ΑΘΗΝΑ
07:47
|
02.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντόριν Ρετσεάν, ανακοίνωσε την απαγόρευση περίπου 600 υποψηφίων από το φιλορωσικό Κόμμα «Ευκαιρία».
Για την εκλογή 900 δημάρχων και 11.000 τοπικών συμβούλων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Μολδαβίας για την εκλογή δημάρχων και τοπικών συμβούλων, εν μέσω ισχυρισμών της κυβέρνησης ότι η Ρωσία διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» για να υπονομεύσει την ψηφοφορία στην υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Ενώ οι τοπικές εκλογές στη Μολδαβία, μια χώρα περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, συνήθως δεν προσέλκυαν μεγάλη διεθνή προσοχή, οι συνεχιζόμενες κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη προσθέτουν μια γεωπολιτική διάσταση στην ψηφοφορία.

Από τις κάλπες αναμένεται να αναδειχθούν σχεδόν 900 δήμαρχοι και 11.000 τοπικοί σύμβουλοι για τετραετή θητεία, συμπεριλαμβανομένων καίριων θέσεων όπως ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κισινάου.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντόριν Ρετσεάν, ανακοίνωσε την απαγόρευση περίπου 600 υποψηφίων από το φιλορωσικό Κόμμα «Ευκαιρία», μετά τη δημοσίευση έκθεσης της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Μολδαβίας που υποστηρίζει ότι η Μόσχα προσπάθησε να «επηρεάσει την εκλογική διαδικασία» μέσω χρηματοδότησης του κόμματος με 50 εκ. ευρώ από τον εξόριστο ολιγάρχη Ιλάν Σορ.

Ο Σορ, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, αντέδρασε στην απαγόρευση του κόμματος με μια ανάρτηση στο Facebook, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή, παράνομη αρπαγή εξουσίας».

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν περίπου 1.500 εθνικοί και διεθνείς παρατηρητές, όχι όμως Ρώσοι, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Μολδαβίας αρνήθηκε να διαπιστεύσει παρατηρητές από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο εξοστρακισμός του κόμματος «Ευκαιρία» από τις εκλογές, έρχεται να προστεθεί στην προ ημερών απόφαση των αρχών της Μολδαβίας να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε δεκάδες ιστοσελίδες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως το Russia Today, αλλά και μολδαβικών τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με τον Σορ, κατηγορώντας τους για «εκστρατείες παραπληροφόρησης».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα