ΑΘΗΝΑ
05:17
|
17.05.2024
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν για δεύτερο 24ωρο εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τον πόλεμο να μπαίνει πλέον σε νέα φάση.
Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα στρατιωτικού χαρακτήρα κλιμάκωση και επίδειξης δύναμης από το Ισραήλ που πολεμά με τους μαχητές της Χαμάς εντός της Γάζας πλέον, προχωρώντας στις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από την αρχή του πολέμου πριν τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 8.005 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 34 δημοσιογράφοι, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες, και 1.400 οι νεκροί Iσραηλινοί.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον αυξηθεί σε τουλάχιστον 114, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός «διεύρυνε» τις χερσαίες επιχειρήσεις, που «εγκρίθηκαν ομόφωνα», σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου, διαμήνυσε πως είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο επέκτασης των μετώπων, κατηγόρησε εκ νέου το Ιράν ότι ενεπλάκη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και επιτέθηκε σε όσους καταγγέλλουν τα εγκλήματα πολέμου.

Όλοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως η επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» θα διαφέρει πολύ από τον πόλεμο του 2014, καθώς προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να εισχωρήσει βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, με παράλληλες επιχειρήσεις στο έδαφος αλλά και κάτω από αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία επικαλείται ισραηλινές πηγές, επιχειρήσεις για την κατάληψη της Μπέιτ Χανούν αναμένεται να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια με τον ισραηλινό στρατό να κερδίζει λίγα μέτρα κάθε φορά, προχωρώντας παράλληλα στην εξουδετέρωση θυλάκων αντίστασης τόσο στην επιφάνεια όσο και στο δαιδαλώδες δίκτυο στοών που βρίσκεται κάτω από αυτήν.

Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εξειδικευμένες μονάδες του ισραηλινού μηχανικού μάχης έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις των τούνελ που βρίσκονται στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός προχωρά και σε συνδυαστικές επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις θέσεις και τον εξοπλισμό της Χαμάς, την εξουδετέρωση των οποίων αναλαμβάνουν τα πολεμικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το IDF, το Σάββατο, άρματα μάχης κατέδειξαν στόχους στις παρυφές της Γάζας, οι οποίοι στη συνέχεια καταστράφηκαν από βλήματα επιθετικών ελικοπτέρων.

Πάνω από 3.200 παιδιά σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, λέει η οργάνωση Save the Children

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπερνά τα 3.200, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Save the Children, περισσότερα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν ανά έτος σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 3.257 παιδιά έχουν αναφερθεί σκοτωμένα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3.195 στη Γάζα, 33 στη Δυτική Όχθη και 29 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας της Γάζας και του Ισραήλ αντίστοιχα. Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκαν νεκρά σε μόλις τρεις εβδομάδες στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως –σε περισσότερες από 20 χώρες– κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το 40% των 7.703 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θανάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ. Με άλλα 1.000 παιδιά να δηλώνονται αγνοούμενα στη Γάζα που θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Αναφορές ότι το νοσοκομείο Al Quds δέχεται βομβαρδισμούς

Το νοσοκομείο Al-Quds στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δέχθηκε βομβαρδισμό, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath την Κυριακή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, έπεσαν αρκετά πυρά στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε κτίριο που βρίσκεται πίσω από το συγκρότημα του νοσοκομείου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Παλαιστίνης επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα σε περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μπασάμ Μπουράντ, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters – και λέει ότι έχει λάβει πολλές προειδοποιήσεις να εκκενώσει το κτίριο.

«Η πρώτη ήταν μέσω τηλεφώνημα από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο την οποία κάλεσε ο ισραηλινός στρατός για να απαιτήσει την απομάκρυνση όλων των ασθενών και των εργαζομένων, καθώς και όσων διαμένουν στο νοσοκομείο, στα νότια της Γάζας.

«Ανέφεραν ότι αυτή η περιοχή θα γίνει στρατιωτική ζώνη, ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και η περιοχή θα είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να εκκενώσουμε γρήγορα», είπε.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να εκκενωθεί επειδή φιλοξενεί περίπου 12.000 εκτοπισμένους και περισσότερους από 400 ασθενείς.

Επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Ζαχάροβα: Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Η Ρωσία δεν φείδεται προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερό μπορούμε με όλους τους τρόπους. Πρώτον, πρόκειται για πολιτική δουλειά σε διεθνείς μορφές, στα Ηνωμένα Έθνη, για να ασκήσουμε πιέσεις για το πιο σημαντικό πράγμα – δηλαδή, κατάπαυση του πυρός, διακοπή της βίας, για να επιτευχθεί αυτό που γενικά αποκαλείται αποκλιμάκωση», είπε σε συνέντευξή της στο Voskresny Vecher (Βράδυ Κυριακής) με τον Βλαντίμιρ Σολόβιοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε νωρίτερα ότι επαλήθευσε στοιχεία για 229 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνταν από ριζοσπάστες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις πληροφορίες περί ισραηλινής προειδοποίησης για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πολύ ανησυχητικές».

«Η αναφορά της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα είναι πολύ ανησυχητική», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα X.

«Επαναλαμβάνουμε — είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς οι ζωές τους να τεθούν σε κίνδυνο».

Ο Ραΐσι λέει ότι το Ισραήλ πέρασε τις «κόκκινες γραμμές»

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είπε ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση.

«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, που μπορεί να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση. Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν σαφή απάντηση στο πεδίο της μάχης», είπε ο πρόεδρος σε μια δήλωση στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter).

Νωρίτερα, ο Ραΐσι είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι το Ιράν δεν θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην παρέμβει στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Νέο τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους

Στο μεταξύ οι Παλαιστίνιοι έλαβαν ακόμα μία προειδοποίηση από το Ισραήλ προκειμένου να εκτοπιστούν από τη βόρεια Γάζα προς τη νότια, παρότι οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκριτοι και δεν περιορίζονται στο βορά. Υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί «στους δρόμους, στα κυβερνητικά κτίρια, στα χωράφια, στην παραλία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, αλλά οι περισσότεροι βομβαρδισμοί έγιναν στα δυτικά και βόρεια. Το σπίτι μου είναι εκεί» είπε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε ότι χιλιάδες ακόμα άμαχοι μπορεί να πεθαίνουν. «Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της 56χρονης κατοχής, ανησυχώ για τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες των μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα», είπε.

Παράλληλα, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 20.000 με την κατάσταση σε όσα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν να παραμένει δραματική. Τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Σοκ προκαλεί την ίδια στιγμή βίντεο οπτικό υλικό που δείχνει εικόνα από τη Γάζα πριν και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου ζητά ο Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου  από την Ραμάλα τονίζοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται σφαγή και γενοκτονία. «Συμμετείχαμε σε συνόδους κορυφής, απευθυνθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτήσαμε την είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των εκτοπίσεων. Επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική λύση βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και να αποτραπεί με κάθε μέσο μια νέα καταστροφή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν», όπως επίσης να γίνει  ενημέρωση από τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί. Το Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει την Κυριακή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ καταδίκασαν τις χερσαίες επιχειρήσεις. 

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του πολέμου, που κήρυξε το Ισράηλ, πραγματοποιήθηκαν και το Σάββατο σε πολλές περιοχές του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, ενώ εκατοντάδες Εβραίοι συνελήφθησαν σε εντυπωσιακή συγκέντρωση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κηρύξει το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου»

Ογκωδέστατη ήταν στο μεταξύ η διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη στην οποία κάλεσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, που τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής.

Μιλώντας στο πλήθος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι «ο κύριος ένοχος πίσω από τη σφαγή που εκτυλίσσεται στη Γάζα» και πως οι δυνάμεις της «χύνουν δάκρυα» για τον θάνατο αμάχων στην Ουκρανία αλλά κάνουν τα στραβά μάτια στον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων. Επίσης, προανήγγειλε πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να κηρύξει το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου».

Ακολούθησε αυστηρό μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κόεν, που διέταξε τους Ισραηλινούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία και πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανεξεταστούν, μετά τις «σκληρές δηλώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που έγιναν από την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα