ΑΘΗΝΑ
09:27
|
08.05.2024
Από το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Βαγδάτη και την Κύπρο ο διπλωματικός «μαραθώνιος» του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνεχίζεται στην Τουρκία.
Στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μεσάνυχτα αφίχθη στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο των επαφών για την προώθηση μιας ανθρωπιστικής παύσης του πυρός στη Γάζα.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα 6/11 με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εκωτερικών, επικαλούμενος επίσκεψη στην πόλη Αιντέρ στα βορειοανατολική Τουρκία.

Ο διπλωματικός «μαραθώνιος» Μπλίνκεν ξεκίνησε από το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συνέχεια μετέβη στη Δυτική Όχθη, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Μετέβη επίσης στην Ιορδανία συναντήθηκε με εκπροσώπους αραβικών κρατών που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν έκανε ένα σταθμό στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί. Από εκεί δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Ακολούθησε η επίσκεψή του στην Κύπρο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την Κύπρο δεν μετέβη απευθείας στην Άγκυρα αλλά έκανε μια έκτακτη στάση στην αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η στάση Μπλίνκεν στην Κύπρο προκάλεσε αντιδράσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ΜΚΔ , καθώς η Τουρκία δεν αποδέχεται απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε το ερώτημα «αν ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα πετάξει απευθείας από τη ‘νότια Κύπρο’ στην Άγκυρα» ενώ σχολίασε πως «αν είναι αλήθεια, κανένα αεροσκάφος από την ‘ε/κ  διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν έχει μέχρι σήμερα προσγειωθεί στα δικά μας αεροδρόμια. Ελπίζουμε ότι αυτό που δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, να μην εφαρμοστεί για τον Μπλίνκεν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα