ΑΘΗΝΑ
05:00
|
05.05.2024
Η κόκκινη απόχρωση έγινε ορατή από τις Σέρρες, τη Χαλκιδική αλλά και από την Πιερία.
Το Βόρειο Σέλας στην Κεντρική Μακεδονία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντυπωσιακές εικόνες με το Βόρειο Σέλας να είναι ορατό από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, η κόκκινη απόχρωση του βορείου Σέλατος έγινε ορατή από τις Σέρρες, τη Χαλκιδική αλλά και από τη Πιερία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό και από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής.

Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Γιατί κόκκινο χρώμα;

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλατος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν, όμως, το χρώμα του Βορείου Σέλατος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα