ΑΘΗΝΑ
14:10
|
27.04.2024
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της νήσου Γουάιτ κρίθηκε ένοχη για αμέλεια πρόβλεψης της έκρηξης με τους 22 νεκρούς το 2019.
Το ηφαίστειο Μαορί Γουακάρι στη Νέα Ζηλανδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια τουριστική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας κρίθηκε ένοχη για μη «ελαχιστοποίηση του κινδύνου» για 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή του ηφαιστείου στη νήσο Γουάιτ το 2019.

Ο δικαστής Ευάγγελος Τόμας επέκρινε, όπως είπε, «εκπληκτικές αποτυχίες» της Whakaari Management Limited (WML) – η οποία αδειοδοτεί περιηγήσεις στο νησί.

Η υπόθεση είναι η μεγαλύτερη προσφυγή του είδους της από τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Ζηλανδίας, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων NZ.

Η έκρηξη του Δεκεμβρίου 2019 σκότωσε 22 – σχεδόν τους μισούς ανθρώπους που βρίσκονταν στο νησί εκείνη την εποχή. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων 17 από την Αυστραλία και τρεις από τις ΗΠΑ.

Άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με πολλούς να έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.

Το ηφαίστειο, γνωστό με το όνομα Μαορί Γουακάρι, έδειχνε σημάδια αυξημένης αναταραχής για εβδομάδες πριν από τη μοιραία έκρηξη.

Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και είχε εκραγεί ως ένα βαθμό το 2011.

Δεκατρία μέρη κατηγορήθηκαν για την καταστροφή. Η WML ήταν η τελευταία που έλαβε ετυμηγορία αφού έξι παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ενώ στα υπόλοιπα έξι απορρίφθηκαν οι κατηγορίες τους.

Οι ποινές θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο.

Ο Τζέιμς, ο Άντριου και ο Πίτερ Μπάτλ, τρία αδέρφια που είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας, κληρονόμησαν το ηφαίστειο και έδωσαν άδεια σε άλλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν περιοδείες.

Είχαν επίσης δικαστεί για εικαζόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας της Νέας Ζηλανδίας ως άτομα, αλλά οι κατηγορίες αυτές απορρίφθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ένας δικηγόρος της WML υποστήριξε ότι ήταν απλώς ένας ιδιοκτήτης γης χωρίς ενεργό έλεγχο των περιηγήσεων στο νησί και του τρόπου διεξαγωγής τους.

Αλλά ο δικαστής είπε ότι «διαχειρίστηκε και έλεγχε» το ενεργό ηφαίστειο και απέτυχε στο καθήκον του να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εκεί. Αυτό περιλάμβανε την αποτυχία διεξαγωγής κατάλληλων αξιολογήσεων κινδύνου και επαρκούς συνεργασίας με τους απαραίτητους εμπειρογνώμονες.

«Δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το Γουακάρι θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, και χωρίς προειδοποίηση, με κίνδυνο θανάτου και σοβαρού τραυματισμού», δήλωσε ο δικαστής Τόμας.

Απέρριψε μια δεύτερη κατηγορία κατά της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Η καταστροφή οδήγησε στην πιο εκτεταμένη και πολύπλοκη έρευνα που έχει αναληφθεί ποτέ από την WorkSafe NZ, η οποία επίσης επικρίθηκε για την αποτυχία παρακολούθησης των δραστηριοτήτων στο νησί μεταξύ 2014 και 2019.

Οι τουριστικές δραστηριότητες στη νήσο Γουάιτ δεν έχουν ξαναρχίσει από την έκρηξη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα