ΑΘΗΝΑ
07:56
|
03.05.2024
Ζήτησε την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας «μακροπρόθεσμης λύσης» μεταξύ «Ισραήλ και Παλαιστίνης» στη βάση δύο κρατών.
Πέδρο Σάντσεθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έδαφος φαίνεται πως κερδίζει στην διήμερη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε απόψε η πρόταση για την διεξαγωγή μίας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για το παλαιστινιακό. Ανάμεσα στους πιο θερμούς υποστηρικτές αυτής της πρότασης είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που επιχειρηματολόγησε, απόψε κατά την τοποθέτησή του υπέρ μίας συνόδου που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας «μακροπρόθεσμης λύσης» μεταξύ «Ισραήλ και Παλαιστίνης» στη βάση δύο κρατών.

«Ως πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ήθελα να δω εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους. Αλλά εάν δεν έχουμε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον ας υπάρξει μία παύση εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους ώστε να διοχετευτεί όλη η δυνατή βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό που την χρειάζεται επειγόντως» ανέφερε ο Σάντσεθ.

Τάχθηκε με το μέρος και άλλων ηγετών στην ΕΕ που ζητούν το άνοιγμα «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στη Λωρίδα της Γάζας για να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ωστόσο και αυτός επικαλέστηκε στη συνέχεια το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» λέγοντας πως θα πρέπει να ασκηθεί «εντός των ορίων του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου». Χαρακτήρισε από την άλλη «απαράδεκτες» τις εικόνες καταστροφών και οδύνης των κατοίκων της Γάζας.

«Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ανθρωπιάς, ενσυναίσθησης με αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν αυτή την τρομερή κατάσταση» είπε ο Σάντεθ.

Μερικές ώρες πριν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, φθάνοντας στις Βρυξέλλες πρότεινε επίσης μία διεθνή σύνοδο για το παλαιστινιακό  εκτιμώντας πως «εάν δοθεί μία συγκεκριμένη διάσταση με χρονοδιάγραμμα στο παλαιστινιακό» από την ΕΕ ώστε να φθάσουμε «μεσοπρόθεσμα στη λύση δύο κρατών» τότε θα ευνοηθεί η αποκλιμάκωση και «θα αποκαλυφθεί η μπλόφα της Χαμάς» πως έδρασε υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

«Κάνουμε κοινή δουλειά για την αποκλιμάκωση, για να αποφύγουμε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να έχει ασύλληπτες διαστάσεις. Υπάρχει ενότητα σκοπού σε αυτό. Νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση» κατέληξε τότε η Μελόνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα