ΑΘΗΝΑ
10:40
|
03.05.2024
Πάμε λοιπόν να τα δούμε μπετά και μακέτα στη γραμμή 4 του υπογείου σιδηροδρόμου- μετρό που το λένε.
Εξάρχεια-Μετρό-Μακέτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 1 και η 4 δεν τέμνονται. Δεν είναι κάποιο θέμα γεωμετρίας, αν ήμουν καλός στη γεωμετρία θα είχα σπουδάσει μηχανικός. Σκράπας λοιπόν απορροφήθηκα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αθηναίος όμως και μάλιστα γεννημένος και μεγαλωμένος δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ παλιά, γραμμή 1 της ΣΤΑΣΥ σήμερα) απολάμβανα από μικρό παιδί τα οφέλη και τις αρετές του αστικού σιδηροδρόμου. Στη συνέχεια μετοίκισα στη γερμανική πρωτεύουσα όπου πλέον έζησα το απόγειο του τι σημαίνει δημόσια, αξιόπιστη, πυκνή, ασφαλής, φτηνή, γοργή και εκτεταμένη συγκοινωνία. Ο συνδυασμός βιώματος και σπουδών στην ιστορία των πόλεων και τη δόμησή τους καθώς και η καθημερινή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μου έδωσαν γνώση.

Παράλληλα, έχω καταγωγή μου από την Ελλάδα και η προέλευσή μου είναι σε μεγάλο βαθμό από οικογένεια και σόι επαγγελματιών της δόμησης, οικοδόμους χτίστες και μπετατζήδες δηλαδή (σοβατζή δε βγάλαμε) με έκανε ευαίσθητο σε θέματα δόμησης πρακτικά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με διασπάθιση – όπως λέγεται – των χρημάτων μου και των χρημάτων σας, του δημοσίου χρήματος που λέμε. Όρεξη να ‘χουμε να λέμε και να δείχνουμε. Πάμε λοιπόν να τα δούμε αυτά στη γραμμή 4 του υπογείου σιδηροδρόμου- μετρό που το λένε.

Η γραμμή 4 δεν τέμνεται με τη γραμμή 1. Αν θες δηλαδή το 2032 να πας από τα δικαστήρια στο Θησείο, αφού εκέρδισες τη δίκη και θες να το γιορτάσεις ή αφού την έχασες και θες να βλαστημήσεις τον Ήφαιστο, θα πρέπει να αλλάξεις τρένο δυο φορές, μία στη στάση Πανεπιστήμιο και μία στην Ομόνοια. Αν όμως φτιάχνανε το σταθμό στο Μουσείο, θα μπορούσανε μετά να το πάνε στην Ομόνοια κι εκεί να συνδέεται με την ένα και μετά, κάτω, δίπλα από τη γραμμή 2 να το κόβει για Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι κλπ. Ο δε σταθμός Κολωνάκι θα απέχει μόλις 750 μέτρα από τον σταθμό του Ευαγγελισμού. Για αθηναϊκά δεδομένα περιττός. Σταθμός στο Κολωνάκι θα είχε νόημα να είναι ψηλά, στις ανηφόρες, να μη λαχανιάζει η καημένη η γυναίκα που πάει να καθαρίσει το σπίτι της ελίτ της χώρας.

Αλλά ενώ το Μουσείο που θα έπρεπε να έχει σταθμό δεν έχει (έχει όμως ένα «σπιτάκι ανακύκλωσης» να δεσπόζει στην είσοδο της Τοσίτσα, φάτσα ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Πολυτεχνείου και του Μουσείου) θα έχουν τα Εξάρχεια. Η επιχειρηματολογία ενάντια στην κατασκευή σταθμού του υπόγειου σιδηροδρόμου (μετρό στα ελληνικά)  είναι γνωστή και δε θα την αναπαράγουμε εδώ παρόλο που την ασπαζόμαστε μέχρι κεραίας.

Είδαμε λοιπόν τις μακέτες: η πλατεία των Εξαρχείων, όπως θα διαμορφωθεί θα έχει λιγότερα δέντρα και λιγότερο χώμα. Λαμπρή ιδέα σε μια χώρα και μια πόλη που στέκει μπροστά μπροστά, από τις πρώτες που θα νιώσουν τι εστί βερίκοκο, ε, συγνώμη, κλιματική κρίση. Ρίξε μπετά, σου λέει ο αρχιτέκτων! Ήδη από το φωτισμό της μακέτας βλέπουμε πως οι άνθρωποι που τη σχεδίασαν νόμιζαν πως η Αθήνα είναι η Αμβέρσα ή το Μάλμο της Σουηδίας. Εδώ καίει ο ήλιος, κυρίες και κύριοι! Ταυτόχρονα η στρογγυλή διαμόρφωση της πλατείας δίνει και μια είσοδο στη συμβολή Θεμιστοκλέους, Αραχώβης και Οικονόμου. Ωραία η ιδέα με τους κύκλους, ταιριάζει με φιλοσοφικές αναζητήσεις αλλά και στον ρέιβερ των λέιτ νάιντις που έπινε τριπάκια κι έβλεπε κύκλους!

Φευ, αγαπητοί! Η είσοδος έχει άνοιγμα στην ανηφοριά, τριών κιόλας δρόμων. Ε, ρε και βρέξει και κατεβάσει ο Στρέφης κι η Αραχώβης! Με γνώσεις μηχανικής πρώτης δημοτικού, θα σας έλεγε ο γιος της γειτόνισσάς μου «Από δω θα μπει όοοοολο το νερό και θα έχει πλάκα με τη βαρκούλα στη στοά!» Αν δε θρηνούμε πνιγμένους… Πάντως αυτό με τη βροχή το σκεφτήκανε και έχουν μια εικόνα την πλατεία από ψηλά με βροχούλα. Χρώματα; Μοντρεάλ.

Πάμε και στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, στο Κολωνάκι. Εδώ το χρήμα κυκλοφορεί αβέρτα, είναι η ελίτ της χώρας εδώ. Οπότε σου λέει ο αρχιτέκτων: εδώ έχει γερή κονόμα. Ρίξε μπετά! Πολλά! Φτιάξε και μια γέφυρα να σε πηγαίνει από δω εκεί και πάλι πίσω. Ύψος; Στα 3,5 μέτρα. Λειτουργία; Οπτική απόλαυσις! Πραγματική λειτουργία, μερικά λίγα εκατομμύρια ευρώ ακριβότερο το έργο. Και στο μακέτο έχει κι έναν ποδηλάτη να κάνει ποδήλατο στην πλατεία. Όχι μια μπέμπα τριών ετών, αλλά, άντρα ενήλικα, με πουκάμισο και ένδυση επιτυχημένου μήνα Μάη. Που πάει με το ποδήλατο στην Πλατεία Φιλική Εταιρίας; Κάνει βόλτα γύρω γύρω, 80 μέτρα πέρα, 80 μέτρα δώθε; Ή μήπως πάει σε μήτινγκ ψηλά στη Δεινοκράτους. Θα σου βγει η γλώσσα, φίλε. Και ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής είναι πιο κοντά!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα