ΑΘΗΝΑ
04:14
|
21.05.2024
Η Μανίλα λέει ότι πλοίο της ακτοφυλακής της υπέστη ζημιές μετά από χτύπημα από κανόνια νερού.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «επικίνδυνους ελιγμούς και παρεμπόδιση σκαφών», αλλά και επανεγκατάσταση ενός φραγμού στον αμφισβητούμενο ύφαλο Σκάρμπορο, τον οποίο το Πεκίνο κατέλαβε από τη Μανίλα το 2012, κατηγόρησαν οι Φιλιππίνες την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων (PCG) Τζέι Ταριέλα ανέφερε ότι δύο φιλιππινέζικα πλοία που περιπολούσαν αντιμετώπισαν τέσσερα πλοία της ακτοφυλακής της Κίνας (CCG) και έξι πλοία της ναυτικής πολιτοφυλακής της στην περιοχή το πρωί της Δευτέρας.

Τα δύο φιλιππινέζικα πλοία χτυπήθηκαν από κανόνι νερού από τα κινεζικά πλοία κοντά στον ύφαλο τον οποίο οι Φιλιππίνες αποκαλούν Bajo de Masinloc και βρίσκεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, περίπου 220 χιλιόμετρα από τις ακτές των Φιλιππίνων και εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Την Τρίτη, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι εκδίωξε τα φιλιππινέζικα σκάφη από την περιοχή, έναν παραδοσιακό ψαρότοπο που παρέχει επίσης καταφύγιο σε σκάφη όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η Κίνα εγκατέστησε για πρώτη φορά ένα φράγμα στην περιοχή του ύφαλου πέρυσι, αλλά οι Φιλιππίνες το αφαίρεσαν τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι παραβίαζε το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, ο φραγμός τοποθετήθηκε ξανά περίπου 380 μέτρα κατά μήκος της εισόδου στον ύφαλο.

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε πολλά επεισόδια μέσα και γύρω από τον αμφισβητούμενο ύφαλο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον οποίο το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό του. Η Μανίλα παρέπεμψε την υπόθεση στην δικαιοσύνη αφού η Κίνα κατέλαβε τον ύφαλο πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η Κίνα αγνόησε την απόφαση και συνέχισε να ασκεί τον ισχυρισμό της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Φύλλο συκής στη διεθνή δικαιοσύνη η εξίσωση θύτη (Ισραήλ) και θύματος (Γάζα) μέσω Χάγης

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα