ΑΘΗΝΑ
17:53
|
03.05.2024
Το φινλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί στην έρευνα για τη ζημιά για την οποία απειλούσε με αντίποινα το ΝΑΤΟ.
Φινλανδοί αξιωματούχοι υπέδειξαν το φορτηγό Newnew Polar Bear ως τον κύριο ύποπτο για τη ζημιά στον Balticconector
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φινλανδοί ερευνητές δήλωσαν την Τρίτη ότι πιστεύουν ότι ήταν η άγκυρα ενός κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αποσπάστηκε εκείνη που προκάλεσε ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας στη Βαλτική Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της φινλανδικής αστυνομίας, δήλωσε ότι έχει στοιχεία και δεδομένα που δείχνουν ότι το φορτηγό πλοίο Newnew Polar Bear, υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, είναι μάλλον ο ένοχος για την καταστροφή του αγωγού που διέρχεται από τον Φινλανδικό Κόλπο.

Ο Ρίστο Λόχι, επικεφαλής της έρευνας του NBI, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι μερικά ίχνη πλάτους 1,5 έως 4 μέτρων στον βυθό της θάλασσας φαίνεται να οδηγούν στο σημείο του αγωγού φυσικού αερίου που υπέστη ζημιά.

Αυτά τα ίχνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από μια βαριά άγκυρα 6 τόνων την οποία το φινλανδικό ναυτικό ανέσυρε αργά τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, Φινλανδοί αξιωματούχοι υπέδειξαν το Newnew Polar Bear ως τον κύριο ύποπτο, καθώς η πορεία και η θέση του πλοίου μήκους 169 μέτρων στη Βαλτική Θάλασσα συνέπεσε με την ώρα και τον τόπο της ζημιάς στον αγωγό φυσικού αερίου.

Πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κινεζικού σκάφους, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βαλτική Θάλασσα, δείχνουν ότι το σκάφος έχει χάσει μια από τις άγκυρές του.

Σήμερα, Τετάρτη, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις φινλανδικές αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος.

«Είμαστε σε επαφή με τους Κινέζους και επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν», δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ότι τη ζημιά στον αγωγό Balticconnector είχε σχολιάσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, υψώνοντας απότομα τους τόνους:

«Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα είναι, φυσικά, σοβαρό, αλλά θα αντιμετωπιστεί επίσης από μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση από το ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει στις 11 Οκτωβρίου ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αν και ήδη ο Ρίστο Λόχι είχε επισημάνει ως πιθανότατο σενάριο αυτό της πρόκλησης της ζημιάς από κάποια άγκυρα.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι το πολεμοχαρές ανακοινωθέν του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ήρθε λίγο πάνω από ένα χρόνο, αφότου σημειώθηκαν οι εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς Nordstream, ένα συμβάν που, σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλέστηκε η Washington Post νωρίτερα φέτος, αντιμετωπίζεται στις συναντήσεις δυτικών αξιωματούχων, «σαν ένα πτώμα σε οικογενειακή συγκέντρωση» που όλοι προσποιούνται ότι δεν προσέχουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα