ΑΘΗΝΑ
06:10
|
02.05.2024
Κατοχυρώθηκε το 2021, αλλά θεωρούν πως απειλείται σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Χιλιάδες στους δρόμους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο κατοχυρώθηκε δια νόμου στην Αργεντινή το 2021, αλλά θεωρούν πως απειλείται σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ντυμένες κυρίως στα πράσινα, στο χρώμα του κινήματος για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, χιλιάδες γυναίκες πορεύτηκαν προς το κοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης.

«Συγκεντρωθήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών, επειδή ανησυχούμε για τυχόν οπισθοδρόμηση ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε η 47χρονη ψυχολόγος Μάρθα Γκασάνο, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση μαζί με την 15χρονη κόρη της.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ένας 52χρονος υπερφιλελεύθερος οικονομολόγος, τάραξε τα νερά της πολιτικής σκηνής στην Αργεντινή όταν θριάμβευσε στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου, ο Μιλέι διατηρεί σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κεντροαριστερό υποψήφιο Σέρχιο Μάσα, πρώην υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής.

Ο Μιλέι, ο οποίος σε αρκετούς θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει τοποθετηθεί κατά της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία και της δωρεάν ιατρικής κάλυψης για θεραπείες αλλαγής φύλου και έχει  εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή του στην άμβλωση, την οποία χαρακτηρίζει «δολοφονία». «Προφανώς, η γυναίκα έχει δικαιώματα σε ό,τι αφορά το σώμα της, αλλά το παιδί δεν είναι το σώμα της», έχει δηλώσει, ενώ έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν εκλεγεί πρόεδρος, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης. Μέχρι τότε επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Στη Λατινική Αμερική, η Κούβα και η Ουρουγουάη ήταν οι πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, ενώ ακολούθησαν η Κολομβία και το Μεξικό. Οι φεμινίστριες της Λατινικής Αμερικής έχουν περάσει δεκαετίες παλεύοντας για την άρση των αυστηρών απαγορεύσεων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες χώρες με πλήρη απαγόρευση, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε περίπου 15 χώρες στον κόσμο η εκούσια διακοπή της κύησης παραμένει απαγορευμένη, ιδίως στην Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα