ΑΘΗΝΑ
10:56
|
27.04.2024
Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε, ότι είναι ανοιχτός για συμφωνία μόνο, όταν το Ισραήλ ελευθερώσει τους κρατούμενους.
Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πάγια πρόθεση της Χαμάς για μια «πλήρη συμβιβαστική» συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων της 7ης Οκτωβρίου εξέφρασε ανώτατος στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, NBC News. Ο Γκάζι Χαμάντ, τόνισε, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων μελών της Χαμάς από το κράτος του Ισραήλ.  

Το Ισραήλ «να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενούς μας από τα ισραηλινά κέντρα κράτησης», δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς με το αμερικανικό δίκτυο να σχολιάζει στο δημοσίευμά του ότι πρόκειται για αίτημα, το οποίο το Ισραήλ δεν πρόκειται να ικανοποιήσει.

«Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να πάνε σπίτια τους», τόνισε ο Χαμάντ και συνέχισε: «Και επίσης, θέλουμε οι κρατούμενοί μας τώρα να πάνε στα σπίτια τους. Έτσι νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι, να έχουμε πλήρη συμβιβασμό, να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία, προκειμένου να δεχθούμε όλους τους ομήρους, είτε στρατιωτικούς είτε πολίτες».

Ο Χαμάντ μίλησε στο NBC News μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την απελευθέρωση ορισμένων από τους εκατοντάδες ομήρους που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ που πυροδότησε πόλεμο… αυτοάμυνας.

Το Ισραήλ κρατά αιχμάλωτους 5.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 160 παιδιά, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο. Από αυτούς, περίπου 1.100 κρατήθηκαν χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Αναλυτές κατηγορούν το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει τη Γάζα σε «υπαίθρια φυλακή» κλείνοντας τα σύνορα του παλαιστινιακού εδάφους, όπου περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα κομμάτι γης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο NBC News, ο Χαμάντ κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του κατά της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος δήλωσε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι LBC ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να επαναλάβει μια επιχείρηση σαν της 7ης Οκτωβρίου «για δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φορά».

Ερωτηθείς για την κατάπαυση του πυρός ενώ το Ισραήλ την αρνείται ο Χαμάντ σχολίασε: «Τι θέλετε να κάνουμε; Να σταματήσουμε; Όχι, θέλουμε να συνεχίσουμε (να πολεμάμε) ενάντια στην κατοχή». 

«Αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε κατά της κατοχής. Είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς και το νόμο. Στην Ευρώπη, πολεμάτε ενάντια στους Ναζί».

Όταν ρωτήθηκε, τι θα έκανε η Χαμάς σε αντάλλαγμα για το Ισραήλ, για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα, ο Χαμάντ δήλωσε «Θέλουμε να σταματήσουν την επιθετικότητα, τις δολοφονίες και τις σφαγές στον λαό μας». «Και μετά από αυτό, μπορούμε να μιλήσουμε για τους ομήρους, για τους κρατούμενους, για τα πάντα, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν την επιθετικότητα».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, απέσυρε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει να απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς». Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε, ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά των θέσεων της Χαμάς στη Γάζα.

Έγγραφα που έλαβε αποκλειστικά και μόνο το NBC News δείχνουν, ότι η Χαμάς στόχευσε σκόπιμα δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας σε ένα ισραηλινό κιμπούτς, όταν επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μωρών.

Ωστόσο, ο Χαμάντ όχι μόνο αρνήθηκε την παραπάνω υπόθεση του αμερικανικού δικτύου, αλλά απάντησε ότι «Στη θρησκεία μας στο Ισλάμ, απαγορεύεται να βλάπτουμε ή να σκοτώνουμε οποιονδήποτε άμαχο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα