Ένοχος για επτά κατηγορίες κρίθηκε, μετά από πέντε εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας, από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, το πρώην αφεντικό του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, που δικαζόταν για απάτη, σύσταση και συμμορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ο έκπτωτος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων είναι πλέον αντιμέτωπος με ποινή έως και 110 ετών κάθειρξης, αλλά θα περιμένει για τον ορισμό της έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Μπάνκμαν-Φριντ, ιδιοποιήθηκε εν αγνοία τους κεφάλαια που είχαν καταθέσει πελάτες του στην πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, η οποία κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο του 2022, προκειμένου να τροφοδοτήσει με αυτά τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου της δικής του επενδυτικής εταιρείας, Alameda Research.
Η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της δίκης τον χαρακτήρισε ταλαντούχο, φιλόδοξο, άνθρωπο ικανό να προκαλεί δέος στο κοινό, στον Τύπο, ακόμα και σε μέλη του Κογκρέσου, όπου είχε καταθέσει τρεις φορές, «Πρόκειται για κάποιον που ήθελε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», θύμισε.
Όπως ανέφερε η έδρα, ο κατηγορούμενος επιδίωκε να κάνει την FTX τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ποθούσε μεγαλεία και δαπάνησε δισεκατομμύρια από λογαριασμούς πελατών του «για να κερδίσει εξουσία» και να κάνει δημόσιες σχέσεις». «Είχε την αλαζονεία να νομίζει πως μπορούσε να κάνει απάτη και να ξεφύγει», τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Ο 31χρονος Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ αναγνώρισε πως έκανε «μεγάλα λάθη», όμως ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν παραβίασε τον νόμο εσκεμμένα, ενώ η υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της δίκης τον παρουσίασε ως νεαρό επιχειρηματία χωρίς εμπειρία που ενήργησε με καλή πίστη.
Η υπόθεση άρχισε πριν από έναν χρόνο, όταν ο ιστότοπος CoinDesk, που ειδικεύεται στην κάλυψη ειδησεογραφίας για την οικονομία, ιδίως για τα κρυπτονομίσματα, αποκάλυψε πως μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ στην πραγματικότητα αποτελούνταν από ή συνδέονταν με κρυπτονόμισμα που είχε δημιουργήσει η πλατφόρμα FTX. Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος και της αυτοκρατορίας του «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων» του οποίου η προσωπική περιουσία (26 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune) εξανεμίστηκε.
Μετά την έκδοσή του από τις Μπαχάμες, όπου βρισκόταν η έδρα της FTX, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προσήχθη σε δίκη. Η υπεράσπισή του σκοπεύει να ασκήσει έφεση, ενώ αναμένεται να προσαχθεί και σε δεύτερη δίκη, για δωροδοκία και τραπεζική απάτη.