ΑΘΗΝΑ
10:49
|
18.05.2024
Κόλαση θανάτου η Τζαμπαλίγια. Νέος γύρος πυρών στα νοσοκομεία της Γάζας. Έτοιμη για απελευθέρωση 70 ομήρων δηλώνει η Χαμάς.
Από το βομβαρδισμό στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέα αεροπορική επιδρομή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα προχώρησαν απόψε ισραηλινά αεροσκάφη προκαλώντας σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δημοσιογράφων στην περιοχή το θάνατο σε τουλάχιστον 31 αμάχους. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα ερείπια.

Ο ίδιος παλαιστινιακός καταυλισμός είχε βομβαρδιστεί ξανά την 1η Νοεμβρίου με αποτέλεσμα και τότε να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι .

Χαμάς και Μπάιντεν για το θέμα των ομήρων

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε στην ομάδα μεσολαβητών του Κατάρ και άλλων αραβικών χωρών πως είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, διευκρινίζοντας πως η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιωτίνα που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό. Ο ίδιος (σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera κατηγόρησε το Ισραήλ πως εκτροχιάζει τις προσπάθειες για ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα.  Εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις εντείνονται και πως παραμένει «αισιόδοξος».

Νωρίτερα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε πως η απελευθέρωση των ομήρων είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ξανά πυρά κατά νοσοκομείων

Νέα καταιγιστικά πυρά άρχισαν να ρίχνουν μετά τις 18.00 το απόγευμα ισραηλινά άρματα μάχης προς τη μεριά του νοσοκομείου αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας που έχει ξεμείνει εδώ και τρεις μέρες από νερό, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο  Al Jazeera ανέφερε ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης συνεχίζουν (παράλληλα με τις ριπές) να περικυκλώνουν το νοσοκομειακό κτιριακό συγκρότημα στο οποίο παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό δίχως προμήθειες.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, αλ Σίφα, που επίσης βρίσκεται περικυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης και άλλες χερσαίες δυνάμεις με αποτέλεσμα το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής που λειτουργεί (προς το παρόν) να είναι το νοσοκομείο αλ Αχλί που ήταν ένα από τα πρώτα που βομβαρδίστηκε ανηλεώς στις 17 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να βρουν οικτρό θάνατο περίπου 470 άνθρωποι και να καταστραφεί μέρος του κτιριακού συγκροτήματος.

Στο νοσοκομείο Αλ Αχλί σύμφωνα με ανακοινώσεις της διεύθυνσης στο ίδιο αραβικό δίκτυο παραμένουν σήμερα περίπου 500 τραυματίες και εξακολουθούν να είναι σε υπηρεσία τρεις χειρουργοί  που κάνουν επεμβάσεις, δίχως αναισθητικά και υπό το φως κινητών τηλεφώνων,  σε μόλις δύο χειρουργικές αίθουσες.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή νοσοκομείων της πόλης της Γάζας πλέον έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 24 από τα 35 νοσοκομεία του θύλακα.

Μπήκαν στο κτίριο της βουλής στη Γάζα οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Αργότερα σήμερα το απόγευμα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο κτίριο συνεδριάσεων της βουλής στη Γάζα και κάθισαν στο χώρο του προεδρείου της βουλής σηκώνοντας τις ισραηλινές σημαίες.

Δύο- τρεις βδομάδες επιχειρήσεων βλέπει ο Κοέν στο Ισραήλ

Νωρίς το απόγευμα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ παραδέχθηκε πως εντείνεται η διεθνής πίεση σε βάρος του Ισραήλ για το αιματοκύλισμα και τις σφαγές αμάχων στη Γάζα.

Όπως είπε, το Ισραήλ έχει πιθανώς «δύο ή τρεις βδομάδες» προτού η διεθνής πίεση «υποβαθμίσει» αυτό που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλούν «δικαίωμα σε αυτοάμυνα» και «διεθνή νομιμότητα» στους βομβαρδισμούς που κάνουν στον παλαιστινιακό θύλακα ασταμάτητα από τις 7 Οκτώβρη.

«Από πολιτική άποψη αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ είναι υπό περισσότερη πίεση» είπε ο Κοέν σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz (Χα’άρετζ) προσθέτοντας πως  «η πίεση δεν είναι πολύ υψηλή αλλά εντείνεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα