ΑΘΗΝΑ
06:39
|
01.05.2024
Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής της την Ουκρανία, αντιπροσωπεία του Συμβουλίου επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την εξεύρεση λύσης στο ουκρανικό αδιέξοδο, συνεχίζει να προσπαθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους σε κάλεσμα διαλόγου προς τις δύο πλευρές της σύγκρουσης με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων και την ειρήνευσης.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής της την Ουκρανία, αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στην εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για καταπίεση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διακρίσεις εις βάρος της, υπογραμμίζοντας την σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις διώξεις που υφίστανται οι πιστοί της.

Σύμφωνα πάντα με το patriarchia.ru, επεσήμανε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά την επιθυμία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών να προωθήσει την υπόθεση της ειρήνης και την πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα του, για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εκκλησιών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, που πρόσφατα έλαβε θέση και για τις διώξεις που υφίστανται πιστοί και κληρικοί στην Ουκρανία, τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση της ειρήνευσης.

«Πρόκειται για ένα πράγματι πολύ σημαντικό ζήτημα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα υποστηρίζει πάντα σταθερά και ξεκάθαρα τη θρησκευτική ελευθερία. Όποιες και αν είναι οι περιπλοκές, αν δούμε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας, θα υψώσουμε τη φωνή μας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΠΣΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό γεγονός της συμβολής των πιστών στην προώθηση της υπόθεσης της ειρήνης και πρότεινε να συζητηθεί ο ρόλος που μπορούν να έχουν οι χριστιανικές εκκλησίες σε αυτή τη διαδικασία.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειές μας μπορεί να έχουν ορισμένες συνέπειες, ειδικά από την πλευρά του Προέδρου της Ουκρανίας. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει την πρόθεση να πει την αλήθεια και, φυσικά, να ακολουθήσει το κάλεσμα του Κυρίου για να δημιουργήσει έναν καλύτερο, ασφαλέστερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους στη γη. Αναφέρατε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Πράγματι, κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Και υποστηρίζω πλήρως την Αγιότητά σας όταν ρωτήσατε για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Γι’ αυτό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θέλει να εργαστεί ενεργά. Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν προσπαθούμε να παρουσιαστούμε ως τέτοιοι – είμαστε πιστοί, ζούμε στον κόσμο που δημιούργησε ο Κύριος, γνωρίζοντας ότι υπηρετούμε τον Ένα δίκαιο Θεό. Και καλούμε τους πιστούς, μαθητές του Κυρίου, να εργαστούν για την επίτευξη της ειρήνης. Σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να δράσουμε. Γι’ αυτό ήρθαμε σε εσάς σήμερα. Και θέλουμε να θέσουμε το ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ειρήνη; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως εκκλησίες για να τερματίσουμε αυτή τη στρατιωτική κρίση;», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα