ΑΘΗΝΑ
02:19
|
06.11.2024
400 νεκροί το τελευταίο 24ωρο. Βομβαρδισμοί σε περιοχές κοντά σε νοσοκομεία εντείνουν την ανθρωπιστική καταστροφή. Στο Τελ Αβίβ σήμερα ο Μητσοτάκης, αύριο ο Μακρόν.
Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα στην πόλη της Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους, ενώ 60 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από την αρχή της σύγκρουσης σε 4.651.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε περισσότερους από 320 στρατιωτικούς στόχους,  καταστρέφοντας υποδομές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για έναν «ελιγμό» στη Λωρίδα, σε μια πιθανή αναφορά στην επίγεια εισβολή στον πολιορκημένο θύλακα που προετοιμάζεται εδώ και μέρες.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται στοχευμένες επιχειρήσεις εντός της Γάζας, κυρίως για τον εντοπισμό των ομήρων, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ εκτελούσε επιδρομή μέσα στη Γάζα.

Το αφήγημα των στρατιωτικών στόχων αποδομεί η Παλαιστινιακή πλευρά που αναφέρει ότι βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του πυκνοκατοικημένου προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν και τοποθεσιών κοντά στα νοσοκομεία Αλ-Σίφα και Αλ-Κουντς.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Κουντς κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X νωρίς τη Δευτέρα, ακούγονται τουλάχιστον δύο εκρήξεις καθώς άνθρωποι τρέχουν και φωνάζουν σε άλλους να βρουν καταφύγιο.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην κεντρική Γάζα ανέφερε ότι το 65% των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν παιδιά, ενώ το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα βρίσκεται στο χείλος μιας «πραγματικής καταστροφής» καθώς τελειώνουν τα καύσιμα για τις γεννήτριες που το υποστηρίζουν, όπως προειδοποίησε ο διευθυντής του.

Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Εντωμεταξύ, το δεύτερο κομβόι 14 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα την Κυριακή, μετέφερε μόνο το 3% των συνηθισμένων καθημερινών παραδόσεων στον πολιορκημένο θύλακα, ανέφερε ο ΟΗΕ, ενώ ένα τρίτο φορτίο παραδόθηκε σήμερα χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσα φορτηγά περιελάμβανε.

Συνολικά, 34 φορτηγά βοήθειας έχουν φτάσει τώρα στη Γάζα από την περιορισμένη επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα. Καμία από τις δύο παραδόσεις βοήθειας που έχουν εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει καύσιμα και η UNRWA, μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της εντός των επόμενων τριών ημερών, όπως αναφέρει.

Ζήτημα είναι ποιος πιστεύει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Κυριακής, ότι το Ισραήλ συμφώνησε πως θα υπάρχει στο εξεής μια «συνεχής ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πρώην ισραηλινός υπουργός: Δεν πρέπει να επιδιώκουμε την εκδίκηση

Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώξει «εκδίκηση» καθώς οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε μιλώντας στο Al Jazeera ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, και πρώην διαπραγματευτής του Όσλο, Γιόσι Μπειλίν.

«Η εκδίκηση δεν πρέπει να είναι στόχος οποιασδήποτε[ισραηλινής επίθεσης. Τα συναισθήματα στο Ισραήλ, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι απαίσια και θλιβερά. Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι θέλουν εκδίκηση, αλλά οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να εκδικηθούν», τόνισε.

«Υπάρχει ένας στόχος στην επερχόμενη επίθεση και αυτός είναι να αντικαταστήσει την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα. Εάν δεν υπάρχει ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και σε άλλες αραβικές δομές, είτε είναι η Παλαιστινιακή Αρχή είτε ο Αραβικός Σύνδεσμος, τότε θα πρέπει να τερματίσουμε τη βία», είπε.

Αψιμαχίες και στο μέτωπο του Λιβάνου

Πέρα από τη Γάζα, στο άλλο μέτωπο της σύγκρουσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε πυρήνα ένοπλης ομάδας στο λιβανέζικο έδαφος και κατέστρεψε έναν αντιαρματικό εκτοξευτή, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο ακόμα πυρήνες της Χεζμπολάχ .

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε, ο 11ος ως αποτέλεσμα μαχών τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι επτά στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στα σύνορα με το Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων έχουν ενταθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την πιο σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από τότε που οι δυο τους πολέμησαν ένα μήνα πόλεμο το 2006.

Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες ήταν περιορισμένης έκτασης, στοχεύοντας περιοχές κοντά στα σύνορα και των δύο χωρών, αποφεύγοντας τα αστικά κέντρα.

Χθες, Κυριακή, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι άλλων 28 πόλεων αναγκάστηκαν να εκκενώσουν.

Πογκρόμ στη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ενέτειναν επίσης τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο Παλαιστίνιους να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Ναμπλούς.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν και το πρωί με δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι τελευταίες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Χεβρώνας, όπου τέθηκαν υπό κράτηση 59 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 40 εργάτες από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Είχαν προηγηθεί 11 συλλήψεις στην Βηθλεέμ και δεκάδες στη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Περισσότεροι από 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Νέες υψηλές επισκέψεις στο Τελ Αβίβ

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Κίνα ζήτησε ξανά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να κάνει «ό,τι είναι ευνοϊκό» για την προώθηση του διαλόγου, την επίτευξη εκεχειρίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή. Ο Ζάι Τζουν, περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή» σε σχόλια που ανέφερε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας, κάνοντας λόγο για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας χερσαία σύγκρουση και διάχυση της σύγκρουσης σε γειτονικές χώρες.

Η Κίνα παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω του ΟΗΕ και μέσω διμερών διαύλων για να βοηθήσει στην άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, πρόσθεσε ο Ζάι.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ ζήτησαν να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατευτούν οι άμαχοι.

Στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες δήλωσαν ότι ήθελαν να δουν μια «πολιτική λύση και βιώσιμη ειρήνη» στη Μέση Ανατολή και ότι θα εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης.

Η δήλωση εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Κυριακής, με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί, αύριο Τρίτη στο Τελ-Αβίβ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, σήμερα Δευτέρα.

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης-Συνάντηση με Νετανιάχου

Συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο Ισραήλ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία, όμως, με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Καταγγέλλει τον Σούνακ η Διεθνής Αμνηστία

Εντωμεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και τη βουλευτή της αντιπολίτευσης Λίζα Νάντι, ότι υποβάθμισαν τη σοβαρότητα των ισραηλινών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αρνούμενοι να καταδικάσουν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο περιορισμός του νερού και των τροφίμων από το Ισραήλ αποτελεί συλλογική τιμωρία και έγκλημα πολέμου και ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ ισοδυναμεί με βίαιο εκτοπισμό, οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνουν τη βαρύτητα των ενεργειών του Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα