ΑΘΗΝΑ
22:53
|
07.05.2024
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μετέτρεψαν σε σφαγείο την είσοδο του νοσοκομείου χτυπώντας κομβόι ασθενοφόρων, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Νασράλα στο Λίβανο.
Από το βομβαρδισμό ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πομπή ασθενοφόρων γεμάτα από βαριά τραυματίες στην είσοδο του νοσοκομείου Al Shifa  της πόλης της Γάζας βομβάρδισε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα το Ισραήλ προκαλώντας επί τόπου (σύμφωνα με ρεπορτάζ της παλαιστινιακής εφημερίδας Times of Gaza) τουλάχιστον 15 νεκρούς (ανάμεσά τους και παιδιά).

Η είσοδος του νοσοκομείου μετατράπηκε σε σφαγείο.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης καθώς όσοι επέζησαν ή έμειναν αλώβητοι από τις βόμβες προσπάθησαν να βοηθήσουν όσους κραύγαζαν από πόνο.

Την επίθεση κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, Ασράφ Αλ-Κούντρα, αναφέροντας:
«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώνουμε όλο τον κόσμο, ότι αυτά τα θύματα βρίσκονταν μέσα στα ασθενοφόρα» προσθέτοντας πως τα ασθενοφόρα μετέφεραν 15-20 άτομα.

Εντείνονται οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Λιβάνου

Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ υπό την αυστηρή προειδοποίηση να μην επιχειρήσουν προληπτική επίθεση κατά του Λιβάνου απηύθυνε νωρίς σήμερα το απόγευμα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Μια ημέρα πριν την ομιλία Νασράλα, η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε 19 θέσεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξολόθρευσε μια ομάδα μαχητών της λιβανέζικης αντίστασης και κατέστρεψε μία από τις θέσεις της οργάνωσης.

Επίσης, ο στρατός του Λιβάνου ανέσυρε τα πτώματα δύο βοσκών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανέφεραν επίσημα μέσα ενημέρωσης, ανεβάζοντας σε 66 τον αριθμό των νεκρών στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί, δήλωσε ότι ο Λίβανος «δεν χρειάζεται πόλεμο» με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης, χθες Πέμπτη, στο σώμα της χώρας του στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ανησυχεί για τις επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεζμπολάχ, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση την Πέμπτη ότι εκτιμά πως δεν υπάρχει «ακόμη συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πλήρη ισχύ».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, νέες αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσαν τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Κουντς, δυτικά της πόλης της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει 14.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

https://twitter.com/z123zan/status/1720359989078786226

Την ίδια ώρα άμαχοι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας, την οποία υποστηρίζει πως έχει περικυκλώσει ο ισραηλινός στρατός, δέχθηκαν επιθέσεις, καθώς ο κεντρικός δρόμος, Σάλαχ αλ-Ντιν, φέρεται να είναι εντελώς αποκλεισμένος και ο δρόμος αλ-Ρασίντ, η ακτογραμμή, όχι μόνο μπλοκάρεται από[ισραηλινά τανκς, αλλά και βομβαρδίζεται έντονα από ναυτικές δυνάμεις και από αεροπορικές επιδρομές.

Μεγαλώνει επίσης και η τραγική λίστα των νεκρών δημοσιογράφων στη Γάζα, καθώς όπως ανακοινώθηκε, ένας ανταποκριτής της Παλαιστινιακής τηλεόρασης, ο Μοχάμεντ Αμπού Χάταμπ και 11 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν αργά την Πέμπτη όταν ισραηλινό χτύπημα έπληξε το σπίτι τους, στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, σήμερα Παρασκευή, ότι τέσσερις ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά τις τελευταίες συγκρούσεις με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στο βόρειο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής. Πριν από την ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη αναφέρει ότι τουλάχιστον 19 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησε την χερσαία επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε, σε 9.227 άτομα, μεταξύ των οποίων 3.826 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα Παρασκε3υή το υπουργείο Υγείας.

Σε μια αξιοσημείωτη δήλωση, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ περιέγραψε σήμερα Παρασκευή τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «κάτι που πλησιάζει σε εκδίκηση», σε μερικές από τις πιο έντονες επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ από ηγέτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

14,3 δισ. στο Ισραήλ ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε σήμερα στο Ισραήλ, στο τρίτο του ταξίδι τις τελευταίες εβδομάδας, ενώ η ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, αψηφώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν που ζητά βοήθεια «πακέτο» που να περιλαμβάνει και την Ουκρανία.

Η πρώτη αυτή έγκριση βοήθειας θεωρείται πάντως θνησιγενής, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν να υιοθετηθεί από τη Γερουσία – κι ακόμη και στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει το βέτο που διαθέτει.

Επιστρέφουν στη Γάζα οι εργάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ διεμήνυσε, χθες το βράδυ, ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς. «Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του. Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 κάτοικοι της Γάζας διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος και 4.000 υπολογίζεται πως είχαν εγκλωβιστεί μακριά από τα σπίτια τους, εν μέσω μιας εκστρατείας μαζικών συλλήψεων.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονταν από την άλλη μεριά και εγκλωβίστικαν στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου.

«Από τη Γάζα, οι συνάδελφοί μας λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τραυματιών, πέρασαν και βρίσκονται τώρα μέσα στη Λωρίδα – αλλά στην πραγματικότητα πετάχτηκαν εκεί», αναφέρει η Σάρα Χαϊράτ του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές αρχές μπορεί να αναγκάστηκαν να στείλουν πίσω τους εργάτες λόγω πιέσεων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την Δυτική Όχθη

Πέρα από τη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ολονύκτιες ισραηλινές επιδρομές, κυρίως στην περιοχή της Τζενίν.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα χαρακτήρισε, σήμερα, την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως «ανησυχητική», λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στρατιωτικές τακτικές και όπλα στις επιδρομές τους.

«Ενώ έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ και στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , είναι ανησυχητική και επείγουσα», δήλωσε η Λιζ Θροσέλ, εκπρόσωπος του Γραφείου. της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, 124 από αυτούς από ισραηλινές δυνάμεις και περίπου οκτώ από εποίκους. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα