ΑΘΗΝΑ
18:40
|
06.05.2024
Υπερασπίστηκε την ελληνική εξωτερική πολιτική, ισχυριζόμενος πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να μιλάει με όλες τις πλευρές, αλλά «όχι όμως με τη Χαμάς».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρόλο συνηγόρου της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα  ανέλαβε απόψε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του 27ου  ετήσιου συνεδρίου του βρετανικού περιοδικού Economist, «Economist Government Roundtable».

Αναφερόμενος, μεταξύ πολλών άλλων, στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως αυτός «είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

Επανέλαβε πως η Χαμάς είναι «τρομοκρατική οργάνωση» που «δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». Υπερασπίστηκε την ελληνική εξωτερική πολιτική, ισχυριζόμενος  πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να μιλάει με όλες τις πλευρές, αλλά «όχι όμως με τη Χαμάς».

Αναφέρθηκε και στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά κράτη, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης ενώ έκανε λόγο για παραδοσιακό πόλεμο χαρακωμάτων που θυμίζει τον α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ζήτησε από την Ε.Ε. εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, εκτιμώντας πως η άμυνα «είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία».

Είδε την «ανάγκη» να διδαχθούμε από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία.

Ζήτησε από την Ε.Ε. να δαπανά περισσότερους πόρους για την υπεράσπιση ευρωπαϊκών εδαφών.

Σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό, ανέφερε πως η «μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη», δηλαδή «το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος»¨.

Πρόσθεσε επίσης, πως «δεν μπορεί κανείς» να φαντάζεται λύση της κρίσης «χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς», ενώ σχολιάζοντας  τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, τόνισε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι’αυτό αποφασίσαμε την αποχή» είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Πούτιν: Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να διαλύσουν την χώρα εκ των εσω

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα