», με τον επικεφαλής της αστυνομίας να απειλεί να βάλει τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές σε λεωφορεία και να τους στείλει στη Γάζα.
Στο Τελ Αβίβ ο Ρίσι Σούνακ και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ
Σε διπλωματικό επίπεδο, στο Τελ Αβίβ έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αναλυτές να κάνουν λόγο για ξένους ηγέτες που πηγαινοέρχονται στο Ισραήλ όχι για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, αλλά για να δηλώσουν την στήριξή τους στο καθεστώς Νετανιάχου και να ζητήσουν απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις ανέρχονται σε 203.
Εκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μεταβαίνει σήμερα εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και οκτώ Γερμανοί. Η κυρία Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Λίγο πριν από την αναχώρησή της για το Αμμάν, η υπουργός επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της γερμανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο αγώνας μας είναι εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος υποφέρει επίσης πάρα πολύ».