ΑΘΗΝΑ
12:39
|
18.05.2024
Η κατάρρευση των υπηρεσιών στη Γάζα εμποδίζει την καταμέτρηση των θυμάτων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός ζητά την εθελούσια μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας.
Κατάληψη του στρατηγείου της Αστυνομίας της Χαμάς στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νεότερος απολογισμός των νεκρών και τραυματιών που προκαλεί στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός από τις 7 Οκτώβρη ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, αναδεικνύοντας τα πλήγματα που προκαλεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Η σημερινή ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Ραμάλα ανέφερε πως έχουν δολοφονηθεί από την ισραηλινή πολεμική μηχανή τουλάχιστον 11.451 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους πάνω από 4.630 παιδάκια και 682 ηλικιωμένοι) και έχουν ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί άλλοι 31.700.

Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους  τους 3.250.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εξήγησε (σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA) πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί θυμάτων και τραυματιών είναι μεγαλύτεροι και πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία τις τελευταίες μέρες στη συγκέντρωση στοιχείων είτε γιατί δεν λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες, είτε γιατί έχουν καταρρεύσει οι βασικές υπηρεσίες στον παλαιστινιακό θύλακα λόγω των επιχειρήσεων του στρατού.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε επίσης πως ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου είναι 196 και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 2.700 ενώ χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες.

Κατέλαβαν και άλλα κυβερνητικά κτίρια

Στην κατάληψη αρκετών κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη της Γάζας ανακοίνωσε απόψε πως κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός μετά από σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς και ενώ συνεχίζεται το κύμα βίαιου εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από το βορρά προς το νότο.

Η Έβδομη Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στρατού και η Ταξιαρχία Πεζικού Γκολάνι ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν μεταξύ άλλων το κτίριο της Βουλής (που το ανακοίνωσαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας) , κτιριακό συγκρότημα, το στρατηγείο της αστυνομίας, το σπίτι του διοικητή της πόλης της Γάζας,  τα κεντρικά γραφεία πληροφοριών της Χαμάς, αίθουσες «ανακρίσεων» και κρατητήρια.

Επίσης στο βόρειο τμήμα της πόλης, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν την κατάληψη του προσφυγικού καταυλισμού αλ Σάτι  (al Shati) που βρίσκεται δυτικά της (κάποτε εύπορης) συνοικίας της πόλης της Γάζας, αλ Ριμάλ στην οποία έμεναν τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της κοινωνίας της Γάζας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel, μετά την κατάληψη του στρατοπέδου αλ Σάτι, το εγκατέλειψαν 200.000 κάτοικοι.

Σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει (κατά την τελευταία ανακοίνωσή του) τουλάχιστον 46 στρατιώτες. Οι τελευταίοι ήταν ηλικίας μόλις 21 ετών, 27 ετών καθώς και μία 19χρονη δεκανέας που κρατούνταν όμηρος της Χαμάς και σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Δεκάδες άταφα πτώματα στο νοσοκομείο αλ Σίφα

Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera  επικαλούμενο το απόγευμα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε πως τουλάχιστον πέθαναν στο νοσοκομείο αλ Σίφα (al-Shifa)  που είναι το μεγαλύτερο στην πόλη της Γάζας άλλα 40 άτομα και πως υπάρχει «μεγάλος αριθμός πτωμάτων που πρέπει να ταφεί αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν την κίνηση έξω από το νοσηλευτικό κτιριακό συγκρότημα» καθώς το έχουν περικυκλώσει εδώ και μέρες.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νοσοκομεία του βόρειου τμήματος του θύλακα με αποτέλεσμα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υποστηρίζουν πως πλέον έχουν γίνει «νεκροταφεία» και όχι νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πάντως και σήμερα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς για μία ακόμη φορά διέψευσε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού πως κάτω από το νοσοκομείο αλ Σίφα υπάρχει «διοικητικό κέντρο» της οργάνωσης χαρακτηρίζοντας αυτές τις ανακοινώσεις «ψευδείς» και προϊόν προπαγάνδας.

Πλημμύρες στη νότια Γάζα…

Το ίδιο διάστημα, η κατάσταση στο νότιο τμήμα της Γάζας βαίνει επιδεινούμενη. Το πρωί η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ανατολικές και δυτικές συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα, που υποτίθεται πως είναι «ασφαλής» ενώ η ισχυρή βροχόπτωση επέτεινε τις δυσκολίες για τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους που έχουν καταφύγει εκεί με την ελπίδα πως θα γλιτώσουν από τις βόμβες του ισραηλινού στρατού.

Η βροχή από τη μία έδωσε μία μικρή ανάσα γιατί ξεδίψασε από την άλλη προκάλεσε νεροποντή και προβλήματα στις πρόχειρες σκηνές που έχουν στήσει χιλιάδες άμαχοι καθώς πολλοί ήταν αυτοί που βράχηκαν και έμειναν μόνοι μέσα στις λάσπες δίχως την παραμικρή βοήθεια.

«Εθελούσια μετανάστευση» Παλαιστινίων ζητά ο Σμότριτς

Οργή προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, που δήλωσε πως η Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί τάχα να επιβιώσει σαν «ανεξάρτητη οντότητα» και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα για τους Παλαιστίνιους «να  φύγουν», να μεταστεύσουν (δήθεν εκουσίως…)  και να εγκατασταθούν «σε άλλες χώρες».

Αποδεικνύοντας με τις δηλώσεις του πως υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τον διωγμό των αμάχων της Γάζας, (αλλά και αυτών της Δυτικής Όχθης) ο Μπετσαλέλ Σμότριτς τόνισε πως υποστηρίζει την άποψη δύο ακροδεξιών βουλευτών της Κνέσετ (ισραηλινής βουλής) Ραμ Μπεν Μπάρακ και Ντάνι Ντανόν που έγραψαν ένα άρθρο γνώμης στην Wall Street Journal  προτρέποντας τις δυτικές χώρες να δεχθούν οικογένειες από τη Γάζα που έχουν εκφράσει επιθυμία να μετεγκατασταθούν.

«Καλωσορίζω την πρωτοβουλία εθελοντικής μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Σμότριτς, προσθέτοντας πως αυτή θα είναι η «σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και ολόκληρη την περιοχή έπειτα από 75 χρόνια προσφύγων, φτώχειας και κινδύνου».

«Το Κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να δεχθεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα