ΑΘΗΝΑ
08:00
|
03.05.2024
Οι δύο υποψήφιοι οδεύουν προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 19 Νοεμβρίου.
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Αργεντινής, Σέρχιο Μάσα και Χαβιέ Μαλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αργεντινή οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα και του ακροδεξιού Χαβιέ Μιλέι μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του υποψηφίου του κυβερνώντος συνασπισμού Περονιστών στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου.

O Σέρχιο Μάσα του κυβερνώντος συνασπισμού «Ένωση για την Πατρίδα» προηγείται του Χαβιέ Μιλέι από το ακροδεξιό κόμμα «Η ελευθερία προχωρά» (La Libertad Avanza), αφού έλαβε το 36.6% του ποσοστού των ψήφων έναντι του 30% που έλαβε ο Μιλέι. Μέχρι στιγμής έχει ενσωματωθεί το 98% των ψήφων.

Ο Μάσα ξεπέρασε, διαψεύδοντας τα προγνωστικά, τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «αναρχοκαπιταλιστή» Μιλέι, 53 ετών, δυο χρόνια αφού κατέβηκε στην πολιτική αρένα, της Αργεντινής. Ωστόσο, το ποσοστό του ήταν αρκετά πιο κάτω από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Η υποψήφια του συνασπισμού της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πατρίτσια Μπούλριτς, πρώην υπουργός Ασφάλειας, προστατευόμενη του πρώην προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, τέθηκε εκτός μάχης (23,8%).

Ο νικητής του δεύτερου γύρου του επόμενου μήνα θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Το αποτέλεσμα είναι μια έκπληξη εν μέσω της εκτεταμένης οργής των ψηφοφόρων για το ιστορικό της κυβέρνησης στην οικονομία, που περιλαμβάνει πληθωρισμό 140% και ποσοστό φτώχειας 40%.

Ο Χαβιέ Μιλέι έχει υποσχεθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 15% και να αναλάβει ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της κεντρικής τράπεζας και της αλλαγής του πέσο Αργεντινής στο δολάριο ΗΠΑ.

Έχει επίσης διατυπώσει συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, εναντιώνεται στην άμβλωση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διαφωνώντας κατά της πολιτικής ορθότητας και αμφισβητώντας τον ρόλο των ανθρώπων στην κλιματική αλλαγή.

Ο κεντρώος Σέρχιο Μάσα, υποψήφιος για την προεδρία και το 2015, όταν ήταν αντίπαλος των περονιστών σημερινών συμμάχων του, υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών του Μιλέι θα έπλητταν τις τσέπες των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε περικοπές φόρου εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από τις εκλογές.

Κατά τη διάρκειά της προεκλογικής εκστρατείας του, επαναλάμβανε διαρκώς το μήνυμα πως «το χειρότερο» της κρίσης πέρασε, χάρη στην προσεχή εξαγωγική ανάπτυξη και το τέλος της ιστορικής ξηρασίας του 2022-2023 η οποία στέρησε από την Αργεντινή, γίγαντα του αγροτοβιομηχανικού τομέα, έσοδα 20 δισεκ. δολαρίων.

«Ο περονισμός είναι ο μόνος χώρος που προσφέρει τη δυνατότητα οι φτωχότεροι από εμάς να έχουν βασικά πράγματα στα χέρια μας», είπε ο 61χρονος Κάρλος Γκουτιέρες, ένας ψηφοφόρος της «Ένωση για την Πατρίδα», την Κυριακή των εκλογών.

Για να κερδίσει οριστικά στην ψηφοφορία της Κυριακής, ένας υποψήφιος χρειάζεται περισσότερο από 45 τοις εκατό των ψήφων, ή 40 τοις εκατό και προβάδισμα 10 μονάδων.

Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι η συμμετοχή ήταν περίπου 74 τοις εκατό, υψηλότερη από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή 81 τοις εκατό στις τελευταίες γενικές εκλογές.

«Τίποτε δεν έχει κριθεί», σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Γκένταν, ειδικό στην Αργεντινή στο κέντρο μελετών Wilson Center. Ο Μάσα «παραμένει υπουργός Οικονομίας μιας κυβέρνησης βαθιά αντιδημοφιλούς». Ωστόσο στην Αργεντινή γεννά «μεγάλο άγχος η ιδέα πως θα αλλάξει δραστικά ο ρόλος του κράτους πρόνοιας, πολλοί έχουν πολλά να χάσουν», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα