ΑΘΗΝΑ
10:53
|
03.05.2024
Η «χρυσή τομή» βρέθηκε ανάμεσα στο PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας Junts.
Πέδρο Σάντσεθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την κρίσιμη υποστήριξη που χρειαζόταν, για να παραμείνει στην εξουσία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, δικαιώνοντας το δραματικό του στοίχημα σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα φέτος.

Η «χρυσή τομή» βρέθηκε ανάμεσα στο PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας Junts (Μαζί για την Καταλονία, Junts per Catalunya).

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, οι Καταλανοί αυτονομιστές πέτυχαν τη μελλοντική υιοθέτηση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου αμνηστίας για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές τους, που διώκονται από τα δικαστήρια, ιδίως για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει, ενώ ούτε από το Junts υπήρξε κάποιο σχόλιο. Ερωτηθείσα για τη συμφωνία σήμερα το πρωί (9/11) η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε «Ελπίζω να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του, PSOE, επιχειρούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με την ακροαριστερή πλατφόρμα Sumar της Γιολάντα Ντίαθ, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλά άλλα μικρότερα κόμματα, τα οποία τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν, να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Το Junts έχει ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ότι θα δώσει τις επτά ψήφους του στη Bουλή με αντάλλαγμα τον προαναφερθέντα νόμο περί αμνηστίας.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, το νομοσχέδιο τράβηξε την προσοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος την Τετάρτη έστειλε επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προεδρίας της Ισπανίας δηλώνοντας, ότι η είδηση ​​της αμνηστίας είχε εγείρει «σοβαρές ανησυχίες». Ο Επίτροπος συνέχισε ζητώντας λεπτομέρειες «όσον αφορά το προσωπικό, υλικό και χρονικό πεδίο εφαρμογής αυτού του προβλεπόμενου νόμου».

Η συμφωνία ολοκληρώνει μήνες πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία, η οποία έμεινε χωρίς αποτελεσματική κυβέρνηση από τότε, που οι εθνικές εκλογές κατέληξαν σε ένα μη ολοκληρωμένο κοινοβούλιο, στο οποίο ούτε το αριστερό ούτε το δεξιό πολιτικό μπλοκ κέρδισαν αρκετές έδρες, για να ελέγξουν το κοινοβούλιο των 350 εδρών. Ο Σάντσεθ αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, μετά την οποία θα μπορέσει να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα