ΑΘΗΝΑ
22:53
|
08.05.2024
Ο στρατός διευκρίνισε ότι ο Καρντ, που είχε τον βαθμό του λοχία, ήταν ειδικός στην προμήθεια πετρελαίου και δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στο εξωτερικό.
Καταζητείται ο 40χρονος δράστης των μαζικών δολοφονιών στο Μέιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το πολύωρο ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές στο Μέιν των ΗΠΑ σε βάρος του 40χρονου έφεδρου στρατιωτικού, Ρόμπερτ Ρ. Καρντ, που νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τετάρτης)  σκότωσε 18 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13 σε μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε δίχως καμία φανερή αφορμή αρχικά σε μία αίθουσα μπόουλινγκ, στη συνέχεια σε μπαρ της πόλης Λιούιστον και έπειτα σε εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ..

Ο 40χρονος  έφεδρος του αμερικανικού στρατού φέρεται πως είχε νοσηλευτεί το καλοκαίρι σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI, ο 40χρονος Καρντ ήταν εκπαιδευτής στα όπλα στη βάση του Σέικο, στο Μέιν. Πρόσφατα είπε ότι άκουγε φωνές και αντιμετώπιζε και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Είχε απειλήσει να ανοίξει πυρ στη βάση και το καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Ο στρατός διευκρίνισε ότι ο Καρντ, που κατατάχθηκε το 2002 και είχε τον βαθμό του λοχία, ήταν ειδικός στην προμήθεια πετρελαίου και δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στο εξωτερικό.

Σήμερα, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βασικού υπόπτου, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός γενειοφόρου με καφέ πουλόβερ και τζιν, οπλισμένου με ημιαυτόματο όπλο.

Η κυβερνήτης της πολιτείας Τζάνετ Μιλς χαρακτήρισε την 26η Οκτωβρίου «μαύρη μέρα για το Μέιν» συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην πλησιάσουν τον φερόμενο δράστη για «κανέναν λόγο». Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες μέχρι την Δευτέρα, στη μνήμη των θυμάτων.

Η πολιτειακή νομοθεσία για την οπλοκατοχή στο Μέιν είναι χαλαρή. Σε αυτή την πολιτεία που είναι κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά, σχεδόν ένας στους δύο ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο. Οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο και δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους οι αστυνομικοί μπορούν να αφοπλίζουν «προσωρινά» όσους κρίνουν «επικίνδυνους» για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά μετά την πανδημία το κορονοϊού Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 647 τέτοιες επιθέσεις και φέτος, με βάση την τάση που διαμορφωνόταν τον Ιούλιο, προβλεπόταν ότι θα φτάσουν τις 679.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα