ΑΘΗΝΑ
09:36
|
02.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους, ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του λαού της Παλαιστίνης στη Βενεζουέλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους, ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Οι διαδηλώσεις έρχονται την ίδια ώρα με τη διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων στις οποίες προχώρησε το Ισραήλ, με ανηλεείς βομβαρδισμούς να διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής.

Επίσης, γίνονται με φόντο το σημαντικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. 

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως είναι «ο βασικός ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα. Με την εξαίρεση ορισμένων συνειδήσεων που ύψωσαν τη φωνή, (αυτές) οι σφαγές είναι ολοκληρωτικά έργο της Δύσης». Όπως είπε, η Τουρκία δεν συγχωρεί τις επιθέσεις με στόχο αμάχους, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν νοιάζεται για αυτό. Επίσης, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του λαού της Γάζας «να μην εγκαταλείψει τα σπίτια του, την πόλη του απέναντι στους βομβαρδισμούς». 

Επίσης, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, που κατέληξε έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου αφού πέρασε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Την πορεία οργάνωσε η Καμπάνια Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, με σκοπό να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μια διαδηλώτρια, «δεν πρόκειται για τη Χαμάς. Πρόκειται για την προστασία των ζωών των Παλαιστινίων».

Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι την είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές. «Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Φτάνοντας στην πλατεία Σατλέ, στο κέντρο της πόλης, το πλήθος εμποδίστηκε να προχωρήσει, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί αιρετοί, όπως ο βουλευτής των Οικολόγων Ορελιάν Τασέ και ο βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI), Ζερόμ Λεγκάβρ. Η αντιδήμαρχος του Κορμπέιγ-Εσόν, Έλσα Τουρέ, έκανε έκκληση «να σταματήσουν οι σκοτωμοί γυναικών, παιδιών και ανδρών» υποστηρίζοντας ότι «το ισραηλινό κράτος καταπατά το διεθνές δίκαιο εδώ και χρόνια».

Χιλιάδες Ινδοί πολίτες συμμετείχαν επίσης σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην πολιτεία της Κεράλα.

Στη Μαλαισία, ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πολλοί Ιρακινοί συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Βαγδάτη.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι διαδηλωτές στη Χεβρώνα ζήτησαν σήμερα να εφαρμοστεί παγκόσμιο εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα. «Μην συμβάλλεται στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης» φώναζαν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη. Στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα