ΑΘΗΝΑ
00:33
|
03.05.2024
Το Ισραήλ προχωρά σε μεγάλη κλιμάκωση επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων. Πληροφορίες για συγκρούσεις στρατού και Χαμάς. Δραματική έκκληση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Γάζα υπό συνεχή βομβαρδισμό νυχθημερόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πιο σφοδρό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξεκίνησαν, πριν 21 μέρες, οι αεροπορικές επιδρομές και οι «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις ενόψει πιθανής χερσαίας επέμβασης προχωρά απόψε το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής ανταποκριτών του καταριανού δικτύου Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, Ουαίλ αλ Νταχντούχ, που θρηνεί εδώ και λίγες μέρες το χαμό της οικογένειάς του από στοχευμένο βομβαρδισμό των Ισραηλινών, μετέδωσε την είδηση του αποψινού εφιάλτη κλιμάκωσης των βομβαρδισμών ως εξής:

«Δεν είμαστε καθόλου καλά, διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη υπάρχουν παντού, οι πύραυλοι στοχεύουν τους πάντες, και οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ούτε δευτερόλεπτο».

Γύρω στις 22.00 ώρα Ελλάδος δημοσιογράφοι του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News Arabia κατέγραψαν κινήσεις ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη Μπέιτ Χανούν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αναμετάδοση της πληροφορίας από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν πως οι ήχοι από τις ρίψεις πυρών πυροβολικού και οι εκρήξεις ακούγονται σε έκταση πολλών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα, παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel, δεν επιβεβαιώνουν μόνον την διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Λωρίδας της Γάζας αλλά και σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς. Η ισραηλινή εφημερίδα τονίζει, πάντως, πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή ενώ έως τις 22.40 ώρα Ελλάδος και Ισραήλ δεν υπήρχε κανένα σχόλιο από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο, Quds News Network, που ανέβασε σχετικό βίντεο στην πλατφόρμα Χ, πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στο κέντρο της πόλης Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εκφράζοντας την οργή τους για το άγριο, αποψινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ λένε οι ΗΠΑ

Στο φόντο της σοβαρής κλιμάκωσης των αποψινών στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, παρείχε πλήρη κάλυψη στην αιματοχυσία που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνοντας:

«Δεν χαράζουμε κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ανάγκες ασφαλείας τους, αυτό θα το συνεχίσουμε».

Τζον Κίρμπι

Μιλώντας τηλεφωνικά με διαπιστευμένους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ανέφερε πως ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε τη «παύση» των βομβαρδισμών για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου να επιτραπεί η διανομή κρίσιμης βοήθειας, αλλά «επίσης θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις στρατιωτικές ανάγκες του Ισραήλ».

Στο μεσοδιάστημα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το μη νομικά δεσμευτικό σχέδιο ψηφίσματος για βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα που προώθησε η Ιορδανία μαζί με άλλες αραβικές χώρες με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Δραματική έκκληση από το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών

Οι καταιγιστικές εξελίξεις συνεχίστηκαν λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ με την έκδοση έκτακτης ανακοίνωσης από το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών που απευθύνει διεθνή έκκληση για άμεση επέμβαση με στόχο τον τερματισμό των ραγδαίων και επικίνδυνων εξελίξεων στον πόλεμο της ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας».

Και τονίζει:

«Υπό το φως των πρόσφατων ραγδαίων εξελίξεων στον καταστροφικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μετά την πλήρη αναστολή όλων των τηλεπικοινωνιών, του Ίντερνετ και ενός πρωτοφανούς συνεχούς βομβαρδισμού, ένδειξη της αρχής χερσαίων επεμβάσεων, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την οικουμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει αμέσως να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, που οδηγεί στην εμβάθυνση της γενοκτονίας και των σφαγών που διαπράττει κάθε λεπτό το Ισραήλ σε βάρος του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας μιλά για έναρξη της χερσαίας επέμβασης

Αντίθετα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Άιμαν Σαφάντι μιλώντας απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εκτίμησε πως ξεκίνησε απόψε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας πως «εκατομμύρια άνθρωποι αυτό το βράδυ έχουν στρέψει τα βλέμματα στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πάνω  σε (μη δεσμευτικό νομικά) σχέδιο ψηφίσματος για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Άιμαν Σαφάντι

«Εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν κάθε ψήφο. Η Ιστορία θα κρίνει» ανέφερε ο Σαφάντι.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης, και με αυτή την αφορμή, πως μία ισραηλινή χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα ισοδυναμεί με «ανθρώπινη καταστροφή επικών αναλογιών για τα επόμενα χρόνια».

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των βομβαρδισμών

Την κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα που αποκόπηκε απόψε λίγο πριν τις 20.000 από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω καταστροφής των τελευταίων υποδομών παροχής τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, διαμηνύοντας πως αυτές θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ώρες.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι

«Η Πολεμική Αεροπορία χτυπά υπόγειους στόχους σε πολύ σημαντικό βαθμό» είπε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας πως «οι χερσαίες δυνάμεις θα διευρύνουν» απόψε την δραστηριότητά τους, οι οποίες πραγματοποιούνται τα δύο τελευταία βράδια από επίλεκτες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Ο Χαγκάρι επανέλαβε υποκριτικά την «έκκληση» προς τους κατοίκους της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν με κατεύθυνση το νότιο τμήμα, το οποίο και αυτός βομβαρδίζουν ανηλεώς.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλες τις αρένες. Εκτελούμε βάση εντολής για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού (IDF).

Χιονοστιβάδα δεινών βλέπει για τους Παλαιστίνιους ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει «μία πρωτοφανή χιονοστιβάδα ανθρώπινων δεινών» λόγω της δραματικής έλλειψης τροφίμων, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς μέσω Κατάρ, βλέπει το Al Jazeera

Αξιόπιστες πηγές που επικαλείται απόψε το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει με τη μεσολάβηση του Κατάρ και βρίσκονται ήδη «σε προχωρημένο στάδιο» διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ με στόχο την απελευθέρωση των πάνω από 200 Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατά η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ με αντάλλαγμα μία εκεχειρία.

Ωστόσο, πέρα από τις πληροφορίες του συγκεκριμένου δικτύου τίποτε δεν δείχνει πως αχνοφαίνεται ελπίδα για παύση των βομβαρδισμών. Οι εξελίξεις στα διπλωματικά φόρα και στα πεδία των συγκρούσεων δείχνουν προετοιμασία ακόμη μεγαλύτερης και πιο επικίνδυνης κλιμάκωσης με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εάν όχι διεθνώς…

Λίγες ώρες πριν την μετάδοση της είδησης περί σοβαρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η πρέσβειρα του Κατάρ στον ΟΗΕ, Αλία Άχμεντ Σαίφ αλ Θάνι, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση που συνεχίζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη για δεύτερη μέρα με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση της χώρας της για άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση όλων των ομήρων του πολέμου στη Γάζα.

Η πρέσβειρα του Κατάρ στον ΟΗΕ

«Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά αθώων αμάχων έχουν γίνει καταστροφικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις τύπου ντόμινο απειλητικών για την περιοχή και τον κόσμο. Εκφράζουμε βαθιά λύπη για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» από το καταστατικό της ίδρυσής του είπε η διπλωμάτισσα, καταλήγοντας:

Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας για αποκλιμάκωση, για πλήρη εκεχειρία, και για απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, ιδιαίτερα των πολιτών. Επιβεβαιώνουμε την καταδίκη μας σε όλες τις μορφές που στοχοποιούν πολίτες, και ιδιαίτερα γυναικόπαιδα».

Πέρασε στην Ε.Ε. πρόταση της Ισπανίας περί διάσκεψης για το παλαιστινιακό

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. πως έγινε δεκτό το αίτημά του για την πραγματοποίηση μελλοντικής διάσκεψης για το παλαιστινιακό αλλά όχι και εκείνο που πρότεινε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

Μπλακάουτ σε τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ

Λίγο πριν τις 20.00 απόψε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφους Γιούνις Τιράουι που διατηρεί καλά ενημερωμένες πηγές στη Λωρίδα της Γάζας μετέδωσε πως όλες οι τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες παροχής Ιντερνετ διεκόπησαν καθώς τα ισραηλινά βομβαρδιστικά αποτέλειωσαν και τα τελευταία καλώδια διεθνών τηλεπικοινωνιών που συνέδεαν τον αποκλεισμένο και βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα με τον υπόλοιπο κόσμο…

Ο Τιράουι ανάρτησε μάλιστα και ανακοίνωση της παλαιστινιακής εταιρίας τηλεπικοινωνιών  JawwaL που επιβεβαίωσε με λύπη την πλήρη παύση όλων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην περιοχή.

Χαμάς: Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για κέντρα επιχειρήσεων στα νοσοκομεία

Νωρίτερα, ο Ιτζάτ αλ Ρίσχκ, (Izzat al-Rishq) μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς μιλώντας στο ίδιο αραβικό δίκτυο διέψευσε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού πως η οργάνωση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «κέντρα επιχειρήσεων» για την εξαπόλυση επιθέσεων έναντι του Ισραήλ.

Ο Ιτζάτ αλ Ρίσχκ

«Δεν υπάρχει βάση αλήθειας σε ό,τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του εχθρικού κράτους» είπε το στέλεχος της Χαμάς, εξηγώντας πως πρόκειται για προφάσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος «για ένα νέο μακελειό κατά του λαού μας», υπονοώντας τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων πριν περίπου δύο βδομάδες στο νοσοκομείο αλ Ασχί της Γάζας.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού νωρίς σήμερα το απόγευμα ισχυρίστηκε πως στελέχη της Χαμάς έχουν στήσει κέντρα επιχειρήσεων σε υπόγειους χώρους κάτω από το νοσοκομείο αλ Σίφα.

Την πληροφορία αυτή αναπαρήγαγε λίγη ώρα μετά και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ κάνοντας λόγο για «οπτικό και ηχητικό υλικό» που «αποδεικνύει» ότι η Χαμάς «κλέβει και χρησιμοποιεί ανθρωπιστικούς πόρους για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα