ΑΘΗΝΑ
07:50
|
08.05.2024
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και αμάχους. Συνελήφθη η Αχέντ Ταμίμι, το σύμβολο της Παλαιστινιακής αντίστασης σε ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη.
Παλαιστίνιος θρηνεί τη νεκρή οικογένειά του στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο προσφυγικούς καταυλισμούς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 53 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στον πολιορκημένο θύλακα.

Στόχος έχουν γίνει οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν νοσοκομεία. Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 34, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο Αραφάτ Αμπού Μασάγια, ο οποίος ζει στον καταυλισμό, είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών όπου βρίσκονταν καταφύγιο οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άλλες περιοχές της Γάζας. «Ήταν μια αληθινή σφαγή», είπε, όρθιος πάνω στα συντρίμμια. «Όλοι εδώ είναι ειρηνικοί άνθρωποι. Προκαλώ οποιονδήποτε λέει ότι υπήρχαν μαχητές εδώ».

Ο καταυλισμός, μια κατοικημένη περιοχή, βρίσκεται στη ζώνη εκκένωσης όπου ο ισραηλινός στρατός είχε προτρέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς επικέντρωνε τη στρατιωτική του επίθεση στο βορρά.

Μια άλλη αεροπορική επίθεση έπληξε ένα σπίτι κοντά σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέτζι στην κεντρική Γάζα την Κυριακή και το προσωπικό του νοσοκομείου αλ Άκσα είπε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο καταυλισμός φιλοξενεί περίπου 46.000 άτομα και χτυπήθηκε επίσης την Πέμπτη.

Η Νότια Αφρική ανακαλεί τους διπλωμάτες της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις

Η Νότια Αφρική έγινε η τελευταία χώρα που ανακάλεσε όλους τους διπλωμάτες της στο Τελ Αβίβ για διαβούλευση.

Η υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι όλο το διπλωματικό προσωπικό στο Τελ Αβίβ θα κληθεί πίσω στην Πρετόρια για διαβουλεύσεις. «Ανησυχούμε εξαιρετικά για τη συνεχιζόμενη δολοφονία παιδιών και αθώων πολιτών στα παλαιστινιακά εδάφη και πιστεύουμε ότι η φύση της απάντησης από το Ισραήλ έχει γίνει συλλογική τιμωρία. Αισθανθήκαμε σημαντικό να σηματοδοτήσουμε την ανησυχία της Νότιας Αφρικής, ενώ συνεχίζουμε να ζητάμε μια συνολική παύση (των εχθροπραξιών)».

Το ίδιο έκαναν νωρίτερα η Τουρκία, η Ιορδανία, η Βολιβία, η Ονδούρα, η Κολομβία, η Χιλή και το Μπαχρέιν. Η Βολιβία διέκοψε επίσης όλους τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ μετά τις θηριωδίες του στη Γάζα.

Στο στόχαστρο τα νοσοκομεία

Η Χαμάς υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει περιοχές γύρω από πολλά νοσοκομεία στα βόρεια της Γάζας, λίγο μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν, όπως αναφέρει, μέλη της Χαμάς να ανοίγουν πυρ από ένα νοσοκομείο της Γάζας και άλλα μέλη να παρουσιάζουν μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκεται 75 μέτρα από ένα νοσοκομείο κάτω από το οποίο βρίσκονται σήραγγες της Χαμάς.

Μια σήραγγα «χρησιμοποιείτο επίσης για υποδομές των τρομοκρατών μέσα στο νοσοκομείο του Κατάρ», είπε ο Χαγκάρι.

Πλάνα που κοινοποίησε ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Σαλέχ Αλ-Ζαφαραβί στο Instagram δείχνει βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές στη Γάζα, χθες το βράδυ (5/11) και τα θύματα μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη صالح الجعفراوي (@saleh_aljafarawi)

Συνελήφθη η ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι στο σπίτι της στη Δυτική Όχθη

Στη σύλληψη της Αχέντ Ταμίμι, συμβόλου της παλαιστινιακής αντίστασης, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός νωρίς τη Δευτέρα (6/11), κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η Άχεντ Ταμίμι, ύποπτη για υποκίνηση σε βία και τρομοκρατικές δραστηριότητες, συνελήφθη στην πόλη Νάμπι Σάλεχ. Η Ταμίμι παραδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για πιο ενδελεχή ανάκριση», επεσήμανε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο AFP.

Η νεαρή ακτιβίστρια συνελήφθη στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού «με στόχο τη σύλληψη προσώπων που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκίνηση σε μίσος» στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Άχεντ Ταμίμι έγινε γνωστή σε ηλικία 14 ετών, όταν είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που την έδειχνε να δαγκώνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη προκειμένου να τον εμποδίσει να συλλάβει τον μικρό αδελφό της που είχε το ένα του χέρι στον γύψο και βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Έκτοτε έγινε παγκόσμιο σύμβολο της παλαιστινιακής υπόθεσης και οι Παλαιστίνοι τη θεωρούν υπόδειγμα θάρρους έναντι στην ισραηλινή κατοχή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τεράστιο πορτρέτο της έχει ζωγραφιστεί στο τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη.

Η Ταμίμι συνελήφθη το 2017 και κρατήθηκε επί 8 μήνες επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη μέσα στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς της στη Νάμπιλ Σάλεχ.

Από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων που είναι ύποπτοι για βία, για υποκίνηση σε βία ή ότι είναι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εξάλλου, 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Λίβανος: Προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το φόνο 4 αμάχων

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις άνθρωποι – τρία παιδιά και η γιαγιά τους – σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό drone χτύπησε αυτοκίνητο στο χωριό Ainata στο νότιο Λίβανο.

Ο Λίβανος θα προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων σε επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο νότιο Λίβανο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπνταλάχ Μπου Αμπίμπ την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.

«Ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε μια νέα επείγουσα καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία θα υποβάλουμε αύριο ως απάντηση στο ισραηλινό έγκλημα στην Ainata εναντίον τριών παιδιών και μιας αθώας οικογένειας», δήλωσε ο Αμπνταλάχ Μπου Αμπίμπ, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών.

ΟΗΕ: «Αρκετά»

Οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή -σπάνια- κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.

Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς -σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά- στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για διπλωματική λύση στην κρίση, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να βρίσκεται από αργά το βράδυ της Κυριακής (5/11) στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Αμερικανικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή

Σε μια σπάνια ανακοίνωση, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένα υποβρύχιο έφτασε στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αντιπάλους της περιοχής καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ένα υποβρύχιο εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης της. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση φάνηκε να δείχνει το υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Καΐρου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΥΠΑ: Έως 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τα voucher παιδικών κατασκηνώσεων

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Αυτό το Πάσχα οι εργάτες τρων τ’ αφεντικά τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα