ΑΘΗΝΑ
16:30
|
04.05.2024
Οι σχέσεις Μόσχας – Πιονγκγιάνγκ έχουν αναβαθμιστεί σε ένα ποιοτικά νέο στρατηγικό επίπεδο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας τον Σεπτέμβριο, στην ρωσική Άπω Ανατολή, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανέλθει σε ένα ποιοτικά νέο, στρατηγικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, από την Πιονγκγιάνγκ όπου βρίσκεται από χθες για επίσημη διήμερη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις δηλώσεις του πριν από την συνάντησή του με την Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι πριν από 75 χρόνια η πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νεαρό κορεατικό κράτος μετά την απελευθέρωσή του από την αποικιακή κυριαρχία της Ιαπωνίας και στη συνέχεια βοήθησε τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει την εθνική της οικονομία, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

«Θα θυμόμαστε πάντα την ανεκτίμητη συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεών μας που είχε ο σύντροφος Κιμ Ιλ Γιουνγκ και αργότερα ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ Ιλ», τόνισε ο Λαβρόφ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, με τη σειρά της, σημείωσε ότι «οι συχνές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών, χρησιμεύουν ως απόδειξη ότι οι διμερείς σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας, που έχουν μακρά ιστορία φιλίας, αναπτύσσονται δυναμικά» και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες του με τον Σεργκέι Λαβρόφ αφορούν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν από τους προέδρους των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε χθες η βορειοκορεατική κυβέρνηση, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα εκτιμά πολύ «την αταλάντευτη και βάσει αρχών υποστήριξη» που προσφέρει η Πιονγκγιάνγκ στη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει η τελευταία στην Ουκρανία.

«Παρομοίως η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις φιλοδοξίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστότοπου του υπουργείου του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα