ΑΘΗΝΑ
09:20
|
05.05.2024
«Θα προασπίσουμε δυναμικά την αξιοπρέπεια μας» υπογραμμίζουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας αντιδρώντας στα νέα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Αποχή από τις δικαστικές αίθουσες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινά από σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου η αποχή των δικηγόρων από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, όπως αυτή αποφασίστηκε κατά την τελευταία σύσκεψη του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ). Στην Πάτρα η αποχή των δικηγόρων ξεκίνησε από χθες Τετάρτη και θα κρατήσει μέχρι αύριο Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Για το πλαίσιο της αποχής ο ΔΣΑ εξηγεί:

Απέχουμε από τις πάσης φύσεως δίκες καθώς και όλες τις διαδικαστικές πράξεις και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, στις οποίες διάδικος (αιτών, ανακόπτων, ενάγων, εκκαλών, αναιρεσείων κλπ) είναι το Ελληνικό Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίζεται στους Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών). Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του φορέα κατά τα ανωτέρω απέχει υποχρεωτικά και δύναται να διενεργεί δίκες ή και άλλες διαδικαστικές πράξεις μόνον κατόπιν άδειας από τον ΔΣΑ και για τις περιπτώσεις εκείνες που περιλαμβάνονται στο γενικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε αποχές. Δεν απέχουμε από τις πάσης φύσεως διαδικαστικές πράξεις και τις πάσης φύσεως δίκες στις οποίες εναγόμενο, καθ’ ου, εφεσίβλητο, αναιρεσίβλητο κλπ είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή και τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών). Ωστόσο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αντιδίκου του φορέα κατά τα ανωτέρω μπορεί να επικαλεστεί την αποχή σε περίπτωση που κρίνει ότι η αναβολή συζήτησης της υπόθεσης είναι προς το συμφέρον του εντολέα του. Σε τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται η λήψη αδείας από τον ΔΣΑ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, με σειρά ενεργειών, διαμαρτύρεται νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η αποχή θα διαρκέσει μέχρι την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του δικηγορικού σώματος.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίασης της 7ης Νοέμβρη έχουν ως εξής:

1. Αποχή από Πέμπτη 9.11.2023 από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων από την Πέμπτη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με επιφυλασσόμενου του ΔΣ της παράτασης της αποχής αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας.

2. Συνάντηση την Πέμπτη 9.11.2023 και ώρα 3μμ στα γραφεία του ΔΣΑ και συντονισμός δράσεων με λοιπούς φορείς ελευθέρων επαγγελματιών .

3. Πραγματοποίηση μαζικής πορείας διαμαρτυρίας δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου .

4. Εισήγηση στην Ολομέλεια για αποχή των μελών μας από τις επιτροπές Κτηματολογικών διαφορών, Δασικών χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ, Μητρώο Νομικών Εισηγητών κλπ.

5. Ονομαστική πρόσκληση στα γραφεία του ΔΣΑ των βουλευτών – δικηγόρων για ενημέρωση και συστράτευση στον αγώνα μας.

6. Δημοσιοποίηση στοιχείων επικοινωνίας των βουλευτών – δικηγόρων της συμπολίτευσης, για τη μαζική έκφραση αντίδρασης και διαμαρτυρίας μας προς αυτούς.

7.Δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ.

8. Ενημέρωση και διαμαρτυρία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, την Παρασκευή 10.11.2023 και ώρα 14:00’.

9. Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και το συντονισμό της δράσης μας με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα