ΑΘΗΝΑ
00:55
|
03.05.2024
Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο, αφορά ξεκάθαρα την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακόμα και αν και δεν την αναφέρει ρητά.
Το σχέδιο νόμου εισήχθη από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Ιανουαρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες, Πέμπτη, με 267 ψήφους σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου 8371, που προβλέπει την απαγόρευση θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, των οποίων η ηγεσία εδρεύει σε ένα επιθετικό κράτος.

Το σχέδιο νόμου εισήχθη από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Ιανουαρίου 2023. Η ουσία αυτού του σχεδίου νόμου έχει συζητηθεί στο άρθρο «Σχέδιο νόμου του Σμιχάλ: Απαγόρευση της UOC [Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία] σε 4 κινήσεις», σημειώνει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων (UOJ).

Όπως σημειώνει η δημοσιογραφική ένωση, παρά την απουσία ειδικής αναφοράς συγκεκριμένων θρησκευτικών οργανώσεων στο κείμενο του νομοσχεδίου, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ερμηνεύουν αυτό το σχέδιο νόμου ως στοχεύον πρωτίστως την UOC. Πριν από την ψηφοφορία μάλιστα πολλοί βουλευτές φώναξαν το σύνθημα «Μακριά ο ιερέας της Μόσχας!».

Διαβάστε ακόμα:

Όπως σημειώνει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, αυτό το σχέδιο νόμου δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά είναι μέρος της εκτεταμένης δίωξης της UOC. Η διώξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει προχωρήσει μέσα από πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων αντιεκκλησιαστικών νομοσχεδίων, δηλώσεων από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, παρενόχλησης από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αρνητικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, ενέργειες από ριζοσπάστες, κατασχέσεις εκκλησιών και άλλα, σημειώνεται.

Επομένως, το να προσποιούμαστε ότι το σχέδιο νόμου 8371 δεν αποτελεί απειλή για το UOC απλώς και μόνο επειδή δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο είναι μάλλον αφελές, σημειώνει η ένωση δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα