ΑΘΗΝΑ
04:20
|
02.05.2024
Για επείγουσα ανάγκη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας μίλησε ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας UNRWA του ΟΗΕ. Φιλοϊρανικές θέσεις στη Συρία χτύπησαν οι ΗΠΑ.
Διανομή φαγητού από ομάδες εθελοντών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας 7.028 ανθρώπων που έχουν έως τώρα σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έδωσε στην δημοσιότητα το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, απαντώντας στην αμφισβήτηση του αριθμού των νεκρών από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας σε όλη την ανθρωπότητα που παρακολουθεί την κατάσταση στη Γάζα, κρατώντας την ανάσα της, πως πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, με ζωές, ιστορίες, δράματα.

Ανάμεσά τους το 66% είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, ενώ ο τραγικός κατάλογος μεγαλώνει από ώρα σε ώρα, καθώς τουλάχιστον 481 άνθρωποι ακόμα, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες.

Ατέλειωτος θρήνος

«Αποξενωμένος και εγκαταλελειμμένος» ο λαός της Παλαιστίνης

Έκκληση για συνεχή παροχή βοήθειας στην Γάζα απηύθυνε σήμερα ο ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπε Λαζαρίνι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας πως όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους όσο συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα, δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των βομβών και των πληγμάτων, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαζαρίνι.

Η Γάζα στραγγαλίζεται και ο λαός της αισθάνεται αποξενωμένος και εγκαταλελειμμένος, τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν ισραηλινές επιθέσεις στα βόρεια της Γάζας, στην περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ήδη εκκενωθεί, με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς πυροβολικού καθώς και περιορισμένη χερσαία εισβολή ειδικών ισραηλινών δυνάμεων για τον εντοπισμό τοποθεσιών μαχητών της Χαμάς στην περιοχή, σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού στρατού.

Προχωρώντας προς το κεντρικό τμήμα της Γάζας, υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές γύρω από το συγκρότημα του Νοσοκομείου Αλ-Σίφα, ενώ η περιοχή Γιαρμούκ στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας υπήρξε τόπος μαζικών αεροπορικών επιδρομών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να καταστραφούν μια σειρά από οικιστικά τετράγωνα.

23 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί

Ο δημοσιογράφος Γιασέρ Αμπού Νάμους και η μητέρα του ήταν μεταξύ των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη νότια Γάζα πριν τα ξημερώματα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Νάμους και η μητέρα του σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους, που βρίσκεται δυτικά της Χαν Γιουνίς, χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο. Ο θάνατός του ανεβάζει σε 23 τον αριθμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Τραυματίες από ρουκέτα στην Αίγυπτο

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα της Αιγύπτου, στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας έξι ελαφρείς τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, τουριστικός προορισμός, απέχει 350 χιλιόμετρα και πλέον από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters πως έγινε έκρηξη στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ, και πως υπέστησαν ζημιές κτίριο και οχήματα.

Οι ΗΠΑ έπληξαν φιλοϊρανικές θέσεις στη Συρία

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έπληξαν ιρανικές και φιλοϊρανικές θέσεις στη Συρία, ως απάντηση στις 16 επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι δυνάμεις τους τον τελευταίο μήνα, υποστηρίζοντας – ματαίως – πως το πλήγμα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ενώ ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή «επιθετικότητα» εναντίον της Γάζας θα «αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή».

Μέλος αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση ομήρων χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται πηγές που αναφέρουν πως εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν χάσει τη ζωή τους 50 από τους αιχμαλώτους.

Οπλίζονται οι Ισραηλινοί

Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενθαρρυμένοι από κυβερνητικούς αξιωματούχους και νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια της χώρας τους.

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί επιθυμούν να σταματήσει η εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Maariv.

Η ισραηλινή εφημερίδα ερεύνησε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 522 ενηλίκων Ισραηλινών. Όταν ρωτήθηκαν εάν ο στρατός της χώρας πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση, το 29% συμφώνησε, ενώ το 49% είπε «θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε» και το 22% ήταν αναποφάσιστοι.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες, στις 19 Οκτωβρίου, σε άλλη δημοσκόπηση της Maariv, το 65% των Ισραηλινών είχε υποστηρίξει μια μεγάλη χερσαία επίθεση.

Δυτική Όχθη

Από την άλλη πλευρά, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την τελευταία επιδρομή πριν τα ξημερώματα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγές ανέφεραν στο Al Jazeera ότι δύο από τους νεκρούς ήταν στην Τζενίν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της βόρειας πόλης και άλλοι δύο στην Καλκιλίγια.

Οι τελευταίοι θάνατοι ανεβάζουν σε 110 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επιδρομών, τραυματίστηκε επίσης ένας δημοσιογράφος και ένας ακόμα περιλαμβάνεται μεταξύ των 19 Παλαιστινίων που συνελήφθησαν.

Σταγόνα στον ωκεανό η βοήθεια που περνά από τη Ράφα

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φελίπε Λαζαρίνι, ζήτησε ξανά ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Πολλοί βλέπουν στα φορτηγά που εισέρχονται από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μια αχτίδα ελπίδας. Αυτό, ωστόσο, αποσπά την προσοχή. Αυτά τα λίγα φορτηγά δεν είναι τίποτα άλλο από ψίχουλα που δεν θα κάνουν τη διαφορά για δύο εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους», είπε.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι λίγα φορτηγά την ημέρα σημαίνει άρση της πολιορκίας για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το υπάρχον σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει. Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστική και αδιάλειπτη ροή βοήθειας και για να την πετύχουμε χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει κανείς», υπογράμμισε,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα