ΑΘΗΝΑ
06:29
|
23.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.
Ερείπια στη βομβαρδισμένη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας επικείμενης ισραηλινής επιχείρησης.

Το Ισραήλ, το οποίο λέει πως η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια.

«Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας [Λωρίδας της] Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο».

«Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα», είπε.

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι το Ισραήλ παρακωλύει τη διανομή βοήθειας

Η διαδικασία μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠ.ΕΞ., για τα οποία επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ.

Ο Μασκ λέει ότι η Starlink θα παρέχει συνδεσιμότητα στη Γάζα μέσω οργανώσεων βοήθειας

Ο Έλον Μασκ δήλωσε το Σάββατο ότι το Starlink της SpaceX θα υποστηρίξει συνδέσμους επικοινωνίας στη Γάζα με «διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς βοήθειας».

Ο Μασκ είπε σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ότι δεν ήταν σαφές ποιος έχει την εξουσία για επίγειες συνδέσεις στη Γάζα, αλλά γνωρίζουμε ότι «κανένα τερματικό δεν ζήτησε σύνδεση σε αυτήν την περιοχή».

Γκουτέρες: «Αιφνιδιάστηκα» από την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φθάσει τους 7.650 και στη Δυτική Όχθη τους 111

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Γάζας και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν επίσης αποκόψει τηλεφωνικές γραμμές, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη τη Λωρίδα από χθες, Παρασκευή, αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε πολυπληθή συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη πως το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό (…). Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, ο Ερντογάν μιλά καθαρά επειδή η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι είναι «ο κύριος ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα».

«Οι κύριοι ένοχοι για τις σφαγές στη Γάζα είναι οι Δυτικοί. Με την εξαίρεση ορισμένων συνειδήσεων που ύψωσαν τη φωνή, (αυτές) οι σφαγές είναι ολοκληρωτικά έργο της Δύσης», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία θα κηρύξει το Ισραήλ εγκληματία πολέμου και θα το κάνει ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε άκόμη ο Ερντογάν. «Θα κηρύξουμε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου. Θα ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα, καθώς ήδη εργαζόμαστε επ΄αυτού», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, διέταξε τους ισραηλινούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά τις «σκληρές δηλώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του Τούρκου Προέδρου, προσθέτοντας μάλιστα πως θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση των διμερών σχέσεων.

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα — Al Jazeera

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Al Jazeera.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά χτυπήθηκε από την επίθεση και ένα από τα κτίρια κατοικιών καταστράφηκε. Από την επίθεση τραυματίστηκαν κάποιοι, αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός. Πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο απαιτώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός μετά την επέκταση των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Εναέρια πλάνα έδειξαν μεγάλα πλήθη να ξεκινούν για την πορεία που οργάνωσε η Καμπάνια Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, με τη διαμαρτυρία να λήγει έξω από τα κτήρια του κοινοβουλίου αφού πέρασε από το γραφείο του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Απηχώντας τη στάση της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση του Σούνακ δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αντ’ αυτού υποστήριξε ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα.

«Οι υπερδυνάμεις που μετέχουν δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ: ζητάμε κατάπαυση του πυρός, ζητούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμα στην ύπαρξη, στη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας» είπε η διαδηλώτρια Καμίλ Ρεβουέλτα.

«Δεν έχει να κάνει με τη Χαμάς. Πρόκειται για την προστασία των ζωών των Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του απορρίπτει «καθαρά» την έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Anadolu.

Η κίνηση ήρθε λίγο μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσματος την Παρασκευή που ζητούσε άμεση «διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απεχθή έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Κοέν στο X.

«Το Ισραήλ σκοπεύει να εξαλείψει τη Χαμάς όπως ο κόσμος αντιμετώπισε τους Ναζί και το ISIS», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε από σχεδόν 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), εγκρίθηκε με ψήφους 120-14, ενώ 45 κράτη απείχαν.

Το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε στη 10η Έκτακτη Έκτακτη Σύνοδο για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την «τελευταία κλιμάκωση της βίας» από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το ψήφισμα καταδίκασε «όλες τις πράξεις βίας εναντίον Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρομοκρατικών ενεργειών και των αδιάκριτων επιθέσεων, καθώς και κάθε πράξη πρόκλησης, υποκίνησης και καταστροφής».

Απαίτησε επίσης «όλα τα μέρη να συμμορφωθούν αμέσως και πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου».

Το ψήφισμα τόνισε τη σημασία της «αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή».

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί τον κόσμο ενάντια σε κρίση για «δεκαετίες, αν όχι αιώνες» στη Γάζα

Η καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας ή η απέλαση 2 εκατομμυρίων κατοίκων από τον παλαιστινιακό θύλακα κινδυνεύει να προκαλέσει μια κρίση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, αν όχι αιώνες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο BelTA.

«Εάν καταστραφεί η Γάζα ή εάν εκδιωχθούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι από εκεί <…>, αυτό θα προκαλούσε κρίση για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες», είπε ο Λαβρόφ καλώντας τις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τη διάσωση του πληθυσμού της Γάζας.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε η Ρωσία από κοινού με την Κίνα και τις αραβικές χώρες είχε ως στόχο την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς αναφέρθηκε στην παροχή τροφίμων και θερμικής ενέργειας στους ανθρώπους στη Γάζα. Ωστόσο, το βέτο των ΗΠΑ έδειξε «ότι το καθήκον τους περιλαμβάνει την υποστήριξη του Ισραήλ σε οποιαδήποτε από τις ενέργειές του», είπε ο Λαβρόφ.

Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα: Σφυροκόπημα του Ισραήλ-«Οι χειρότεροι βομβαρδισμοί»

Τη νύχτα μέρα έκαναν τις προηγούμενες ώρες στη Γάζα οι εκρήξεις από τον πιο έντονο βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα που πραγματοποίησε το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, πριν από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι βομβαρδισμοί ήταν αδιάκοποι στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας, κυρίως στη βόρεια περιοχή από την Τζαμπαλίγια έως την Μπέιτ Λαχία και την Μπέιτ Λαχούν αλλά και ανατολικά της Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και στο Χαν Γιουνίς στο νότο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν αποχωρήσει, πλέον, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ η περιοχή είναι βυθισμένη στην ομίχλη, μετά τα αδιάκοπα νυχτερινά πυρά.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι έδωσαν μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με τις δυνάμεις των IDF.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, διότι η σύνδεση με τις ιατρικές ομάδες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης διακόπηκε (οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την ομάδα τους στη Γάζα), μετά τη βλάβη στο δίκτυο του Διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να ζητούν παύσεις πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περνούν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησε την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον ήταν μεταξύ των 14 που καταψήφισαν ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο ζητούσε εκεχειρία, ενώ η Αθήνα απείχε, μαζί με 44 άλλα μέλη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουάσινγκτον πίεσε το Τελ Αβίβ «να υιοθετήσει ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής» για την επίθεσή του στη Γάζα.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε τις νυχτερινές του επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εισβάλλοντας στον προσφυγικό καταυλισμό al-Jalazone, βόρεια της Ραμάλα.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση» ως απάντηση σε περισσότερες πιθανές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Αγωνία για της τηλεπικοινωνίες

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζα.

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Χιονοστιβάδα ανθρώπινων δεινών»

«Αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πολλοί περισσότεροι» άνθρωποι «θα πεθάνουν σύντομα» εξαιτίας της πολιορκίας που επιβάλλει το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, προεξόφλησε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

«Βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, οι υπόνομοι ξεχειλίζουν στους δρόμους», περιέγραψε.

«Η οσμή του θανάτου είναι παντού, σε κάθε συνοικία, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπίτι», δήλωσε ο Ράεντ αλ Αστάλ, γιατρός στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα