ΑΘΗΝΑ
18:25
|
03.05.2024
Το Οχάιο είναι η πρώτη πολιτεία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, που σκέφτηκε να αλλάξει το σύνταγμά της, για να εγγυηθεί ρητά το δικαίωμα.
Το Οχάιο υπέρ της προσθήκης δικαιωμάτων άμβλωσης στο σύνταγμα της πολιτείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Οχάιο ψήφισε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμά του την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους της επιλογής στην πολιτεία. Οι πρόωρες επιστροφές έδειξαν, ότι σχεδόν το 56% των ψηφοφόρων στη συντηρητική πολιτεία την είχε υποστηρίξει.

Η επιτυχία του είναι πιθανό να ενισχύσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών, ότι τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα παραμείνουν νικηφόρο ζήτημα ενόψει των εκλογών του 2024. Επεκτείνει επίσης ένα αήττητο ρεκόρ για μέτρα ψηφοφορίας, που αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων αμβλώσεων, αφού το εθνικό δικαίωμα στη διαδικασία καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι. Αυτό είναι το έβδομο τέτοιο μέτρο που εγκρίνεται.

Αλλά το μέτρο του Οχάιο, γνωστό ως Θέμα 1, θεωρήθηκε ευρέως ως ο πιο σκληρός αγώνας μέχρι στιγμής για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, καθώς ήταν η πρώτη πολιτεία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, που σκέφτηκε να αλλάξει το σύνταγμά της για να εγγυηθεί ρητά το δικαίωμα.

Η τροπολογία θα αλλάξει το σύνταγμα της πολιτείας, ώστε να περιλαμβάνει προστασίες για την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Θα καθιερώσει «ένα ατομικό δικαίωμα στη δική του αναπαραγωγική ιατρική περίθαλψη», συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και την αποβολή. Οι υποστηρικτές της τροπολογίας προειδοποίησαν τους ψηφοφόρους ότι εάν δεν ψηφιστεί, θα μπορούσαν να εισαχθούν πιο περιοριστικοί νόμοι, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, χωρίς εξαιρέσεις.

Η άμβλωση είναι επί του παρόντος νόμιμη στο Οχάιο μέχρι την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Εκείνοι που έκαναν εκστρατεία κατά του μέτρου, ωστόσο, υποστήριξαν ότι θα επέτρεπε καθυστερημένες αμβλώσεις που είναι επί του παρόντος παράνομες. Καθώς οι ψήφοι εξακολουθούσαν να καταμετρώνται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν συγκινητικοί πανηγυρισμοί από υποστηρικτές των υπέρ των επιλογών, καθώς τα αμερικανικά ΜΜΕ προέβλεπαν ότι η συνταγματική τροποποίηση θα περάσει.

«Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου, δουλεύω τόσο σκληρά με την ομάδα μου δίπλα μου για να επιτύχω τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στο Οχάιο», είπε η Κέιτ Γκίλι στο BBC. Μία από τις κορυφαίες ομάδες που αντιτάχθηκαν στην τροποποίηση, η Protect Women Ohio, φέρεται να έχει συγκεντρώσει σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια από τον Σεπτέμβριο. Σε μια δήλωση, η ομάδα είπε «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες απόψε όχι επειδή χάσαμε εκλογές, αλλά επειδή οι οικογένειες, οι γυναίκες και τα παιδιά του Οχάιο θα φέρουν το κύριο βάρος αυτής της ψήφου».

«Είμαστε έτοιμοι κατά τη διάρκεια αυτής της αδιανόητης περιόδου να υποστηρίξουμε τις γυναίκες και τα αγέννητα», πρόσθεσε.

Η τροπολογία επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει την άμβλωση μετά το σημείο βιωσιμότητας, εκτός από περιπτώσεις, όπου ο γιατρός του ασθενούς κρίνει ότι η διαδικασία είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής ή της υγείας. Οι πολέμιοι του μέτρου εξέφρασαν ανησυχία για αυτό το στοιχείο, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι θα επέτρεπε τις «όψιμες αμβλώσεις», ένας μη ιατρικός όρος που αναφέρεται σε αμβλώσεις αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Θέματος 1 υποστήριξαν, ότι τυχόν αμβλώσεις αργότερα στην εγκυμοσύνη θα απαιτούσαν έγκριση από έναν επαγγελματία ιατρό που βεβαιώνει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Οχάιο, που ελέγχουν το νομοθετικό σώμα και το κυβερνήτη, άφησαν να εννοηθεί ότι θα εισαγάγουν νέα ψηφοδέλτια για την άμβλωση ως απάντηση.

Ο Τζέισον Στίβενς, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Οχάιο, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι υπάρχουν «πολλά μονοπάτια που θα εξερευνήσουμε για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την αθώα ζωή». Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα ελπίζουν ότι το θέμα θα συνεχίσει να δίνει ενέργεια στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

«Οι κάτοικοι του Οχάιο και οι ψηφοφόροι σε όλη τη χώρα απέρριψαν τις προσπάθειες εκλεγμένων από τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους της MAGA, να επιβάλουν ακραίες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Δύο άλλες εκλογές την Τρίτη, η μία στο Κεντάκι και η άλλη στη Βιρτζίνια, θα επηρεάσουν επίσης την πρόσβαση στις αμβλώσεις τους επόμενους μήνες. Στη νότια πολιτεία του Κεντάκι, η επανεκλογή του Δημοκρατικού Κυβερνήτη Άντι Μπεσίαρ, ο οποίος έκανε διαφημίσεις που επιτίθενται στον αντίπαλό του για την αυστηρή του στάση κατά των αμβλώσεων, θεωρείται νίκη για τους ακτιβιστές που αγωνίζονται να διατηρήσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις στην πολιτεία.

Και στη Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί, που έκαναν εκστρατεία κατά της ώθησης του Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκλεν Γιάνγκιν να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, κέρδισαν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών τμημάτων. Τα αποτελέσματα στο Οχάιο παρακολουθούνται επίσης στην Αριζόνα και το Μιζούρι, πολιτείες που και οι δύο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν παρόμοια μέτρα ψηφοφορίας το επόμενο έτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα